K moři

K moři
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14139/bmid_k-mori-4Mb-14139.jpg 4 1306 1306

Próza začínající autorky Petry Soukupové se značně vymyká kontextu současné české literatury. V centru autorčina vyprávění je životaběh několika hrdinů: obyčejných lidí formálně propojených rodinnými vztahy, avšak lidsky vzájemně velmi vzdálených. Jejich příběhy se naplno a autenticky protnou pouze jednou: při víceméně náhodně vzniklé prázdninové cestě k moři. Tvarem i myšlenkou tato próza odkazuje k Virginii Woolfové a její dnes již klasické próze K majáku. Nejde ale o napodobivé formální cvičení: z autorčiny výpovědi lze vyčíst (vzhledem k jejímu věku) až překvapivě niterný prožitek rozpadu mezilidských vztahů a nemožnosti plnohodnotné komunikace ani mezi nejbližšími. Dotisk v r. 2016... celý text

Michnicka
01.10.2016 2 z 5

Depresivní a smutná. Víc nevím co k této knize napsat.

Aroucaria
16.09.2016 3 z 5

Báječné čtení na cesty ... Kniha zůstala v jednom hostelu v Číně i s kontaktem, ale zatím se nikdo neozval :-D

invocation11
20.08.2016 4 z 5

Lituji jen toho, že jsem jako první četla "Zmizet", být toto mé první seznámení s autorkou, bylo by to dokonalé. Chladné, syrové, bez zbytečných emocí, vyhovovala i zvolená forma, za mě skvělé.

Aleh
12.08.2016 4 z 5

Autorka má zvláštní styl psaní. Jakoby bez emocí, na velmi malém prostoru podává čtenáři informace o každé postavě a o jejich vzájemných vztazích s ostatními. Vše se snaží pojmout, tak, jak to podle ní doopravdy je, nevymýšlí si, nesnaží se je ospravedlňovat, nesoudí….. Je schopna vás připoutat ke čtení jedinou větou v závěru kapitoly, kde naznačí něco, co se nevyhnutelně odehraje v budoucnosti.
A závěr? Jednotlivé postavy znáte, hodně toho o nich víte a teď žasnete, kam osud každého zavál a jak si s nimi pohrál. Komu přisoudil jakého partnera, rodinu, děti, komu samotu, bolest, nemoc, smrt. Na konci jsem si uvědomila tu šílenou pomíjivost života. Všimla jsem si, že Petra Soukupová svými příběhy vyvolává emoce kladné i záporné. Mně se její knihy líbí. Život prostě takový je (ať se nám to někdy líbí nebo ne).

Pavelkova-k
02.07.2016 5 z 5

Perfektní formát. Moc mě bavilo sledovat příběh z pohledu každého člena rodiny.

lenya
24.06.2016 3 z 5

Svým způsobem otřesná knížka, myslím, obsahově. Je plná cynismu, chladu, deprese, cizoty... a to pozor - mluvíme o mezilidských vztazích. Autorka mistrovsky chlad celé knihy podtrhla psaním ve 3. osobě, s čímž jsem také chvíli bojovala. Po přečtení jsem měla divný pocit, že nic nemá smysl. Takže mě upřímně kniha moc nenadchla, ano přečetla jsem ji poměrně rychle, ale nejsem takový cynik. Chyběl mi prostě v knize nějaký "světlý bod". I ve válečné literatuře přes všechnu smrt existuje láska a přátelství. Ale tady nic...

HŠ
16.06.2016 4 z 5

Zas až tak depresivní mi to nepřišlo, prostě ze života, bez příkras, omáčky, čistá syrovost. Když se zamyslím, každou z postav bych ve svém okolí našla, aniž bych chtěla. Život je takový.

Hanuja
11.06.2016 4 z 5

Kniha se velmi dobře četla, moc se mi líbila.,ten strohý styl psaní. Jenom ta pasáž o výletě otce se všemi svými dětmi k moři, mi připadala dosti rozvláčná. Konec knihy -Zbytek života- se mi líbil velmi. V tak krátkých, úsečných větách vystihnout celý dosavadní a budoucí život všech postav knihy, to prostě byla paráda.

edimka
24.05.2016 1 z 5

Absolutní souhlas s Ivabel. Zbytečná kniha, postavy a jejich osudy ve mně nevyvolávaly žádné emoce, nebyly sympatické ani protivné, byly mi zkráka úplně ukradené.

qydko
27.04.2016 4 z 5

Velmi jednoduše napsaný příběh. Žádné zbytečné rozvláčné pasáže, všechno na rovinu a přímo. V podstatě "jen" rodinná historie průměrné české rodiny. Ale má to cosi do sebe.

LucieT.
18.03.2016 5 z 5

Plný počet za knihu, která vás doslova rozseká? Petra Soukupová to prostě umí :) Naprosto jednoduchý příběh naprosto obyčejných lidí a lidské drama zároveň. Pocity beznaděje, stísněnosti, přetvářka, egoismus, závist, sobectví, lhostejnost a sebelítost, to vše v této knize najdete. A ten jazyk a styl, ten mnozí čtenáři prostě nerozdýchají :) Pro mě rozhodně zajímavá a originální kniha, která vyvolá emoce, ať už jsou jakékoliv.

Majdaloupka
31.01.2016 5 z 5

Dalo by se rict klasická Soukopovina. Depresivní, smutna, horka, ale tak uzasne ze zivota, ze se neslo odtrhnout. Velice ocenuji zakonceni s popisem budouciho zivota jednotlivych postav

Ywonek
28.01.2016 5 z 5

Knížka byla docela depresivní. Ale přesto se mi velmi líbila , je napsaná docela zvláštní stylem. No prostě Soukupová :)

Jana2424
18.01.2016 4 z 5

Moje třetí knížka od Petry Soukupové a zatím pro mě tedy nejlepší. Líbí se mi realistický styl autorky. Příjde mi, že vše popisuje hodně věcně, ale přesto má člověk pocit, že přesně cítí náladu dané situace, pocity popisovaných lidí...

Thrixie
13.01.2016 5 z 5

Moje první kniha od autorky. Malou knížečku jsem brala jako oddychové čtení na cesty a vyklubala se z toho úžasná kniha, na kterou potřebujete klid a těšíte na čtení dalších stranek příběhu.

julythreemosen
09.01.2016 5 z 5

Krásná kniha o životě, o tom skutečném, kdy ne všechno vychází podle našich představ. Líbí se mi spisovatelčin velmi realistický pohled do života obyčejných lidí a její skvěle vykreslená psychologie postav. K moři jsem měla slupnutou raz dva a kniha mě mimo jiné donutila zamyslet se i nad vlastním životem a nad chováním k druhým.

Hana_Marie
05.01.2016 3 z 5

Velice depresivní kniha, jakoby nikdo nikdy nemohl být v životě šťastný nebo alespoň spokojený. Co tím autorka chtěla říct? Že nemá smysl se o nic snažit, protože stejně nakonec budeme osamělí a nešťastní?

Lenny33
30.12.2015 3 z 5

Asi nejslabší kniha co jsem od autorky četla. Všechno šlo nějak moc rychle, k žádné postavě jsem si nestihla vybudovat vztah. A ani děj celkově mě moc nezaujal.
Nejhorší na té knize je, že charaktery postav a vztahy mezi nimi jsou naprosto reálné, a hlavně proto je o nich tak nepříjemné a smutné číst. Autorka odkrývá lidské chyby a nedostatky. Je jen na nás, co si z knihy odneseme. Hodnotím 3*.

mončičáček
21.11.2015 3 z 5

Když už si člověk myslí, že některou z postav čeká happyend, opět jsou veškerá čtenářská očekávání zklamána...Kde se bere v autorce mého věku tolik pesimismu a negativních pocitů? Zvláštní...Čte se to rychle, ale pocity jsou rozporuplné....

amysa
02.10.2015 3 z 5

Jsem hodně překvapená, kde v sobě tak mladičká autorka našla tolik bolesti, smutku, deprese a skepse... A ještě hned ve své prvotině... Na strohý, úsporný, heslovitý styl psaní (je to jako když čtete telegram) jsem si zvykla poměrně rychle a po přečtení první části knížky jsem byla vcelku spokojenou čtenářkou, která po slibném začátku očekává vzestupnou gradaci příběhu a hlavně tedy taky kousek toho štěstí, lásky, naděje... Ale opak byl pravdou, část odehrávající se u moře mě moc nebavila a vydržela jsem u ní v podstatě jen proto, že jsem stále čekala nějaký zlom a zvrat v ději... Ale ten jel pořád ve stejně smutné linii a na kolejích osudu se stále víc a víc prohluboval pocit zmaru a já se úplně se všemi hrdiny příběhu propadala do věčného trápení, bolesti a deprese... A jsem opravdu ráda, že jsem dojela až na konec a že jsem to ustála, můj knižní zážitek nebyl vůbec veselý a vím na 100%, že tuhle jízdu už opakovat nikdy nechci a nebudu...
Četla jsem od autorky i Zmizet a pamatuji si, že to taky nebylo zrovna dvakrát veselé čtení, ale přeci jen zkusím ještě do třetice Pod sněhem a uvidím kam si Petru nakonec zařadím...