Kaleidoskop (70 povídek)
Ray Bradbury (p)
Sbírka sedmdesáti povídek nestora žánru science-fiction tematicky rozdělená do osmi okruhů: Hrůza a děs — Kouzla a fantazie — Budoucí světy — Mexičané — Američané — Irové — Podivíni — Klidný podvečer. Výbor sestavila a doslov napsala Jarmila Emmerová. 01-008-89
No, musím říci, že Bradburyho miluju a některé jeho knihy čtu opakovaně. Tahle mi však dala hodně zabrat a mnohokrát jsem to už chtěla vzdát a knihu odložit, ale jako chronický dočítač jsem to dotáhla do vítězného konce. Mohu konečně říci: "Ufff, hotovo."
Nikdy bych nevěřila, že zrovna R.B. dám v hodnocení pouhou jednu hvězdičku, ale kdybych dala víc, byla bych neupřímná sama k sobě. Kvalita povídek má totiž obrovské rozpětí, jsou tu povídky nudné k uzoufání a jsou tu povídky, které mi v hlavě zůstanou a je škoda, že z nich nejsou rozvinuté knihy...
Tohle je opravdu povídkový nářez. Ačkoli je povídek hromada tak nejsou únavné. Drží se rozmanitého tématu od hororu, scifi až k válečným záležitostem. Kniha je výjimečná, protože ji nemusíte číst ani v krátkém horizontu,dá se počítat klidně dle chuti mezi jinými knihami. Bradbury je pojem, takže nehrozí nějaká průměrnost. Dobrý počin. Poctivé 4starsy.
Nemáte moc času na čtení? Zbývá vám tu a tam dvacet minut, se kterými nevíte jak naložit? Něco Vám poradím: sáhněte po této knize, o kterou zakopnete snad v každém antikvariátu. Nechte si ji někde po ruce - vydrží Vám dobrého půl roku.
Ale to hlavní: o každou tu dvacetiminutovku s panem Bradburym budete bohatší. Rozumíte? Bohatší!
Bradbury je hlavně mistr povídky. A v tomhle výboru si každý najde svůj žánr. Mně podivuhodně utkvěla ta titulní, nedějová. Ten obraz kosmonautů rozstřelených jak kulečníkové koule.
Zjišťuji, jak málo jsem Bradburyho znala. Šíře jeho zájmu je neuvěřitelná, od fantasy, přes horory až po sci-fi. Z některých mrazí z neznámé, neviditelné hrozby, v řadě z nich zase silně rezonuje doba studené války, ovzduší strachu a taky smutku z opuštění planety.
Fantastická kniha mnoha a mnoha povídek, fakt tlustá, ale ideální na čtení, když si jen tu a tam něco chci přečíst. Povídky na sebe nenavazují a nejlepší je, že Bradbury měl vážně obrovský záběr, od sci-fi, přes (dnes by se řeklo) psychothrillery po detektivní povídky, takže každý si tam najde to svoje podle nálady. Kniha, kterou nikdy z knihovny nevyřadím.
Je zajímavé, že současní autoři píšící romány přijdou s námětem a doplní ho spoustou omáčky a vydají několikasetstránkové dílo. RB má těchto nápadů neuvěřitelně mnoho, ale místo sáhodlouhých románů píše povídky. Z každé povídky by přitom pohodlně vytvořil román. Pravda je , že některé jsou lepší a některé horší. Když jsem tuhle knihu četla na základce, zůstala mi v hlavě povídka o cestování časem, kde jeden zašlápnutý motýl změní celou budoucnost. O pár desetiletí později mě více zaujala povídka o chlapci, který přichází o své tělo. Tak jako tak kniha určitě stojí za přečtení.
Velmi zajímavé, tematicky nezvyklé, akční i meditativní povídky. Některé slabší a nudnější, většina ale patří do zlatého fondu Raye Bradburyho.
Doporučuji. Je obdivuhodné, jak autor podal běžné životní situace a události tak, aby se člověk bál (Malý vrah, Zástup,...). V některých povídkách jsou nadčasové myšlenky. ... Rozvoj technologie je k něčemu dobrý, ale k něčemu i špatný. Lidé zapomínají číst, rozvíjet své myšlení.
Snad první z výběrů Bradburyho povídek, který jsem četl (přiznám se, že to bylo již před delší dobou). Nic naplat: autorovy příběhy mě stále okouzlují svým malebným jazykem zajímavými a neotřelými náměty. Styl, jakým je Bradbury napsal, mi imponuje, považuji ho za jednoho z nejlepších v žánru krátká próza.
Klasický Bradbury v často překvapivě vypointovaných povídkách rozdělených do několika žánrů. Zajímavá je např. povídka "Modrá láhev" s duchovním přesahem o hledání a jeho konci.
Je tu hodně povídek, většina těch více známých. Spoustu jich znám z jiných sbírek, ale přesto nikdy neomrzí. Jsou tu ty nejlepší z nejlepších, jsou tu i ty slabší. Záběr témat je opravdu široký. Prostě Bradbury:-)
Knížka, která obsahem odpovídá svému názvu. Fantazijně i metaforicky hodně bohaté a barevné sci-fíčko, navíc tematicky různorodé. Už ty názvy jednotlivých povídek dokážou tak namotivovat...
Vynikající čtení, které je dobré si šetřit... Kromě formální vytříbenosti, smyslu pro metaforu a vědomí pointy je výjimečná soucitnost a empatie autora, přitom bez sentimentu a patosu. Prostě je mu líto osamělé obludy z hlubin stejně jako člověka, který zabloudil v čase či prostoru, stejně jako lidstva odsouzeného k zániku...
americká literatura výbor z díla americké povídky
Část díla
1959 | Marťanská kronika |
1989 | Kaleidoskop (70 povídek) |
1995 | Pampeliškové víno |
2017 | Ilustrovaný muž |
Hororové a scifi povidky jsou většinou dobré, zbytek už mě tolik nebavil. Celkově to však bylo slabší, než jsem čekal.