Kalmann a spící hora

Kalmann a spící hora
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/554419/bmid_kalmann-a-spici-hora.jpg 4 29 29

Kalmann série

< 2. díl

Svěřte případ Kalmannovi. A bude to takový mazec, že trumfne i sopku Heklu! A je tu podruhé: Kalmann Óðinsson v celé své střelené nádheře, nicméně truchlit umí skoro jako každý jiný. Smrt milovaného dědečka je pro obecního blázna z Raufarhöfnu na rybářském severu Islandu rána, jelikož stařík měl pro jeho duši Rain Mana ještě větší pochopení než chudák matka. Se ztrátou mužského vzoru se proto mladík vyrovnává těžce, a přece navzdory svým handicapům cítí, že v případu opět cosi smrdí – a není to řádně naložený žralok, kterého s dědou ve šťastnějších časech lovili. Má jeho úmrtí na svědomí vážně ten záludný Němec, co bere lidem věci, anebo mají pravdu hlasy poukazující na trest za to, že zesnulý býval v éře studené války komouš? A jak s tím vším souvisí jeden podezřelý turista a bitva o washingtonský Kapitol v covidovém roce 2021, k níž se Kalmann tak zázračně nachomýtl a ve které ho jeho ultrakonzervativní příbuzní z Texasu nechali na holičkách? Antihrdina černé islandské krimigrotesky Kalmann znovu v záři reflektorů. Nebo spíš v epicentru šíleného ohňostroje. Nechte ho vše odvyprávět a budete žasnout stejně jako agenti FBI! Poněvadž antihrdina, co má o kolečko víc a pasoval se do role vesnického šerifa bez bázně, hany a pudu sebezáchovy, má srdce dál na svém místě. A tím, že mu leccos uniká, nasvěcuje záhady z nevídané perspektivy.... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji. Má být od 31.01.2025
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Bude vydáno: audiokniha , OneHotBook

Kalmann und der schlafende Berg, 2023

Interpreti: Jan Meduna

LuckaH2
10.01.2025 5 z 5

Užila jsem si to stejně jako první díl, který se mi hodně líbil. Měla jsem pocit,že Kalmanna už znám, vím co od něj čekat. Dojímalo mě jeho jiné vnímani světa, vztah k dědečkovi, mamce. A řekla bych že v tomhle je díle je jeho příběh důležitejsi než zápletka s horou:-)

dagmar7365
10.01.2025 5 z 5

Na úvod by bylo dobré říct, že Kalmann a spící hora není detektivka. Vyšetřování je tam opravdu velmi málo, takže milovník detektivek by byl určitě zklamaný. To ale já nejsem, a proto jsem nadšená. Kalmann a jeho pohled na svět, popis, kdy se mu z mozku stává rybí guláš nebo se odpojuje od reálného světa, je tak věrohodný! K tomu samozřejmě nechybí zachycení života na Islandu, povolební Ameriky z roku 2021, covidové situace, prostě skvělé!
Už teď se těším na další pokračování, protože věřím, že šerif Kalmann nám ještě něco předvede a taky je zde velký prostor pro Noie ;-)

magnolia
09.01.2025 2 z 5

Na rozdíl od prvního dílu se mi tento četl těžce, nutila jsem se k dočítání. Zklamání - proto tak nízko hodnotím.

hanka9953
03.01.2025 4.5 z 5

Kalmann nezklamal. Dokonalé, čtivé, famózně vystavěný příběh. Ale hlavně Kalmann. Jeho interakce s ostatními a vnitřní monology nemají chybu.

kaja77
03.01.2025 5 z 5

A mě ten Kalmann prostě baví. Jeho pohled na svět a rozbor různých situací očima dobrosrdečného dítěte, všechna ta jeho luxusní přirovnání.... prostě zábavné. Jako megabonus islandská fauna a flóra s Kalmannovým odborným výkladem a navíc trocha toho dobrodružství. Doporučuji. Moje kniha do čtenářské výzvy 2025 kniha, která se odehráva v zemi, kterou bych chtěla navštívit.
Ještě si dovolím ukázku z Kalmannovy lekce biologie: "vlkouš zní jako vlk, ale vlci to vůbec nejsou. Jsou to ryby, něco jako obtloustlí úhoři, jenom s pruhy nebo skvrnami. A taky patrně nejošklivější zvířata široko daleko, kam jen v severních vodách dohlédneš. Tlamu mají vlkouši tak ohavnou, že by vyděsila i toho nejudatnějšího zubního chirurga. Ale všechno má svůj smysl, zejména v přírodě, a proto v moři zubní chirurgové nejsou třeba, ty potřebujeme jenom my, protože člověk je jediné zvíře, které se přátelsky zubí."

85098211
07.11.2024 5 z 5

(SPOILER) Kalmann je zpátky a já jsem se na toto pokračování opravdu moc těšila! ;-) A také zde zase dojde k vraždě, ale jinak kniha není ani tak čistokrevná detektivka, jako spíš mix různých žánrů. Kalmann se dokonce seznámí se svým americkým otcem a také se za ním do Ameriky vydá. Ovšem hodně brzy se bude muset vrátit zpět na Island. Autor dovedně propletl známé prvky z první knihy s některými novými postavami a prostředím - a tím čtenáři poskytl hluboký pohled na Kalmannův svět a jeho osobní vztahy. Kromě společenské kritiky upozorňuje i na aktuální ekologická a politická témata, zejména na problém bezohledného znečišťování životního prostředí. Kniha těží především z úžasného hlavního hrdiny Kalmanna, který je jako vypravěč v první osobě v centru dění a je spíše nechtěně vtažen do dobrodružných a často fatálních situací. Pokračování jeho příběhu bylo inspirováno skutečnými událostmi, zejména nepokoji ve washingtonském Kapitolu 6. ledna 2021. A vzhledem k tomu, kdy se příběh odehrává, se autor nemohl vyhnout ani tématu covidu, které ale zvládnul s naprostou grácií ;-). Víc už se rozepisovat nebudu, knihu hodnotím plným počtem, líbila se mi stejně jako již ta předchozí, a kromě toho jsem zvědavá, zda bude ještě nějaké pokračování...