Kalmann a spící hora přehled
Joachim B. Schmidt
Svěřte případ Kalmannovi. A bude to takový mazec, že trumfne i sopku Heklu! A je tu podruhé: Kalmann Óðinsson v celé své střelené nádheře, nicméně truchlit umí skoro jako každý jiný. Smrt milovaného dědečka je pro obecního blázna z Raufarhöfnu na rybářském severu Islandu rána, jelikož stařík měl pro jeho duši Rain Mana ještě větší pochopení než chudák matka. Se ztrátou mužského vzoru se proto mladík vyrovnává těžce, a přece navzdory svým handicapům cítí, že v případu opět cosi smrdí – a není to řádně naložený žralok, kterého s dědou ve šťastnějších časech lovili. Má jeho úmrtí na svědomí vážně ten záludný Němec, co bere lidem věci, anebo mají pravdu hlasy poukazující na trest za to, že zesnulý býval v éře studené války komouš? A jak s tím vším souvisí jeden podezřelý turista a bitva o washingtonský Kapitol v covidovém roce 2021, k níž se Kalmann tak zázračně nachomýtl a ve které ho jeho ultrakonzervativní příbuzní z Texasu nechali na holičkách? Antihrdina černé islandské krimigrotesky Kalmann znovu v záři reflektorů. Nebo spíš v epicentru šíleného ohňostroje. Nechte ho vše odvyprávět a budete žasnout stejně jako agenti FBI! Poněvadž antihrdina, co má o kolečko víc a pasoval se do role vesnického šerifa bez bázně, hany a pudu sebezáchovy, má srdce dál na svém místě. A tím, že mu leccos uniká, nasvěcuje záhady z nevídané perspektivy.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Bude vydáno: 2025 , OneHotBookOriginální název:
Kalmann und der schlafende Berg, 2023
Interpreti: Jan Meduna
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kalmann a spící hora. Přihlašte se a napište ho.
Na úvod by bylo dobré říct, že Kalmann a spící hora není detektivka. Vyšetřování je tam opravdu velmi málo, takže milovník detektivek by byl určitě zklamaný. To ale já nejsem, a proto jsem nadšená. Kalmann a jeho pohled na svět, popis, kdy se mu z mozku stává rybí guláš nebo se odpojuje od reálného světa, je tak věrohodný! K tomu samozřejmě nechybí zachycení života na Islandu, povolební Ameriky z roku 2021, covidové situace, prostě skvělé!
Už teď se těším na další pokračování, protože věřím, že šerif Kalmann nám ještě něco předvede a taky je zde velký prostor pro Noie ;-)
Na rozdíl od prvního dílu se mi tento četl těžce, nutila jsem se k dočítání. Zklamání - proto tak nízko hodnotím.
Planoucí koruny, Beze strachu a další knižní novinky (43. týden)
20.10.2024
Kniha Kalmann a spící hora v seznamech
v Mé knihovně | 33x |
Užila jsem si to stejně jako první díl, který se mi hodně líbil. Měla jsem pocit,že Kalmanna už znám, vím co od něj čekat. Dojímalo mě jeho jiné vnímani světa, vztah k dědečkovi, mamce. A řekla bych že v tomhle je díle je jeho příběh důležitejsi než zápletka s horou:-)