Kandidát na přítele

Kandidát na přítele
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540818/bmid_kandidat-na-pritele.jpg 4 54 54

Luc O'Donnell je tak trochu slavný a ani trochu ho to netěší. Jeho rodiče – rockové hvězdy sedmdesátých let – se rozešli, když byl malý, a otec, se kterým nikdy nemluvil, strávil dalších dvacet let v léčebnách. Jenže teď se mu podařilo dostat zpátky na scénu a Luc se nedobrovolně stává šťavnatým soustem pro bulvár. Stačí jedna kompromitující fotka a to málo, na čem mu záleží, se začíná hroutit jako domeček z karet. Aby si napravil image a zachránil práci, musí si najít hezký, normální vztah… a Oliver Blackwood je na tuhle roli jako dělaný – ukázkově hezký, normální a spořádaný. Je to advokát, vegetarián a nikdy v životě nevyvolal žádný skandál. Jinými slovy: je to dokonalý kandidát na přítele. Kromě toho, že jsou oba homosexuální, single a zoufale potřebují doprovod na důležitou akci, nemají Luc a Oliver vůbec nic společného. Takže uzavřou dohodu. Nějakou dobu se spolu budou objevovat na veřejnosti a předstírat vztah, dokud si jich veřejnost zase nepřestane všímat. Pak si každý půjde svou cestou a budou předstírat, že se mezi nimi nikdy nic nestalo. Jenže falešný vztah musí navenek působit jako skutečný vztah. A pak si na sebe začnete zvykat. Začnete jeden druhému propadat. A nechcete ho nechat odejít.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Red

Boyfriend Material, 2020

Kiwicatko
20.11.2024 2 z 5

Byla jsem na knizku tak natesena. Anotace vypadala skvele, obalka jeste lip. Proste to melo byt tip top. A nebylo :(
Vulgarity mi vetsinou nevadi, ale tady bylo tech k.kotu a s.linku prece jen MOC. Hlavni postavy byly DIVNY. Ani jeden si nevazim sam sebe, nechavali po sobe podivnym zpusobem slapat a jeste to brali za svou chybu. Zadna sebeucta, zadny zivotni nadhled. Spojeni "nizke naroky" tam bylo tolikrat, ze jsem se zacala obavat jak "nizke naroky" mam, ze tohle ctu. A pritom to melo tak krasny potencial, se kterym by se dalo skvele pracovat. Misto toho se serviruje:
Oliver, ktery se snazi zavdecit vsem (zejmena rodicum) a v podstate ztraci sam sebe
Luc, ktery podezriva vsechny, ze ho chteji vyuzit a zneuzit kvuli slavnemu otci a ma velmi nizke naroky (sexem za popelnici pocinaje a nechutnym humusem doma konce)
Lucovi pratele - podivna smesice individui
Lucovi kolegove - parodie jak si zachovat aspon kousek zdraveho rozumu ve spolecnosti totalnich bezmozku
Oliverovi pratele - neprislo mi vtipne, jak meli porad tendence Olivera a Luca popichovat a srazet
Oliverova rodina - tam bylo vsechno spatne

LenkaStr
18.11.2024 5 z 5

Tak tohle mi fakt sedlo. Hodně vtipné, místy dojemné a Luc je hláškovač podle mého gusta. Doufám, že u nás vyjde i pokračování, protože bez něj je ten konec dost jalovej.

Holubka
16.11.2024 4 z 5

Vlastně mě to bavilo víc než jsem čekala. Humor byl za mě super a všechno tak krásně rychle plynulo. Luc mě hodně bavil a jsem na něj neskonale pyšná, že ještě nezabil své kolegy. Co mě zamrzelo byl konec. Chybí tomu dotažení. Prostě chybí epilog. Já jako milovnice epilogů chci na konci každý knížky dobrý epilog, ale tady jsem zklamaná. Jinak ale knížka byla super a dost jsem se smála.
Ok beru zpátky to s tím koncem, teď jsem koukala, že má autorka i druhý díl. Tak ten konec beru.

KláraH.
15.11.2024 5 z 5

Za mě dobrý! Tenhle typ humoru já můžu. Suchej, až se práší a nikoliv úplně přímočarej.
Smála jsem se na celý kupé, a to mi v momentální situaci ke štěstí stačilo. Linka s otcem možná trochu nadbytečná, ale vlastně proč ne.

alnovka82
12.11.2024 3 z 5

Na knihu jsem se moc těšila, ale po dočtení jsem trochu zklamaná.
Oliver i Lucien mě hrozně bavili, ale v jejich příběhu mi něco chybělo, přišlo mi to hrozně nedotažené. Usmiřovačka na konci byla trapná a závěr příliš rychlý, navíc zůstalo spoustu nedořešených otázek.
Úplnej průšvih to není, za mě milej příběh na 3*, ale víckrát se k ní asi nevrátím.

Snílek1980
12.11.2024 5 z 5

Ačkoliv si knížky víc než jedenkrát čtu jen málokdy, tahle bude určitě patřit mezi ty vyvolené. Je to totiž přesně ten druh literatury, po kterém chci sáhnout, když mě přepadne splín. 2/3 příběhu jsem se smála. Poslední třetinu jsem dojatě posmrkávala. Luc je neodolatelný zoufalec a smolař, stejně tak jako jeho trhlí přátelé a spolupracovníci. Oliver se nejdřív zdá jako Pan dokonalý, ale také on má své vnitřní démony. Právě proto je příběh o jejich vzájemném poznávání a sblížení tak uvěřitelný, a přitom tak dojemný a sladký. Tahle knížka je prostě přesně podle mého gusta a za sebe ji vřele doporučuji.

Andrejka91
10.11.2024 3 z 5

Prvních 100 stran jsem se musela nutit abych knihu neodložila nedočtenou, protože styl psaní mi už od začátku neseděl.
Téměř na každé straně cca 2x slovo kokot je už i na mě moc.
Všechny postavy kromě Olivera jsou nesympatické, hlavní postava Luc se chová tak na 15 a ne na 28 let.
Zbytečně dlouhé, spousta omáčky, hlavní myšlenka toho, že budou hrát předstíraný vztah, je už tak ohraná, že je to v každé druhé knížce a už mi to leze krkem.
Moc britské, není to vtipné spíš trapné.
Knihu jsem přečetla za jeden den, protože sem doufala, že na konci budu mít z knihy dobrý pocit, když už jsem za knihu zaplatila, tak ji přece neodložím nedočtenou, ale jsem spíš zklamaná.
LGBT knihy mám ráda, je to vždy něco jiného a vzrušujícího, ale tohle se teda za mě moc nepovedlo.

terezaterka2000
10.11.2024 3 z 5

Na tenhle příběh jsem se hodně těšila, ale musím říct, že jsem se asi tak 2x zasmála a do poloviny mě kniha vůbec neoslovila.
Hl. hrdina Luc je synem rockové hvězdy, se kterým nemá žádný vztah, protože ho otec opustil jako malého. Luc se objevuje v bulvárech a to nedělá dobře neziskové společnosti, ve které pracuje. Jeho kolegu napadne, aby si našel přítele na oko a nechal se s ním fotit a spravit si tak image.
Tím přítelem na oko je Oliver-advokát.
Oliver souhlasí, že bude Lucův přítel na oko, když si tím oba vzájemně vypomůžou.
Oba se poznávají. Do toho Luc řeší svého otce rockovou hvězdu, který se mu ozval po xy letech, že má asi rakovinu.
Luc má Olivera za dokonalého chlapa, ten má ale také své problémy s rodinou apod.
Vztah na oko začne nebýt vztahem na oko.
Je to pro ně oba ale velká zkouška.
A konec by si zasloužil pokračování.
Jestli bude, ráda si ho přečtu.

Tenebris_Draco
09.11.2024 5 z 5

Miluji toto dílo.
Je krásně napsané a uvěřitelné.
K tomu bylo vtipné, dojemné a nádherné. Obě postavy jsem si zamilovala a na konci jim i záviděla.
Avšak nejvíce jsem si oblíbila vývoj Luciena, která byla velmi dobrá, protože se z hromádky neštěstí a neschopnosti stal opak, za který mělo smysl bojovat.
Budu tedy ráda, když vyjdou další knihy této autorky.

rycccy
08.11.2024 4 z 5

No nevím co napsat. Jen to, že mám rád hodně Bridget Jones a tato kniha mi jí velmi připomínala. Trochu jsem se v textu sem tam ztrácel a velmi často nechápal kam se konverzace postav posouvá, takže se mi to nečetlo úplně dobře. Obálka krásná. Příběh byl vtipný, milý.

SimonaA.
07.11.2024 4 z 5

Líbilo se mi to. Půjčila jsem si v knihovně, což myslím stačí. Chvilku trvalo, než jsem si zvykla na krkolomný vyprávěcí styl, nevím, zda to bylo překladem nebo je to tak I v originále. Luc měl dost problémů sám se sebou a Oliver byl dokonalý, že jsem nechápala, proč by někdo jako on měl mít problémy se vztahy. Místy jsem se moc nechytala, nevím, jestli je to už věkem nebo tím, že nejsem Angličanka, prostě dost britského humoru. Každopádně mě to jen utvrdilo v tom, že Briti jsou vážně divní. Konec byl trochu spěchaný, ale celkově mě to moc bavila Těšila jsem se na každou další kapitolu.

monika0181
03.11.2024 5 z 5

Kupodivu velmi milá a dost vtipná kniha.
Luc je tak trochu exot a Oliver podivín. Jejich kombinace vede k neskutečným rozhovorům a slovním hříčkám. I češtině jsem se opravdu pobavila. Občas to drhlo, ale to příběhu neubírá na atraktivnosti.
Při čtení jsem situace měla živě před sebou.
Rozhodně nelze považovat za klasickou love story (bez ohledu na to, že jde o dva muže). V knize mi silněji vyznívá suchý anglický humor, než romantika.
Každopádně stojí za přečtení. Pobavíte se.

lusitta05
01.11.2024 3 z 5

Tak zvláštne písané, neviem či to je prekladom, ale koniec koncov veľmi príjemné čítanie.

INCOGNITOREADER
01.11.2024 3 z 5

Kniha, u které jsem ani nedoufal, že vyjde česky. Na druhou stranu jsem se nakonec obával u koho vychází. Právě proto, že toto nakladatelství je "proslulé" kvalitou svých překladů. A tady jsem zrovna zaznamenal, že v originále je sposta slovních hříček. Musím říct, že to nebylo až tak špatné, ale některé slovní hříčky a dvojí významy, kterých jsem si domyslel, že v angličtině jsou tak bohužel v češtině vyznívají na prázdno. Příběh jako takový asi ničím nepřekvapí. Ale je to občas i vtipné. Kniha každopádně drží první místo v počtu slova "kokot" v jedné knize. Nedal se najít nějaký jiný ekvivatent? Ale nic z toho co jsem dosud napsal by mi zase tolik nevadilo, jako ten násilně vtlačený "povinný" problém, který dvojici rozdělí a musí se dávat dohromady. Já už si myslel, že se autor toho vyvaroval a chystal jsem se ho za to chválit a nakonec to tam bylo a ještě tak moc na sílu.

cabalenka
25.10.2024 5 z 5

Drzé, vtipné, dojemné a velmi, velmi britské - atmosférou mi příběh připomněl mé oblíbené filmy Notting Hill a Čtyři svatby a jeden pohřeb (filmová verze by mohla být také velmi zábavná). Nejdříve mi nespisovné koncovky a vulgarity na každém třetím řádku trochu vadily, ale postupem času, jak jsem se s desperátem Lucem sžívala, by mi k němu spisovný jazyk vlastně vůbec neseděl. Hlavní postavy by vlastně vůbec nemuseli být dva kluci - o žádné coming out drama se nejedná - jako milostný příběh by kniha obstála podle mě i s tradiční dvojicí muž-žena.

Artep071
23.10.2024 4 z 5

Příběh byl docela předvídatelný, ale svým vtipným způsobem byl velmi čtivý. Bavila jsem se a kluci byli oba skvělí. Škoda jen, že příběh skončil tak brzy, bylo by fajn s nimi prožít víc z jejich společného života.

Laerry
16.10.2024 5 z 5

Nakladatelství Red mě i nadále mile překvapuje, že vydalo další knížku, u které jsem ani nedoufala, že tomu tak bude. Takže i když ji mám v originále (taktéž i další díly), tak si ji určitě ráda přečtu i v češtině, protože jsem zvědavá na překlady těch spousty slovních hříček u kterých se musely těžko hledat české ekvivalenty.
Samotná knížka by obálkou a námětem mohla připomínat titul „Červená, bílá a královsky modrá", ale zpracováním se nemůže lišit víc. Hlavní kostrou příběhu se tu z počátku může jevit typická situace pro fanfikce: „slavná“ osoba (céčkové kategorie), je pronásledovaná paparazzi a aby nepřišla o svou mizernou práci, tak se rozhodne zlepšit si image a najde si falešného přítele, který splňuje všechny kolonky „pana dokonalého“… no a samozřejmě že ono předstírání přeroste ve skutečné city. Mohlo by jít o klišé, ale knížka je vyprávěna velmi britským stylem, ze kterého se vyklube překvapivě dospělý emotivní příběh, plný tíživých životních situací, se kterými se Lucian musí vyrovnávat.

gayové LGBT, queer, LGBT+ gay romance

Autorovy knížky