Kandidát na přítele

Kandidát na přítele
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540818/bmid_kandidat-na-pritele.jpg 4 94 94

Luc O'Donnell je tak trochu slavný a ani trochu ho to netěší. Jeho rodiče – rockové hvězdy sedmdesátých let – se rozešli, když byl malý, a otec, se kterým nikdy nemluvil, strávil dalších dvacet let v léčebnách. Jenže teď se mu podařilo dostat zpátky na scénu a Luc se nedobrovolně stává šťavnatým soustem pro bulvár. Stačí jedna kompromitující fotka a to málo, na čem mu záleží, se začíná hroutit jako domeček z karet. Aby si napravil image a zachránil práci, musí si najít hezký, normální vztah… a Oliver Blackwood je na tuhle roli jako dělaný – ukázkově hezký, normální a spořádaný. Je to advokát, vegetarián a nikdy v životě nevyvolal žádný skandál. Jinými slovy: je to dokonalý kandidát na přítele. Kromě toho, že jsou oba homosexuální, single a zoufale potřebují doprovod na důležitou akci, nemají Luc a Oliver vůbec nic společného. Takže uzavřou dohodu. Nějakou dobu se spolu budou objevovat na veřejnosti a předstírat vztah, dokud si jich veřejnost zase nepřestane všímat. Pak si každý půjde svou cestou a budou předstírat, že se mezi nimi nikdy nic nestalo. Jenže falešný vztah musí navenek působit jako skutečný vztah. A pak si na sebe začnete zvykat. Začnete jeden druhému propadat. A nechcete ho nechat odejít.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Red

Boyfriend Material, 2020

stolbice
včera 4.5 z 5

Pěkné, vtipné, konec trochu přeslazený a také bych asi více rozvedla, ale jinak doporučuji :-)

Rainbowdreamer
07.01.2025 4 z 5

(SPOILER) Celkem originální příběh dospělácké gay romance, z britského prostředí. Vyprávění je plné suchého anglického humoru, který ne každému vyhovuje, a člověk se na něj musí naladit. Totálně neodpovědný Luc (z rodiny rockových muzikantů) a totálně odpovědný Oliver (z neuvěřitelně anglicky upjaté pokrytecké rodiny) jsou kluci, od kterých by bylo lepší se raději držet dál, protože mají velký potenciál výrazně komplikovat život sobě i svému okolí. V průběhu děje se ale ukáže, že všechno je trochu jinak, Luc není tak neodpovědný a Oliverova dokonalost je způsobena šílenou rodičovskou výchovou. Společně s různými peripetiemi tak postupně nacházejí své místo v životě. Některé dialogy jsou trochu chaotické, a člověk musí dávat pozor, aby se neztratil. Je tam i několik narážek na (asi) anglické reálie, kde se člověk příliš nechytá, škoda, že překladatel tam nedoplnil pár vysvětlivek. Zhruba uprostřed děje jsem přemýšlel o třech hvězdách (děj dost drhl a nevěděl jsem, co dál od příběhu lze čekat), ale poslední čtvrtina byla skutečně famózní (včetně orginálních vyznání lásky), takže čtyři hvězdy je myslím spravedlivé ohodnocení.

Damonka12
31.12.2024 2.5 z 5

Tohle bylo celkem zklamání, hrdinové mě vůbec nezaujaly a rozhovorům jsem často nerozuměla. Docela mě to mrzelo - mělo to skvělý potenciál a boží obálku.

Václav1998
22.12.2024 3 z 5

Kniha Kandidát na přítele od Alexise Halla je pro mě spíše průměrným čtením, které mělo své světlé i slabší stránky. Největším problémem, který mi vadil, byla značná zmatečnost ve stylu psaní a celkovém vyprávění. Často jsem měl problém pochopit, o čem se postavy mezi sebou baví, protože rozhovory byly nepřehledné a chaotické. Postavy často skákaly z jednoho tématu na druhé bez zjevné návaznosti, což mě mátlo a kazilo čtenářský zážitek.

Příběh samotný byl relativně ucházející. I když nebyl nijak převratný, měl své momenty, které dokázaly zaujmout a udržet mou pozornost. Přesto mu chyběla větší hloubka a propracovanost, která by z něj udělala něco víc než jen průměrnou oddechovku. Postavy byly docela sympatické, ale některým chyběla větší uvěřitelnost nebo vývoj.

Celkově bych knihu doporučil spíše nenáročným čtenářům, kteří hledají něco lehkého na vyplnění volného času. Pokud však hledáte konzistentní a dobře strukturovaný příběh s jasnými dialogy, možná vás tato kniha zklame. Za mě tedy průměrné hodnocení.

MAU256
10.12.2024 3 z 5

Na knížku jsem se těšila, nemůžu říci, že by se mi nelíbila, byla čtivá, ale něco mi tam prostě chybělo. Chování obou bylo spíš jako kdyby byli puberťáci a nikoli dospělí, sebevědomí obou bylo snad i pod bodem mrazu, ale když člověk dočetl do bodu, kdy se dozvěděl o jejich rodičích, tak to asi bylo i pochopitelné. Přátelé, no tak ti byli na jedničku ;-).
Takže celkově? Asi jak píše ve svém komentáři "Ešína" o ničem, ale vzhledem ke čtivosti jedna hvězdička k dobru.

TomTomis
09.12.2024 3 z 5

Tak tohle mě dost zklamalo. Místy jsem vlastně netušil, o čem se postavy vlastně baví, místy jsem nerozuměl obsahu. Pokud bych četl pořád s tužkou, kniha by obsahovala řadu otazníků. Nevím, zda je to mou blbostí nebo překladem. Dějově mě kniha v půlce dokonce dost nudila a bylo mi jedno, jak to dopadne. Tak nějak průměr. Nemohu si pomoci. Možná sáhnu po pokračování, neb čtu knihy s LGBT tematikou, ale snad to bude jazykově a slohově lepší... :)

Vknihách
07.12.2024 5 z 5

Alexis Hall je nebinárna osoba píšuca pod pseudonymom. To som sa dozvedela až po dočítaní knihy v naozaj stručnom popisku o autorovi. Nič to však nemení na fakte, že som dočítala najlepšiu dospelácku gej romancu, aká mi prešla rukami. Nebolo ich veľa, ale táto sa radí určite na špičku pomyselného rebríčka.

Aby to nebolo len o chvále, začiatok bol pre mňa taký všelijaký. Zaváňalo to depresiou mladého muža rovnajúcemu sa stratenou existenciou. Jeho extempore živilo bulvár napriek tomu, že nebol žiadnou celebritou, len dieťaťom ľudí z hudobnej brandže. Okrem rozprávača Luciena, je príbeh prešpikovaný bizarnými a excentrickými postavičkami, ktoré, ver či never, len tak nevymyslíš. Aj vďaka Lucovým kolegom, rodine a priateľom bola kniha popretkávaná nápaditým humorom a vulgarizmami, ktoré však vôbec nepôsobili rušivo. K Lucovi proste patrili. Keďže svojimi skutkami robil nepriaznivé meno neziskovej organizácii, v ktorej pracoval, dostal ultimátum. Skrotiť sa. Ako najreálnejšia možnosť nápravy statusu v médiách, bol falošný priateľ. A tak si zohnal. Och… to vám bolo ľudkovia. Ja som si nesmierne užívala všetky rozpačité, úprimné i dramatické interakcie týchto dvoch. Oliver bol škrobený Angličan. S búrlivákom Lucienom nemohli byť rozdielnejší, no napriek tomu si k sebe našli cestu. Hneď niekoľkokrát. Vzájomné zoznámenia s rodinou a priateľmi prinieslo vtipné, aj vcelku zarážajúce situácie. Kniha však nie je len samý smiech a roj motýľov v bruchu. Autor sa zaoberá aj psychickým rozpoložením hlavných postáv a tým, aký dopad na nich malo rodinné zázemie a bývalé vzťahy.

Za mňa naozaj skvelé čítanie a rozhodne si počkám na ďalšie preklady Alexis Hall.

Ešína
05.12.2024 3 z 5

Tohle byla rychlovka, ze které mám opravdu smíšené pocity. Na jednu stranu to bylo hodně roztomilé, ale na druhou mě Luc hrozně moc iritoval. Pro mě by to bylo lepší asi z Oliverova pohledu. Celkově to bylo takové o ničem. Ale vzhledem ke čtivosti příběhu hodnotím o hvězdičku více.

ves.lucie
29.11.2024 2 z 5

Na tuto knížku jsem se velice těšila, ale po přečtení za mě velké zklamání, anotace skvělá, ale to je asi tak vše. Neustále výlevy hlavních hrdinů s tak extra nízkým sebevědomí :-/ ani se mi to nechtělo dočítat, ale nerada odkládám knihy aniž bych je dotáhla do konce.
Autorka má uvedenou na goodreads druhý díl .. těžko říct, jestli to bude lepší, nebo stejné

Verunylek
25.11.2024 3 z 5

Oba děsně super sexy a s totálně nízkým sebevědomím? Ale no tak. Hrdinové byli vůči sami sobě tak strašně negativní až jsem měla pocit, že si musím jít koupit kilo čokolády, abych tu depku zajedla.
Ale jinak tak kniha není vůbec špatná. Je vtipná, není moc ukecaná, jen ty postavy mohly být uvěřitelnější.

kuby_reads
23.11.2024 5 z 5

Knížka je velmi vtipná, často jsem se zasmál :) Ano je potřeba mít trochu nadhled, jelikož nad několika věcmi se nejspíš pozastavíte - například nad nedostatkem sebevědomí obou hrdinů, ale jinak krásná romantická knížka.

Kiwicatko
20.11.2024 2 z 5

Byla jsem na knizku tak natesena. Anotace vypadala skvele, obalka jeste lip. Proste to melo byt tip top. A nebylo :(
Vulgarity mi vetsinou nevadi, ale tady bylo tech k.kotu a s.linku prece jen MOC. Hlavni postavy byly DIVNY. Ani jeden si nevazim sam sebe, nechavali po sobe podivnym zpusobem slapat a jeste to brali za svou chybu. Zadna sebeucta, zadny zivotni nadhled. Spojeni "nizke naroky" tam bylo tolikrat, ze jsem se zacala obavat jak "nizke naroky" mam, ze tohle ctu. A pritom to melo tak krasny potencial, se kterym by se dalo skvele pracovat. Misto toho se serviruje:
Oliver, ktery se snazi zavdecit vsem (zejmena rodicum) a v podstate ztraci sam sebe
Luc, ktery podezriva vsechny, ze ho chteji vyuzit a zneuzit kvuli slavnemu otci a ma velmi nizke naroky (sexem za popelnici pocinaje a nechutnym humusem doma konce)
Lucovi pratele - podivna smesice individui
Lucovi kolegove - parodie jak si zachovat aspon kousek zdraveho rozumu ve spolecnosti totalnich bezmozku
Oliverovi pratele - neprislo mi vtipne, jak meli porad tendence Olivera a Luca popichovat a srazet
Oliverova rodina - tam bylo vsechno spatne

LenkaStr
18.11.2024 5 z 5

Tak tohle mi fakt sedlo. Hodně vtipné, místy dojemné a Luc je hláškovač podle mého gusta. Doufám, že u nás vyjde i pokračování, protože bez něj je ten konec dost jalovej.

Holubka
16.11.2024 4 z 5

Vlastně mě to bavilo víc než jsem čekala. Humor byl za mě super a všechno tak krásně rychle plynulo. Luc mě hodně bavil a jsem na něj neskonale pyšná, že ještě nezabil své kolegy. Co mě zamrzelo byl konec. Chybí tomu dotažení. Prostě chybí epilog. Já jako milovnice epilogů chci na konci každý knížky dobrý epilog, ale tady jsem zklamaná. Jinak ale knížka byla super a dost jsem se smála.
Ok beru zpátky to s tím koncem, teď jsem koukala, že má autorka i druhý díl. Tak ten konec beru.

KláraH.
15.11.2024 5 z 5

Za mě dobrý! Tenhle typ humoru já můžu. Suchej, až se práší a nikoliv úplně přímočarej.
Smála jsem se na celý kupé, a to mi v momentální situaci ke štěstí stačilo. Linka s otcem možná trochu nadbytečná, ale vlastně proč ne.

alnovka82
12.11.2024 3 z 5

Na knihu jsem se moc těšila, ale po dočtení jsem trochu zklamaná.
Oliver i Lucien mě hrozně bavili, ale v jejich příběhu mi něco chybělo, přišlo mi to hrozně nedotažené. Usmiřovačka na konci byla trapná a závěr příliš rychlý, navíc zůstalo spoustu nedořešených otázek.
Úplnej průšvih to není, za mě milej příběh na 3*, ale víckrát se k ní asi nevrátím.

Snílek1980
12.11.2024 5 z 5

Ačkoliv si knížky víc než jedenkrát čtu jen málokdy, tahle bude určitě patřit mezi ty vyvolené. Je to totiž přesně ten druh literatury, po kterém chci sáhnout, když mě přepadne splín. 2/3 příběhu jsem se smála. Poslední třetinu jsem dojatě posmrkávala. Luc je neodolatelný zoufalec a smolař, stejně tak jako jeho trhlí přátelé a spolupracovníci. Oliver se nejdřív zdá jako Pan dokonalý, ale také on má své vnitřní démony. Právě proto je příběh o jejich vzájemném poznávání a sblížení tak uvěřitelný, a přitom tak dojemný a sladký. Tahle knížka je prostě přesně podle mého gusta a za sebe ji vřele doporučuji.

Andrejka91
10.11.2024 3 z 5

Prvních 100 stran jsem se musela nutit abych knihu neodložila nedočtenou, protože styl psaní mi už od začátku neseděl.
Téměř na každé straně cca 2x slovo kokot je už i na mě moc.
Všechny postavy kromě Olivera jsou nesympatické, hlavní postava Luc se chová tak na 15 a ne na 28 let.
Zbytečně dlouhé, spousta omáčky, hlavní myšlenka toho, že budou hrát předstíraný vztah, je už tak ohraná, že je to v každé druhé knížce a už mi to leze krkem.
Moc britské, není to vtipné spíš trapné.
Knihu jsem přečetla za jeden den, protože sem doufala, že na konci budu mít z knihy dobrý pocit, když už jsem za knihu zaplatila, tak ji přece neodložím nedočtenou, ale jsem spíš zklamaná.
LGBT knihy mám ráda, je to vždy něco jiného a vzrušujícího, ale tohle se teda za mě moc nepovedlo.

terezaterka2000
10.11.2024 3 z 5

Na tenhle příběh jsem se hodně těšila, ale musím říct, že jsem se asi tak 2x zasmála a do poloviny mě kniha vůbec neoslovila.
Hl. hrdina Luc je synem rockové hvězdy, se kterým nemá žádný vztah, protože ho otec opustil jako malého. Luc se objevuje v bulvárech a to nedělá dobře neziskové společnosti, ve které pracuje. Jeho kolegu napadne, aby si našel přítele na oko a nechal se s ním fotit a spravit si tak image.
Tím přítelem na oko je Oliver-advokát.
Oliver souhlasí, že bude Lucův přítel na oko, když si tím oba vzájemně vypomůžou.
Oba se poznávají. Do toho Luc řeší svého otce rockovou hvězdu, který se mu ozval po xy letech, že má asi rakovinu.
Luc má Olivera za dokonalého chlapa, ten má ale také své problémy s rodinou apod.
Vztah na oko začne nebýt vztahem na oko.
Je to pro ně oba ale velká zkouška.
A konec by si zasloužil pokračování.
Jestli bude, ráda si ho přečtu.

Tenebris_Draco
09.11.2024 5 z 5

Miluji toto dílo.
Je krásně napsané a uvěřitelné.
K tomu bylo vtipné, dojemné a nádherné. Obě postavy jsem si zamilovala a na konci jim i záviděla.
Avšak nejvíce jsem si oblíbila vývoj Luciena, která byla velmi dobrá, protože se z hromádky neštěstí a neschopnosti stal opak, za který mělo smysl bojovat.
Budu tedy ráda, když vyjdou další knihy této autorky.

2024  80%Kandidát na přítele
2025  %10 věcí, které se nikdy nestaly