Kašmírový šál
Rosie Thomas (p)
Uhrančivý příběh… Potěšení z četby od začátku až do konce! Novomanželka Nerys Watkinsová opouští velšský venkov a následuje manžela do misie v Indii. Přímo v srdci Kašmíru objevuje nádherné město na jezeře – Šrínagar –, kde Britové žijí na luxusních dřevěných hausbótech, tancují, flirtují a zaměstnávají je jen klepy o sousedech. Dokonce i Nerys tu navazuje milostný vztah se zajímavým mužem s tajemnou minulostí… Jenže pak propukne válka a frivolnost nahrazuje strach žen, jejichž muži musejí odejít na frontu. Když se Nerys vrací po válce do Walesu, je z ní rozhodně jiná žena než ta, která se odtud před lety vydala do světa. Uběhnou dlouhé roky a Mair Ellisová vyklízí dům svých zemřelých rodičů. V zásuvce najde nádherně vyšívaný orientální šál. Vydává se do Kašmíru po stopách své babičky a spřádá nitky neuvěřitelného příběhu.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2013 , Fortuna Libri (CZ)Originální název:
The Kashmir Shawl, 2011
![denib denib](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/160874/m_denib-eyh.jpg?v=1647764980)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Poutavá kniha z pro mě exotického prostředí Kašmíru. Autorka umí vyprávět. Hodně lidí tu komentuje zdlouhavé popisy, ale mně to tak nepřipadalo a čtení jsem si vyloženě užívala. Ze začátku jsem si říkala, že dvě dějové linky jsou zbytečné - jedna z minulosti, z doby Britů v Indii, z doby války, druhá ze současnosti, kdy se pátrá po osudech lidí z té první. Bavila mě hlavně ta z minulosti. Ale konec mi to vynahradil a byla jsem ráda za obě dvě. A koneckonců bylo zajímavé si představit, jak se tamní život za ty roky změnil nebo nezměnil. Občas jsem jen měla trochu problém se přepnout z jedné linky do druhé a trvalo mi třeba odstavec nebo dva, než mi to došlo.
![K.Kat K.Kat](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/379021/m_k-katynska-WkD.jpg?v=1644257670)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásný příběh, jehož kouzlo dotváří úchvatné prostředí spolu s prolínáním dvou časových rovin. Knížka, která mi umožnila na chvíli se zastavit a snít. Díky za to :)
![Micha-Él Micha-Él](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/244366/m_micha-el.jpg?v=1739185251)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Z románu mám trochu rozporuplné pocity, střídaly se u mě chvíle nadšení a naopak. Hodně prostoru je věnováno spíše popisům než samotnému ději, což mi obzvlášť v první třetině vadilo. Na druhou stranu ale chci autorce za krásné a detailní popisy Indie, života lidí v ní, výroby šálů a misionářské činnosti moc poděkovat, protože v kontextu děje jsem pochopila, jak byly tyto popisy užitečné. Co se zápletky týká, byla podle mě linka v minulosti skvělá, ta druhá poněkud méně, ale ani jedna se mi bohužel nedostala "pod kůži". Každopádně přítelkyně z minulosti mi byly podstatně blíž než Mair ze současnosti. Závěr jsem četla s dojetím a melancholií, k tomu nemám co dodat. Jsem rozhodně ráda, že jsem si knížku přečetla!
![AndreaP. AndreaP.](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/49938/m_49938-3Bm.jpg?v=1502742074)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tato kniha byla pro mě velmi zajímavé překvapení. Sledujeme dvě časové linie příběhů babičky a vnučky, které se nakonec propojí. Krásný a detailní popis krajiny, zajímavá historická fakta a popis života a osudů lidí za války. Co mi na knize vadilo,, a za to také ubírám jednu hvězdičku je skutečnost, že v knize nejsou rozlišovány časové linie (s výjimkou snad prvních dvou kapitol), což je pro čtenáře značně matoucí.
![broskev28 broskev28](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/148365/m_broskev28-Ayt.jpg?v=1540824137)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Příjemné překvapení, zajímavá kniha.
Výtky: 1) nevyrovnané vyprávění - občas se téměř vleče a sklouzává k nudě, to především v úvodních kapitolách, ale potom se rozjede na plný plyn; 2) odlišování časových linií - zprvu striktní, označené datem a jménem, oddělené kapitoly, ale posléze všechna předešlá ustanovení neplatí a časové skoky se ocitají "v jednom pytli", resp. v jedné kapitole; souhlasím s druhou i třetí větou komentáře Makaja - občas jsem si nějak nebyla jistá, co ví postava a co víme my čtenáři; 3) rušivé chyby, jak už zmínili mnozí - škoda, protože knihu a příběh samotný to poškodí.
Pochvaly: 1) výborné autorčiny popisy země jako takové, historického způsobu cestování, lidských povah a mezilidských vztahů; 2) zajímavé informace - věděli jste, že první českobratrští misionáři dorazili do indického Léhu v roce 1853, před katolíky i welšskými presbyteriány, naučili místní stavět (?) a používat kamna, založili tiskárnu a poštovní úřad a přeložili bibli do tibetštiny?; 3) originální způsob vyjadřování, skvělé a úderné formulace zásadních i druhotných problémů jednotlivců i společenství - tady je určitě na místě i pochvala pro paní překladatelku!
Zkrátka jsem moc ráda, že jsme knihu do naší knihovny koupili.
"Naneštěstí si neuměla představit, jak by kohokoli z těch lidí mohlo ovlivnit - ať už k lepšímu nebo k horšímu - křesťanské poselství, které jim měla přinášet. Jejich situace byla téměř vždy zoufalá a jedno náboženství už měli. Co by mohla změnit pouhá změna vyznání?
Bylo to suché, nevítané semínko, které v ní zakořenilo, ale rostlo rychle."
![Szilvia1 Szilvia1](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/342712/m_szilvia1.jpg?v=1722604249)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knížka byla krásně napsaná jak minulá tak i současná doba.Byla to knížka ,která je o válečné době,ale jednalo se spíš o válku mezi Indií a ne o německou válku.Nerys byla dost odvážná,že pomohla svojí přítelkyní,ale tak se pozná,kdo je opravdu přítelkyní.Knížka byla podle mě spíš o přátelství a odvaze.Byla krásná,i když je už trošku starší vydání.
![mona.benny mona.benny](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/246750/m_mona-benny-oDh.jpg?v=1655139762)
A to mě teda nebavilo :-) Zdlouhavé popisování zrnka písku, křídla motýla co zrovna letí okolo, stromu který má nalomenou větev třetí od spoda...... Takové zdlouhavé a nudné popisování všeho jen ne děje. Nedocetla jsem, není to můj šálek kávy.
![Ebabeta Ebabeta](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Pro mě bylo za trest tuto knihu číst (kdyby to neby dárek, tak bych ji odložila po pár stránkách). Neskutečně zdlouhavě popisované prostředí. Děj "neodsýpal" a celkově to pro mne byla nuda. I zakončení příběhu mne velmi zklamalo.
![Mája873 Mája873](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásný příběh o hledání minulosti. Nalezení kašmírového šálu v pozůstalosti rozplétá úžasný příběh nejen o Indii a těžkém životě chudých lidí, jejich těžké práci v kontrastu s brity, kteří žijí na luxusních hausbotech. Děj se nenásilně prolíná s budouctností ve které hledá vnučka pravdu o životě svojí babičky, která v Indii žila jako manželka misionáře.... knížka se mi hrozně líbila
![sidonka sidonka](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/224886/m_sidonka-Teb.jpg?v=1604820666)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příjemné čtení, kde se prolínala současnost a předválečná a válečná léta v daleké Indii, poutavý příběh o tajemství nalezeného šálu
![ptacicek ptacicek](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Úžasné čtení. Kniha je napsaná nenucenym ale velmi poutavým stylem a bavila mě od začátku do konce. Krasne čtivé se v ní prolinaly obě dějové roviny. Vřele doporučuji.
![princesse princesse](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23148/23148.jpg?v=1381127960)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělé počtení. Moc jsem si to užila a dost mě mrzelo, že je konec! Přesně ten druh knihy, která by mohla mít klidně více stran. Rozhodně doporučuji, zajímavé oba příběhy, jak minulost, tak přítomnost.
![petra3597 petra3597](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Úžasný příběh! Vlastně dva a dvě časové linie propletené v celek.
Hlavní hrdinka Mair po smrti otce nachází starý indický šál, když vyklízí rodný dům rodičů. Vydává se na cestu do Indie, aby zjistila co nejvíce o svých prarodičích, kteří zde před válkou žili. Během své cesty pomalu rozplétá složity příběh a zároveň v sobě objevuje zcela jinou Mair...
Druhá linie je životem její babičky Nerys, které šál "patřil" nebo spíš- která šál uchovala pro někoho jí drahého...
Autorka svým popisem vtáhne do děje natolik, že si snadno dokáže čtenář představit nejen postavy, ale také samotnou Indii v cele své kráse. Hory a jejich surovost, léto plné vůně z květin, odrazy na jezeře, hausbóty, večírky, bídu, naději a víru,lásku, zklamání...
Tato kniha mi nezůstane jen v hlavě, ale také v srdci ❤️
![miliváv miliváv](https://www.databazeknih.cz/img/users/62_/6206/militu-dxw.jpg?v=1636318314)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha celkem pěkná, sice mě nebavily nekonečné kapitoly, ale jinak příběh byl zajímavý.
Střídání času mě ze začátku také nebavilo, ale nakonec jsem si zvykla a bylo to příjemné. Každopádně se ke knize už asi nevrátím.
![Ticiana Ticiana](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/207390/m_207390-S8c.jpg?v=1509110746)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
No ja myslela ze to nedoctu. Hodně opisne a začátek takovej utahanej. Až posledních 120 stránek ubihalo až jsem si rikala proc to cele nebylo takhle napsaný.
![MV111 MV111](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Pokud ještě není, byl by podle toho hezký film s tajemnou zápletkou lidských osudů. Chvílemi mi chyběla představivost, abych si dokázala prostředí, kde se děj odehrává, představit. A nepomohlo tomu trochu zmatečné střídání děje i času zejména v začatku knížky, který je velmi, velmi popisný. Příběh je to ale hezký.
![KSarlota KSarlota](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Chvíli mi trvalo než jsem se začetla, ale pak se mi kniha velmi líbila. Je to poutavý příběh velkých ztrát, lásky, cestovaní, krasně popsaného prostředí a rozdílů mezi bohatými Brity, indickou kastou a chudými sirotky. A navíc jsem se dozvěděla, jak se vyrábí šál
![Jana-Marie Jana-Marie](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příjemné a pohodové čtení. Moc mě bavila popsaná exotika. Rozhodně není tuctovou knihou. Myslím, že se k ní ještě někdy vrátím.
Indie tajemství rodinné vztahy milostné vztahy společenské romány romance prolínání minulosti a současnostiAutorovy další knížky
2013 | ![]() |
2008 | ![]() |
2007 | ![]() |
2008 | ![]() |
2009 | ![]() |
Pribeh hezký,ale hrozně utahany projev.Mela jsem problém tu knížku přečíst,ale nakonec jsem to dala.