Kavárna v Kodani
Julie Caplin
Romantické útěky / Romantické úteky série
1. díl >
Z otravného výletu do Kodaně se vyklube cesta, která všem zúčastněným změní život úplně v duchu dánského životního stylu hygge. Někdy prostě stačí jen zpomalit a rozhlédnout se kolem sebe. Dát si kávu. Popovídat si s ostatními. Třeba pak zjistíte, že to, za čím se ženete, vám štěstí nepřinese. Vtipný příběh o lásce, štěstí a cestování, který vás chytne od první minuty! Popadněte teplou deku, hrnek horké čokolády a zaposlouchejte se Úspěšná manažerka Kate má přesně takový život, jaký si vysnila. Pracuje pro jednu z nejlepších PR agentur v rušném Londýně, je úspěšná, okouzlující a její přítel je tak skvělý. Dokud jí tento skvělý přítel neukradne nápady, díky nimž je povýšen místo ní. Kate by ráda všem dokázala, že není tak mladá a nezkušená, jak si všichni myslí. Získat jako nového klienta velkého prodejce dánských bytových doplňků a nábytku je její šance. Protože práce je pro ni vším. Proto musí absolvovat cestu do Kodaně. Co se zprvu zdá jako otravný PR výlet pro hrstku ještě otravnějších novinářů, jehož jediným účelem je získání zakázky pro Kate, se nakonec změní v cestu, která všem účastníkům změní život. Během poznávání krás Kodaně a dánského přístupu k životu poznávají novináři i Kate sami sebe. A nakonec se ukáže, že všichni získali mnohem víc než jen námět na články nebo pracovní příležitost.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , CosmopolisOriginální název:
The Little Café in Copenhagen, 2018
Interpreti: Veronika Lazorčáková
Tato kniha se mi líbila, když už jsem viděla tu její nádhernou a neobvyklou obálku. Kniha má spád, je romantická, vtipná a celkem i naučná. Nejvíce se mi na knize líbilo, jak autorka popisovala památky Kodaně, tradiční dánská jídla, na které se mi mimochodem sbíhaly sliny, a pravý dánský styl s názvem hygge. Také jsem si okamžitě zamilovala hlavní postavy, Kate a Bena. Už se těším, až si přečtu Pekárnu v Brooklynu, doufám, že bude stejně čtivá a milá jako Kavárna Varme.
Hygge, ani som nepostrehla túto filozofiu pred prečítaním knihy, ale jednoznačne ma dostala. Aj filozofia, aj kniha. :) Príbeh sa mi dostal do ruky len náhodou, kamarátka mi ho posunula. I keď som o knihe už vedela, neoslovila ma na 1x, čo ma teraz dosť mrzí a isto to odčiním a zakúpim si ďalšie knihy od autorky. Osudy jednotlivcov sú uveriteľné, príbeh sa ľahko číta. Chvíľami ma preniesol do Kodane a objavovala som ju spolu s postavami. Padlo v knihe pár myšlienok, ktoré som si poznačila a aspoň chvíľu ich ponesiem v sebe a budem sa nimi riadiť. Odporúčam.
Tak nejprve jsem přečetla Cukrárnu v Paříži a řekla jsem si, že zkusím první díl - Kavárnu v Kodani.....Za mě jedna velká nuda, přeskakovala jsem a přeskakovala, vůbec mě děj nebavil a ani jsem nenašla sympatie k postavám. Romantickou knihu si představuji jinak. Ještě zkusím Pekárnu, abych dala ještě spisovatelce šanci a nebo mě ztratí.....
Knihu jsem si vybrala na základě zdejšího vysokého hodnocení. Čekala jsem příjemnou a milou romantickou oddechovku. Dá se říct, že jsem ji i dostala, ale celkově kniha působila tak nějak medově a sluníčkově, až mi to přišlo nepřirozené. Uměle natahovaný příběh se spoustou nadbytečných dialogů, které příběh nikam neposouvaly (což je zvláštní, protože většinou to jsou právě dialogy, které příběh posouvají). Postavy naivní a nezajímavé, romantická linka taky slabá. Body k dobru za Kodaň a kávu.
Kniha je hrozně hezky napsaná. Musela jsem knihu odložit kvůli škole, ale teďka jsem ji začala zase číst a dočetla jsem ji za dva dny. I když už na začátku vím, jak to dopadne, pořád mě příběh baví.
Sladké, atmosferické, ľúbezné.
Len sa netreba viac zamýšľať nad tými udalosťami, ktoré postavy za 5 dní prežili a neboli vykreslené až tak zásadne a život meniace. A nad všetkým tým klišé.
Za mňa však jeden nostalgický bod za verný opis Kodane, ktorý ma vrátil do Tivoli, na Nyhavn a dokonca aj zastávky tej plavby po kanáli sú skutočné. Aspoň takto vie človek v dnešnej dobe cestovať :)
Knížka se mi moc líbila, byla to správná oddechovka s lehce předvídatelným osudem hlavních hrdinů. Ale to jí na kráse neubralo. Hlavní i vedlejší postavy mě moc bavily a děj rychle ubíhal. Část děje se odehrávala v Londýně a část v Kodani. Popis Kodaně byl poutavě napsaný - hned bych se tam jela podívat. :)
Určitě sáhnu i po dalších knihách ze série této autorky. Doporučuji. :)
S touto knihou jsem se nepotkala ač se nepovažuji za náročného čtenáře. Tolik klišé, tolik zbytečných slov, jednotlivé části, které jsou za sebou zařazeny, ale nějak nedrží dobře při sobě... Obecná předvídatelnost nevadí, ta je v tomto žánru jasná, ale tady se dalo předvídat úplně úplně vše o úplně všech postavách... a to už je trochu moc.
(SPOILER) Asi jsem bohužel měla větší očekávání. Čekala jsem kniha která se bude odehrávat pouze v kavárničce. Tak to, ale nebyla a překvapilo mě, že kniha dokonce začíná v Anglii. Ale musím říct že postavy v knize jsem si hned oblíbila. Kniha byla dobrá a děj byl jednoduchý, žádné velké přemýšlení. Chvíli se děj sice táhl, ale konec byl hezký - romantický. Dalším dílům dám, ale určitě šanci.
Toto bolo slovné porno.
Dej jednoduchý, prostredie atraktívne, pracovné nasadenie enormné.
Bola by som ocenila viac opisu mesta, ked už to je v názve knihy.
S knihou jsem se dost trápila, příběh je lehce předvídatelný a je v něm hned několik klasických románkových klišé. Pořád jsem čekala tu pohodu, to hygge, úplně jsem je nenašla. Snad jen v kavárně u Evy. Dějová linie se trochu líně vlekla , chování některých osob bylo občas nepravděpodobné, dočetla jsem jen díky kladným recenzím. Jediné pozitivum je , že se chystám někdy udělat skořicové šneky. Jsou totiž opravdu vynikající.
Moje první knížka od této autorky a musím říct, že se příjemně četla, i když měla pár slabých míst, ale zároveň dokázala chytnout číst a číst. Fajn oddechovka ;)
Knížka mě nějak neoslnila a zřejmě si ji už znovu nepřečtu. Dějově i co se týče psaní se mi líbila, ale... Čekala jsem, že autorka Kodaň popíše víc procítěně (když všechny návštěva města tolik změnila). Velmi mi nesedl muž, do kterého se hlavní hrdinka zamiluje (nechápu co na něm vlastně viděla). Konec mi přišel až moc přeslazený a opravdu si myslím, že to mohla autorka zakončit daleko lépe. Jinak je to fajn knížka. Příjemné a oddechové počteníčko.
Na mě trochu nudnější rozjezd, ale jinak jsem si knihu zamilovala! Autorka mě dokázala tak navnadit, že kdybych mohla, okamžitě se seberu a zajedu se do Kodaně podívat.. :) Závěr pro mě tedy nebyl nijak překvapující, ale i tak jsem knihu dočetla s úsměvem na rtech. :)) Ihned se pouštím do dalšího dílu. DOPORUČUJI!
Úžasná oddechovka. Moc mě potěšily popisy Kodaně - cestování mi chybí, takže alespoň tak. Příběh je pohádka, ale krásná. Navíc to jádro, a sice klidnější a spokojenější život, kde nejedeme jen na výkon a výsledky, je velká pravda a snad si to brzo uvědomí víc lidí.
Hvězdičky dolů dávám za:
1) scénu na začátku v kavárně, to jsem měla úplně chuť knížku zavřít, jak stupidní mi přišla
2) sexuální scény, protože je autorka fakt neumí
2018 | Kavárna v Kodani |
2020 | Hotýlek na Islandu |
2021 | Chata ve Švýcarsku |
2019 | Cukrárna v Paříži |
2019 | Pekárna v Brooklynu |
Roztomilé, nenáročné čtení. Styl hygge je tu čtenáři jen celkem jemně nabízen, nikoli nucen, a to mi přesně vyhovovalo. Je tu hezky zachycena sympatie mezi Kate a Benem, ale i ostatní, vedlejší postavy jsou pěkně vykreslené. Jako oddechovku můžu ráda doporučit.