Kde je mi dobře

Kde je mi dobře
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539288/bmid_kde-je-mi-dobre.jpg 4 76 76

Harriet a Wyn se potkali na vysoké a od té doby jsou dokonalý pár. Hodí se k sobě jako sůl a pepř, med a čaj, pomazánka a žemle. Až na to, že už se k sobě zas tak moc nehodí – z důvodů, o kterých spolu nemluví. Před pěti měsíci se rozešli. A ještě to neřekli ani svým rodinám, ani nejlepším přátelům. A když přijde čas na každoroční dovolenou s přáteli, musí spolu spát v jedné ložnici luxusního letního domu v Maine, kam všichni pravidelně jezdí už skoro deset let. Dovolená „na chalupě bývala pro Harriet odpočinkem od skutečného světa, kde mohla na nádherný, bezstarostný týden zapomenout na běžné starosti a vychutnávat si víno, přítomnost nejlepších přátel, atmosféru přímořského městečka a slaný vzduch. Chalupa je pro ni místo, kde je jí dobře… A navíc se k ní váže víc než dost intimních, důležitých vzpomínek. Tento rok je ale dovolená vyčerpávajícím divadlem pro přátele, kteří o rozpadu Harrietina a Wynova vztahu nemají ani tušení. Oba se shodli, že s nepříjemnými zprávami počkají, aby ostatním nezkazili výjimečný týden. Předstírat, že jste ve vztahu s někým, s kým jste osm let žili, musí být přece hračka…... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Red
Originální název:

Happy Place


více info...

Přidat komentář

bookcase
15.10.2024 4 z 5

Milá knížka, příběh s přesahem, tak jak to Emily Henry umí.

monikasbookclub
13.10.2024 3 z 5

Pokud se ještě pořád nemůžete smířit se sychravým podzimním počasím, určitě Vás potěší tato krásná novinka, která Vás znovu přenese do léta.
Mě byla knížka poskytnuta v rámci spolupráce s @knihydobrovsky ,za což jim moc děkuji. Je překrásná jak obálka, ořízka a také ilustrované detaily na začátku každé kapitoly.
Bylo to moje první setkání s autorkou a musím říct, že mě velmi oslovil její styl vyprávění a určitě si přečtu i další její knihy.
Mrzí mě ale, že knížka nenaplnila moje očekávání. Ze začátku jsem měla docela zmatek ve jménech a moc mi tedy ani nepomohlo střídání minulosti a současnosti. Za mě by tam ta minulost až tak být nemusela. Děj pro mě začal být  zajímavější až u posledních cca 100 stran. V těch už příběh ukázal svou krásu, tajemství, emoce a hlavně proč je důležitá komunikace a jak nedocenitelné je přátelství. Líbilo se mi, jak všechny postavy byly vzájemně odlišné a přitom dohromady tvořily tak skvělou partu kamarádů.
Upřímně nelituji, že jsem si knihu přečetla, ale vím, že se k ní ani nebudu vracet.


Kristulda
12.10.2024 3 z 5

Knihu jsem si koupila, kvůli tomu, že v ní je záložka, které sbírám. Měla i krásnou obálku takže jsem si říkala, že si jí přečtu. Byla jsem zklamaná, postavy nesympatické, nemám ráda v knihách takové namyšlené podstavy, komunikace divná. Konec to malinko zachránil, ale nejsem pro tuto knihu ten správný čtenář.

nada3314
10.10.2024 4 z 5

Emily Henry a její knihy mi nejsou neznámé. Četla jsem všechny, které u nás vyšly, tak bylo jasné, že i toto novinku s překrásnou obálkou a nádhernou ořízkou si nenechám ujít. Většinou mi čtení autorčiných knih vyšlo na dovolenou. Letos tomu bylo jinak, ale zpestřila jsem si čtení, tím, že jsem se přihlásila ke společnému čtení, které pořádaly Knihy Dobrovský v rámci své skupiny závisláků. Bohužel mi nevyšlo předsevzetí, že si knihu budu dávkovat. Kniha je hodně čtivá, takže i přes mé odhodlání nešla odložit. Měla jsem ji přečtenou za dva dny.

Styl jakým autorka píše je vážně čtivý, ale tentokrát mi malinko něco vadilo. Ano, je to již vícekrát zmíněná komunikace a ta tady vážně hodně chyběla, jak mezi Harriet a Wynem, tak i mezi kamarádkami.

Téma i postavy v knize mi byly sympatické. Témata, které se autorka rozhodla otevřít mě zaujaly a některé i dostaly. Je strašné, když někdo nechodí do práce rád, já vím, že se do práce chodí kvůli penězům :D, ale i tak by to mělo člověka bavit a naplňovat. Chodit do práce s odporem je naprd! To poselství, které zde autorka otevřela je skvělé. Věřím, že někomu může pomoct v rozhodnutí, které oddaluje třeba i řádku let… Toto je jen jedno z témat, které mě hodně zaujaly, ale najdete jich tam víc... Ono by se mohlo zdát, ano obálka trochu klame, že se jedná o oddechové čtení, ale já si to nemyslím… Konec už je sice jako pohádka, ale to asi k těmto příběhům patří.

Fross
09.10.2024 3 z 5

Knihu jsem si koupila ze zvědavosti a chuti si přečíst nějakou romantickou oddychovku, ikdyž to není přímo můj častý žánr knih, proto jsem i bedlivě vybírala. Kniha mě zaujala hlavně tématem a velmi dobrými referencemi. Nakonec mám z knihy rozporuplné pocity. Dvě třetiny knihy je o tom, jak hlavní hrdinka Harriet je stále zamilovaná do svého bývalého, který je v její blízkosti a zároveň s ním "nechce/nemůže" být. Natož, že byli spolu 8 let mi přišlo, jakoby byli spolu spíš 8 měsíců a fáze zamilovanosti stále trvala.
Nicméně posledních 100 stran přinesly aspoň nějakou akci, která zlepšila děj knihy, také z ní plyne ponaučení potřeby komunikace, což oceňuji. Přečetla bych si ji znovu? Ne, ale nelituji, že jsem knihu dočetla. Doporučila bych ji? Ano, těm, kteří tento typ knih a popisů mají rádi. Natož, že v této oblasti moc nečtu, tato kniha se četla dobře. Své čtenáře si jistě najde.

Ála1968
04.10.2024 4 z 5

Ze začátku měla kniha pomalý rozjezd.Nevadilo mi střídání teď a předtím a přesto mi tam něco vadilo.Nebylo to prostě dokonalé

kristy.books
03.10.2024 4 z 5

Podľa obálky som očakávala letný príbeh, čo sa mi viac menej splnilo, keďže šestica najlepších kamarátov sa vybrala na (svoju typickú) dovolenku do letného domu, čo príbehu dodalo letný/dovolenkový nádych. Čo som nečakala bolo, že dostanem takúto emotívnu bombu, ktorá dá mojím emóciám poriadne zabrať. Autorka sem zaradila viacero závažných tém.

Priznám sa, že zo začiatku som mala skôr zmiešané pocity, ale keď sa príbeh viac rozbehol, bola som maximálne spokojná. Od autorky som už zopár kníh čítala a môžem povedať, že Kde je mi dobře zatiaľ patrí k mojím naj.

Harriet i Wyn mali svojich démonov, ktorí sa podpísali na ich sebavedomí. Obaja sa cítili pod veľkým tlakom (každý z iných dôvodov) a neustále o sebe pochybovali. Báli sa, že nebudú tomu druhému stačiť a že nie sú preňho dosť dobrí. Kým Harry som si obľúbila takmer hneď a všetko som s ňou prežívala, k Wynovi som si hľadala cestu dlhšie. Najskôr som naňho kvôli jeho správaniu k Harry bola nahnevaná, ale čím viac som ho spoznávala, tým lepšie som mu dokázala porozumieť.

V príbehu sa striedajú kapitoly z prítomnosti a minulosti, vďaka čomu sme mali možnosť sledovať, ako sa postupne vyvíjal ich vzťah. Celý čas som sa pýtala sama seba - čo sa pred 5 mesiacmi vlastne stalo, keď sa ich cesty rozišli? To bol aj jeden z dôvodov, ktorý ma nútil otáčať jednu stránku za druhou. Predtým mali naozaj krásny vzťah (neraz som sa pri čítaní len prihlúplo usmievala) a bolelo ma srdce, keď som videla, aké to je teraz medzi nimi komplikované. Bolo cítiť, že ich vzájomné city stále neochladli, no v ceste im stálo viacero prekážok. Niektoré momenty boli doslova nabité najrôznejšími emóciami a poriadne ma emočne vyžmýkali. Opäť raz sa ukázalo, aká je vo vzťahoch dôležitá vzájomná komunikácia. Miestami som už mala chuť od frustrácie na nich zakričať, nech sa konečne otvorene porozprávajú a nič pred sebou netaja.

Tento príbeh nebol len o partnerských vzťahoch, ale vo veľkej miere aj o priateľstve. Obľúbila som si aj zvyšných štyroch kamarátov, hoci je pravda, že Sabrina miestami až moc tlačila na pílu. Táto partička mala za sebou naozaj pestrú históriu a mne sa ich silné, niekoľkoročné priateľstvo veľmi páčilo. Spomienky na ich vylomeniny trochu odľahčili napätú atmosféru a vniesli do príbehu dávku humoru. Bolo však jasné, že tajomstvo nemajú len Harry a Wyn...

NikyTaky
28.09.2024 5 z 5

Než jsem knihu začala číst, přečetla jsem si komentáře a recenze zde a byla dost skeptická. Nicméně pokud hledáte vtipný, přeslazeně romantický příběh, tak to nebude úplně případ téhle knihy.
Je ti vlastně taková téměr psychologická sonda do vztahu dvou lidí ( a party přátel) co se milovali, milují, ale čas a ŽIVOT jim hází klacky pod nohy a přetváří. Nejhorší noční můra je očekávání druhých, kterým se snaží vyhovět, nejen rodičům, ale i přátelům. Celá kniha si plynula svým vlastním melancholickým tempem. S hlavními hrdiny prožíváte jejich seznámeni, odcizení, znovu shledání, navázání vztahu, sestěhování se, první práce, selhání až následný rozpad vztahu, který neuvěřitelně bolí. Nikdo nikoho nepodvede, nemáte šanci ani jednoho nenávidět, protože je to skoro takový rozchod z rozumu. Vyústění “nejlepšího pro toho druhého. Zároveň je velmi dobře ukázané, jak selhává komunikace a kam až to vede. Bylo mi z toho chvílema až neskutečně úzko, ke konci jsem už u brečela, bylo mi to líto za ně, ale některé věci se asi prostě musí stát. Dalo by se k tomu napsat spousta věcí, ale věřím, že kdo si podobnou situací prošel, a ví, jak to bolí, bude ke knize přistupovat jinak, bude se na to dívat z jiného úhlu. Kniha mě dost rozebrala a na konci složila zpátky. Čekala jsem od knihy úplně něco jiného, než jsem dostala a vůbec nelituju. Dávám zasloužených 5*

Zonia0118
26.09.2024 5 z 5

Za mě úžasná kniha plná přátelství, lásky, ale i nesnází v osobním životě. Kniha se četla sama. Nádherný příběh.

Ivuska.09
25.09.2024 3 z 5

Emočně nabité, ale tempo vyprávění velmi pomalé. Chvílemi jsem se do čtení nutila, chvílemi jsem se nemohla odtrhnout.

elle.horacova
23.09.2024 5 z 5

Harriet a Wyn byli dokonalý pár, ale před pěti měsíci se rozešli a nikomu o tom neřekli. Když se blíží jejich každoroční dovolená s přáteli v luxusním letním domě v Maine, rozhodnou se předstírat, že jsou stále spolu, aby nezkazili týden, který pro jejich partu vždy znamenal útěk z reality a možnost připomenout si staré dobré časy. Jenže předstírání je mnohem těžší, než si mysleli.

Kde je mi dobře je kniha, která mě opravdu chytla za srdce. Je to nádherný a bolavý příběh dvou lidí - Harriet a Wyna, kteří se stále milují, ale okolnosti a načasování jim prostě nepřáli. Příběh skvěle prolíná dvě časové linky – současnost a minulost, což příběhu dodává hloubku a umožňuje nám pochopit, co je kdysi spojovalo, ale taky, co stálo za jejich rozchodem a co je vlastně rozdělilo.

Co se mi na knize ale opravdu moc líbilo bylo to, jak krásně je tu zachycené přátelství. I když už každý z hrdinů žije jinak – (odlišné práce, vzdálenost, jiný životní styl), tak se stále snaží jejich přátelství udržet a každoročně se scházet, i když už to nikdy nemůže být jako dřív.

Příběh je nádherně napsaný, plný krásných myšlenek k zamyšlení. Hlavní témata kniha jsou - láska, přátelství a druhé šance, a i když Harriet a Wyn spolu už nejsou, ta jejich vzájemná láska je cítit z každé stránce.

Byl to opravdu milý, citlivý a dojemně napsaný příběh – takové pohlazení na duši a já si po přečtení knihy připadala jako kdybych dostala objetí od kamaráda, které jsem dlouho potřebovala.

Celkově jsem si čtení moc užila. Kniha je velmi čtivá a stránky mi odsejpali pod rukama. Bylo to sice trochu bolestivé, ale nádherné zároveň. Tahle kniha je plná emocí - je o lásce, přátelství a o tom, jak se smířit s tím, že věci už nikdy nebudou jako dřív. Rozhodně doporučuji!

18LenkA12
18.09.2024 5 z 5

Skvělá oddechová romantická kniha. Zakončení je trochu dle očekávání, ale během děje je plno zvratů, které hlavni postavy musí vyřešit. Čtení této knihy jsem si užila.

Slůník
15.09.2024 4 z 5

V knížce mi bylo dobře, včetně několika momentů, kdy mě rozplakala. Prolínání časových rovin výborně fungovalo jako způsob kompletace příběhu a poznání vnitřního světa hrdinky - protože takhle to je. V každém okamžiku jsme tady a teď, ale zároveň si neseme celou tu předchozí nálož a nikdy nevíme, proč náš zrádný mozek vynáší právě tuhle kartu...

red_me93
15.09.2024 2 z 5

Zvenku je kniha zajímavější, než příběh, který je v ní.

Celou dobu, jsem čekala, až se něco stane...a najednou byl konec. Dlouhé popisy a myšlenkové pochody. Za mě zklamání.

Ludmila91
15.09.2024 5 z 5

Me se příběh líbil

cherubinka
14.09.2024 2 z 5

Mno... Tolik očekáváná a některými knižními influencery doporučovaná kniha mě výrazně neoslovila. Příliš přemýšlení, příliš cobykdyby, příliš textu o ničem, příliš neutíkajícího děje, příliš ničeho. Jak to může mít skoro 400 stran, když by na to stačilo tak 200. A že podle The Washington Post je v téhle knize vtip, šarm i srdce... Kde prosím?
Takže za mě ne, ale věřím, že si své čtenáře najde.

booklover_mili
13.09.2024 2 z 5

Kniha mě nijak neuchvatila. Čte se lehce ale nešla mi přečíst na posezení, jak to mám u knih, které mě zcela pohltí. Tady se to nestalo. Příběh tak nijak ani neplynul. Nic moc se v něm neděje. K dočtení jsem se už musela nutit.

Jak píše paní níže. Mnoho povyku pro nic. Není to žádná velká hitparáda.

Wabinka
11.09.2024 1 z 5

Tak bohužel tohle mi ale vůbec nesedlo. Vydržela jsem se trápit asi do poloviny a přiznám se, že pak jsem rychle dala posledních asi 10 stran. Nevím, jestli mi teda nesedl jen styl psaní nebo možná celá kniha. Přišlo mi to, jako chaoticky sepsané myšlenky, divné přeskakování v ději, ztrácela jsem se v čase, všichni byli takoví nemastní, neslaní a naivní. Prostě takové Mnoho povyku pro nic.

simcat13
02.09.2024 4 z 5

Super letní knížka. Není to úplně jednohubka, ale i tak vás nešťastný příběh dvou mladých a "šťastných" lidí vtáhne. Chvílemi si budete mudrovat, co všechno mohlo být jinak a líp, kdyby tohle udělali a tamto si řekli... je to síla. Moc mě bavilo, že tam bylo tak krásně vykreslené přátelství, jejich šťastné místo, které je spojovalo a především, že celý děj se nemotal jenom kolem těch dvou. Jejich skupinka měla historii a každý hrdina v příběhu má vlastní život a vlastní problémy. Nechybělo tam ale ani moře, koupání v bazénu, bary a jídlo. Na léto paráda.

ElessaRiverbow
30.08.2024 4 z 5

Tohle bylo boží čtení, úplná dokonalost na konec léta. Bylo to krásně napsané a já měla při čtení pocit, jako bych tam s postavami byla. Děj skákal mezi přítomností a minulostí, a mně chvíli trvalo, než jsem se v tom zorientovala. Hlavní postavy jsem si zamilovala. Harriet byla skvělá a dokázala jsem se s ní ztotožnit. Celou knihu jsem doufala, že jim to vyjde a že budou opět spolu. Ke konci jsem se i chvilku bála, že to happy end mít nebude. U některých pasáží a pak hlavně na konci jsem bulela jak želva. V knize je spousta skvělých citátů a myšlenek, které jsem si zvýraznila. Knížku rozhodně doporučuju a jsem zvědavá na další autorčiny knihy.

Štítky knihy

pro ženy romantika dovolená partnerské rozchody

Autorovy další knížky

Emily Henry
americká
2021  74%Letní sázka
2023  79%Knihomolové
2018  71%Milionkrát June
2022  74%Alex, léto a já
2024  77%Kde je mi dobře
Skrýt reklamy