Kde raky spievajú
Delia Owens
Ako dlho si uchrániš srdce? Neuveriteľný príbeh o samote zúfalstve, odvahe prežiť, vytrvalosti, boji s predsudkami, ale aj o láske a nádeji. V pokojnom mestečku Barkley Cove na pobreží Severnej Karolíny dlhé roky kolujú strašidelné historky o Dievčati z močiara. Keď sa v roku 1969 pod požiarnou rozhľadňou objaví mŕtvola miestneho krásavca Chasea Andrewsa, obyvatelia mestečka z jeho vraždy hneď upodozrievajú Kyu Clarkovú, prezývanú Dievča z močiara. Vraj mala s Chaseom nejaké pletky a keď sa oženil s „dobrou partiou“, nedokázala sa cez to preniesť a siahla po pomste. V osudnú noc navyše zmizol prívesok s mušľou, ktorý Kya darovala Chaseovi a stále ho nosil na krku. Lenže Kya nie je taká, ako sa o nej hovorí. Je citlivá a inteligentná, roky žije v rozľahlom a ťažko prístupnom močiari odkázaná sama na seba a nazýva ho svojím domovom. Zbiera slávky, loví ryby, údi ich a vymieňa za iný tovar. Priatelí sa s čajkami a snaží sa žiť v súlade s prírodou. Od zvierat sa učí vyhýbať nebezpečenstvu, zaobstarávať si potravu a šikovne unikať pred tými, čo by ju chceli pripraviť o slobodu. V škole sa ukáže len jeden jediný raz – za prísľub dobrého jedla. Keď však zažije výsmech, šikanovanie a nepochopenie, zanevrie na všetkých a utiahne sa späť do chatrče v barinách. No aj v jej živote príde chvíľa, keď zatúži po spoločnosti ľudí, po láske a dotykoch. Jej nespútaná krása očarí dvoch mladých mužov z mestečka a Kya sa pomaly začne otvárať novému životu – keď sa zrazu stane čosi nepredstaviteľné. Román Kde raky spievajú je prekrásna óda na nedotknutý svet prírody, dojímavý príbeh o osamelom dospievaní mladej dievčiny a zároveň prípad záhadnej vraždy s prekvapujúcim koncom. Owensová nám pripomína, že detstvo nás formuje na celý život a príroda pred nami stále ukrýva tajomstvá – krásne a neraz aj kruté.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2019 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Where the Crawdads Sing, 2018
Moc pěkný příběh, kde jsem musela pořád číst, abych zjistila, jak dopadne. Konec překvapivý, střídají se kapitoly v různých letech. Tate byl úžasný, Kya velmi odvážná, jen moc nesmíme přemýšlet nad detaily, protože ve skutečnosti by to bylo asi nereálné. Na mě taky moc popisu přírody, ale to k této knize patří.
Mam ztoho ruzne pocity. Knihu jsem poslouchala - pusobila na me dojemně,dobře.Příběh se mi líbil
Chápu rozporuplné komentáře zde. Není to kniha pro každého, je to trochu náročnější se začíst. Mě se styl i příběh líbil.
Ze začátku jsem měla trochu problém se začíst, ale nejspíš to bylo špatným načasováním, protože když už jsem si na ní našla čas, úplně mě pohltila. Nádherná, pomalá kniha, která rozvíjí představivost. Všem vřele doporučuji přenést se do bažiny, jde to opravdu velmi snadno.
Za mě si tento příběh zaslouží 5 hvězd. Už se těším až si pustím i film. V knize mě zaujala ta příroda, jak byla ta bažina popisována. Kya mi byla velmi sympatická, při popisu dětství mi ji bylo líto a to se kolikrát ani nezměnilo v dospělosti. Ke čtení prostě doporučuji...
Asi půjdu proti proudu, ale kniha mě vůbec nenadchla. Ani vypravěčský styl mi nebyl blízký. Příliš květnatý popis všeho.
Kniha mě nudila, některé pasáže jsem přeskakovala. Nebylo to ani napínavé, ani romantické, vlastně vůbec nic. Jenom dlouhé popisování všeho.
Hodně dlouho jsem nečetla takhle krásnou knihu. I přes to, že jsem viděla nejdříve film (který je mimochodem také krásně zpracovaný), tak mě kniha nenudila, krásné popisy přírody, člověk by se tam nejradši na pár dní přenesl a užíval si tu nádheru. Jen škoda, že od autorky nevyšlo více knih, ráda bych si od ní něco dalšího přečetla.
Pokud byste měl někdo doporučení na podobně laděnou knihu, budu ráda za tipy :)
Jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četla, příběhu nechybělo vůbec nic, úplně mě to převálcovalo, a ten konec...Úžasně napsané, mohu jenom doporučit.
Mohl to být námět na slušnou detektivku, ale jsem ráda, že je ta knížka mnohem více o lidech, jejich (po)citech a o přírodě. Naprosto odpovídající anotace. Rozpor mezi opuštěným dětstvím se strachem z okolí a touhou po něčí blízkosti v dospívání. Líbila se mi postava přítele, který ji pomáhal formovat, i přítomnost podpůrné černošské rodiny.
Motiv ilustrovaných přírodovědných knih dodává příběhu další kouzlo.
Jen s těmi raky z titulu jsem měla problém. Je to nějaké obecně používané anglické úsloví?
V tomto příběhu nic nechybí - krásné a zasvěcené popisy přírody, složité rodinné a mezilidské vztahy, láska, zločin a jeho vyšetřování.
Doporučuji všem, kterým ještě cynismus nevysušil srdce.
Nejdřív jsem si myslela, že mi nesedl překlad, ale ani v angličtině to není žádná paráda. Vůbec nevím, co si mám o knize myslet. Čekala jsem "mysteriozní detektivku s nečekaným rozuzlením", ale dostalo se mi červené knihovny + detailních popisů úplně všeho.
Styl, kterým autorka píše, mi absolutně nesedí - přeskakovala jsem hodně, ale nemám pocit, že bych o něco přišla. Dialogy nepůsobí přirozeně. Vývoj postav, hlavně Kyi, děvčátka, které vyrůstá izolované někde v bažině, mi absolutně nedává smysl.
Chápu, že si to svoje publikum najde, nechápu ale 90% hodnocení. Možná jsem měla moc velká očekávání, a tak to potom dopadá.
Za mě naprosto skvělá kniha. Nevím jak moc je příběh reálný, ale rozhodně to není nic extra neuvěřitelného. Miluju ten popis přírody a to, jak přírodu miluje Kya. Jediné co mi vadilo byly občasné pasáže, kdy jsem vyloženě nebyla uchvácena čtením, ale věděla jsem, že dál v příběhu bude určitě něco, proč chci knížku číst dál.
Taky velmi doporučuji film.
Zda nepravděpodobností, dá se sice argumentovat tím, že je to pohádka, ale v tom případě jí chybí poetično, určitá vznešenost. Tohle je přisprostlý text pro masy, které se rozplývají nad jakousi subtilností, kterou já ale v textu nevidím. Nevadí mi číst oddychovou literaturu, občas ji pro svou potěchu vyhledává. Kde zpívají raci se ale tváří jako něco výjimečného. A výjimečné to taky je, v hlouposti podání, ve volbě jazykových prostředků a takto bych mohla pokračovat...
(SPOILER)
Porad jsem cekala, kdy prijde ten vybuch emoci z cetby, ktere popisovaly me kamaradky... a nedostavily se. Kniha nebyla spatna, ale postavy mi neprisly uplne konzistentni a uveritelne. Prirodu mam rada, ale tisic a jeden nazev ptaku a rostlin, ktere netusim jak vypadaji... pro me by velky minus.
Cast, kdy chodila s Tatem, me bavila asi nejvic. A velke plus davam za popis a nastinene dusledky pokusu o znasilneni. Myslim, ze autorka zachytila smysleni obeti i okoli velmi verne...
Příběh o Kye se pěkně četl. Obrazy přírodních dějů potěšily duši biologa. Je to pěkná pohádka pro dospělé. A s Casem to vlastně také nemohlo jinak dopadnout.
Vyslechla jsem si na příběh dva zcela protichůdné názory.
vraždy zfilmováno příroda americká literatura dospívání tajemství člověk a příroda bažiny, mokřady, močály thrillery pro ženy Severní Karolína
Člověk se při čtení cítil velmi blízko přírodě, která byla krásně vykreslená. Pohodové čtení, ke konci příběh eskaluje a nutí vás knihu zhltnout najednou.
Čteno v angličtině.