Když jsi odešel
John Marrs
Temný psychologický thriller od autora úspěšného románu Spřízněné duše. Když se Catherine probudí, myslí si, že si její manžel šel zaběhat. Jenže Simonovy běžecké boty leží netknutě u dveří. Nic nechybí, kromě něj. Catherine ví, že její muž musí mít potíže. Neopustil by ji ani děti bezdůvodně. Jenže Simon důvod zná. Zatímco Catherine čelí šílené situaci, Simon si užívá po světě. Nemůže se však skrývat navždy. Když se znovu objeví po pětadvaceti letech, Catherine se konečně dozví pravdu. Pravdu, kterou by raději nevěděla.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2018 , XYZ (CZ)Originální název:
When You Disappeared, 2017
![slaska77 slaska77](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/153702/m_slaska77-OMY.jpg?v=1595486482)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Náhodný výběr knihy v Knihovně, ale moc zdařilý. Krásně propracované postavy, přestože většinou nemám ráda neustálé střídání postav, časových rovin a dějů, tak tady mi to vůbec nevadilo. Jen to na mě bylo moc všechno černobílé a čekala jsem ještě nějaký zvrat na závěr, ale pokud to bylo částečně na téma skutečného příběhu, dá se to akceptovat. Velmi slušné 4 hvězdy. (únor 632 str.)
![kiraa kiraa](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/102055/m_kiraa-5Eh.jpg?v=1540907322)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Celý příběh je odhalováním pravdy, minulosti i vlastních pocitů. Nic optimistického. Zdání dokonalosti může někdy zmást ... i vlastní manželku. Postupně se s každou kapitolou odkrývá pravda i důvody, proč se ze Simona stane Simon zběh. Návrat pro odpuštění po pětadvaceti letech není rozhodně nic zábavného. Uffff.
![ysatnaf ysatnaf](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Vcelku se mi to líbilo. Poutavě napsáno. Některé věci se dají dopředu odhadnout, jiné překvapily. Celkově mi ale celý příběh už přišel moc překroucený a přitažený za vlasy. Navíc mi přijde, že snad by ani nebylo možné, aby jeden člověk napáchal takového zla a přitom ho nikdo nikde neodhalil.
![veruptackova veruptackova](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/234629/m_veruptackova-jfo.jpg?v=1660056282)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Příběh Catherine, která se jednoho dne probudí a její manžel Simon není nikde k nalezení. Nikdo neví, kam zmizel a co se mu stalo. Po 25 letech se objeví u jejich dveří. Kde byl těch 25 let?
Na tuto knihu jsem se hrozně děšila, protože autorovi Spřízněné duše za mě byly tou nejlepší knihou, kterou jsem četla v loňském roce. Očekávání tedy veliká, což byl asi můj problém č. 1.
Příběh je čtenáři podáván postupně - prolíná se přítomnost s minulostí a to jak z pohledu Simona tak Catherine. Ta myšlenka a co se stalo fakt super. Ale nelíbilo se mi, jak to bylo podané. Některé věci na mě autor podával asi až moc surově. Celkově kapitoly Catherine se mi líbily a četly se dobře. Za to Simon to bylo něco (no ono by bylo asi fakt divné kdybych se s někým takovým ztotožnila).
Za mě bohužel trochu předvídatelné - v postatě tam za mě byl jen jeden překvapivý zvrat. Z takové zajímavé myšlenky se prostě dalo vyždímat víc.
Za mě bohužel hodně průměrné a čekala jsem víc 3 /5
![Radka89 Radka89](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Čekala jsem od toho příběhu hodně, ale tohle asi ne.. :-) bylo to docela drsné, ale přišlo mi to někdy, že už je to moc na životy dvou lidí. Tolik tragédií, nedorozumění. Konec byl takový naivní - co Simon čekal, že Kitty udělá když jí vše poví. Že mu odpustí a řekne, ok vše je v pořádku? Sice hezký, že autor nechal Simona na konci trpět, ale možná to mohlo skončit jinak. Propracovaněji.
![Matkaknihomolka Matkaknihomolka](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/105945/m_matkaknihomolka.jpg?v=1718657452)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Začátek se mi moc nelíbil. Prostě mě autor nedokázal vtáhnout do děje. U tohoto autora mi celkem vadí styl jeho psaní. Minulost/přítomnost. Dost jsem se v tom chvílemi ztrácela. Naštěstí od půlky se kniha začíná "rozjíždět" a četla jsem ji jedním dechem. Rozhodně doporučuji!
![elisa194 elisa194](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ze začátku jsem se proste nemohla začíst a čtení odkladala. Mozna nez jsem si zvykla na stridani minulosti a pritomnosti..Zhruba od půlky jsem zase nemohla přestat číst. Simon me neskutecne vytáčel, hrozny psychopat, i kdyz jsem si myslela co se stalo, tak postupne rozuzlovani me docela překvapilo. A libilo se mi, ze na konci kapitoly bylo napsáno vzdycky neco, co cloveka lakalo dale cist..
![aja0661 aja0661](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/162695/m_162695-Qjq.jpg?v=1514478897)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Naprosto skvely! Od zacatku do konce. Jedna z nejlepsich knizek, co jsem precetla...tolik emoci pri jejim cteni jsem dlouho nezazila...
![Hella Hella](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/31388/31388.jpg?v=1381127973)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
No těpic. Tohle byl odpudivej psychopat toho nejhrubšího zrna. Tolik neštěstí díky němu. Strašně mě rozčiloval a přesto se kniha nedala odložit. Smekám před autorem, jak dokázal vystavět tak poutavý, byť krutý příběh.
![Hvězdinka Hvězdinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/112596/m_hvezdinka-8XX.png?v=1566143898)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Uff, tak depresivní, tak kruté.... Čte se výborně, stránky letí až k samotnému konci, který až si přečtěte, budete si přát, abyste ho nikdy nečetli.
![MirKop MirKop](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/152361/m_mirkop-Dc2.png?v=1552297133)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Fascinující příběh o tom, jak předsudky mohou totálně zamávat lidskými osudy. Přitom stačilo kváknutí na jedné či druhé straně a nemusela se spustit lavina výčitek, nepochopení a zatracení, která pohřbila jinak velmi pevný a idylický vztah.
Oceňuji ty dějové linie, které tu opravdu neměly chybu.
Doporučuji přečíst každému, kdo se o jakémkoliv problému bojí mluvit - zde tedy známe rčení mluviti stříbro, mlčeti zlato rozhodně neplatí!
![kneslova kneslova](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34169/34169.jpg?v=1381127975)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ano, zas po nějaké době kniha, která mě dostala. Naprosto vynikající, těžký psycho - dokonale ztvárněné postavy. Zářně vykreslené jak domněnky můžou zničit životy. Mistrně napsané a hlavně život Kitty naprosto opravdově a lidsky. Naproti tomu v Simonovi dříme a probouzí se sociopat.
![Ivulka432 Ivulka432](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/194326/m_194326-FMk.png?v=1522061679)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak to byl mazec! Dokonale propojená přítomnost s minulostí, ale přechody byly naprosto plynulé a logické. Neustále vás to nutí číst dál a dál.
![Pípasek Pípasek](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Temný až děsivý, strhující příběh. Stačí jedno nedorozumění a zničený život plný tragédie je na světě. Do samého konce nevíte, co tu děsivou lavinu spustilo.
![veronika4918 veronika4918](https://www.databazeknih.cz/img/users/65_/65328/m_65328.jpg?v=1459854943)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
No tak já nevím ... Už někde ve čtvrtce knihy jsem tušila co a jak bude, takže závěr byl pro mne dost velkým zklamáním. "Deníkový" styl byl super, vyhovuje mi, ale jinak mi kniha přijde "neslaná nemastná". Pro mne dost podobné jako např. Dívka ve vlaku.
Začátek byl slibný, ale po zhruba jedné třetině to nabralo divný směr. Snaha o temný psychothriller příliš nevycházela - spíše to připomínalo hodně béčkovou kriminálku propojenou s mexickou telenovelou. A závěrečné desítky stran? Tomu se už věřit nedalo vůbec - snad nejvíce nepravděpodobné bylo "zmizení" další stěžejní postavy - opravdu by stačil dopis na rozloučenou? A srdceryvné zakončení?! Ještě za tři hvězdy, ale musela jsem se hodně přemáhat!