Kirinyaga – Bajka o Utopii

Kirinyaga – Bajka o Utopii
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/2955/bmid_kirinyaga-bajka-o-utopii-3F7-2955.jpg 4 42 42

Ve dvaadvacátém století jsou velká stáda zvěře na afrických savanách už jen pouhou vzpomínkou a průmyslová města se postupně vyšplhala až na svahy posvátné hory Kirinyagy. Koriba, vzdělaný a civilizovaný potomek původních afrických domorodců Kikujů, sní o životě, jaký býval v časech jeho předků, a je rozhodnut vytvořit utopickou kolonii na terraformované planetoidě příznačně nazvané Kirinyaga.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Polaris

Kirinyaga – A Fable of Utopia, 1998

ludek.n
19.06.2023 4 z 5

Když se Mike Resnick pustil do psaní Kirinyagy, rozhodl se, že ji napíše po kapitolách a každou z nich pak prodá jako samostatnou povídku, ale nikdy přitom neztratí ze zřetele, že se jedná o kapitoly románu, který musí na konci dospět k vyvrcholení a pak mít ještě epilog, bez něhož by celé vyprávění nebylo kompletní. A jak zamýšlel, tak také učinil. Překvapivě to funguje, ať už čtete Kirinyagu jako román, nebo jako soubor povídek a novel, jež jsou propojeny prostředím, myšlenkou a hlavními protagonisty. V obou případech totiž máte v ruce hluboce lidský, nadčasový materiál. Podtitul knihy Bajka o utopii je v tomto případě více než výstižný, neboť celé Resnickovo snažení obklopí onou mystikou starých zlatých časů, kdy byl život prostý a lidé zbožní. A pokud se vás nedotkne příběh dvanáctileté Kamari, která se dotkla nebe, tak už vám snad ani není pomoci. Minout tenhle Resnickův výtvor by prostě byla strašlivá chyba, ať už jste či nejste příznivcem sci-fi literatury. Koneckonců Kirinyaga si ze sci-fi bere jen základní kameny, na nichž pak vystaví chrám plný dobrodružství.

špulo
17.06.2023 5 z 5

Ubehlo 20 rokov od prečítania tejto knihy a ja doteraz, keď sa na ňu pozriem na polici, mám chuť sa vybrať na potulky po afrických savanách. Sen, utópia.... Kniha, ktorá možno môže pôsobiť naivne a zastaralo, no dáva zaujímavé námety na premýšľanie aj dnes. Utópia, sen...

LaCucaracha
14.12.2019 3 z 5

Kniha je docela předvídatelná a působí poněkud zastaralým dojmem. Ale přesto je napsána čtivě a docela dobře zvládnuté bylo i zakončení. Takové optimistické ano i ne. Hlavní hrdina je poměrně nesympatický, na druhou stranu lze pochopit jeho cíle a motivy jednání. Vlastně sama nesnáším moderní civilizaci a jeho snu o utopii naprosto rozumím. Zajímavé jsou pak ale právě ty otázky, jestli by se dalo v životě kmene něco zlepšit, aby to přitom nesklouzlo do spirály vedoucí do pekla. Nakonec mu člověk musí dát za pravdu, jenže... a to jsou ty otázky. Těžko pak říct, jestli je hrdina fanatik nebo jen racionálně uvažující člověk. Úsměvně působí doslov autora, kde uvádí přehled jednotlivých kapitol (ty původně vycházely samostatně na etapy) a doprovází to: "za tohle jsem získal následující ocenění", "za tohle jsem ocenění nezískal, ale jen proto, že to bylo špatně načasované". :-) Z výčtu navíc zjistíte, že těch cen je vlastně minimum, jde hlavně o nominace. No nic, za přečtení to stojí, hvězdy by byly spíš za 3,5.

katka920
04.02.2019 4 z 5

Příběh je skvělý, podle mě perfektní sonda do fungování uzavřených komunit, které se snaží zuby nehty držet svých zvyklostí času a globalizaci navzdory. Ať už je to o uzavřených vesnických komunitách v Africe, Amišové v Americe nebo ortodoxní Židi v Izraeli. Kontrast mezi tím, co je v souladu s tradicemi, a co je v souladu s moderní vědou a vzděláním. Na druhou stranu s opuštěním Kirinyagy mě příběh trochu přestal bavit. A zapšklý hrdina čal štvát. Ale jinak celkově skvělá kniha.

LeDock
02.01.2018 3 z 5

Prvých niekoľko kapitol je výborných, žiaľ, potom sa to, že boli pôvodne písané ako samostatné poviedky ukáže byť slabinou knihy. Čítať ich jednotlivo s odstupom rokov bola asi výhoda, nakoľko pozbierané v knihe a čítané naraz nemôže neudrieť do očí určitá repetitívnosť viacerých situácií, tém a úsekov.
Okrem toho Resnick v prvej kapitole načrtáva hneď niekoľko zaujímavých zápletiek (zasahovanie Údržby, výcvik bojovníkov), ktoré však v ďalších kapitolách/poviedkach už nie sú nijak rozpracované, ba ani spomenuté, akoby na ne zabudol, alebo si uvedomil, že sa mu nehodia do konceptu a tak sa ich rozhodol len premlčať.
V druhej polovici knihy tak už len opakuje, čo bolo povedané predtým a z hlavného hrdinu robí stále nesympatickejšieho fanatika, s ktorým sa je ťažko stotožňovať.
I napriek týmto výtkam je však stále zaujímavé sledovať ten pomalý a nevyhnuteľný rozpad kikujskej utópie.
Odpustiť si Resnick mohol doslov, kde sám seba poplácava po ramene s tým, aký je skvelý spisovateľ a ako by si boli ocenenie zaslúžili aj tie poviedky, ktoré ich nedostali.
Čo musím pochváliť je krásna obálka od Johna Harrisa, ktorá pekne vystihuje ducha knihy. A nepochváliť musím redakciu knihy, nakoľko im ušlo na môj vkus až priveľa preklepov.
V konečnom súčte tak u mňa výťazí pocit ľútosti, že sa Resnickovi nepodarilo po výbornom začiatku udržať kvalitu a rozohrať príbeh zaujímavejšie.

Rilian
18.01.2016 5 z 5

Jedním slovem... brilantní. Úžasně napsaná sbírka povídek o budování kikujské utopie na vzdálené planetě. Čtenáře jednotlivé příběhy donutí k zamyšlení nad mnoha aspekty našeho světa. Především postava mundumugua Koriby působí dosti kontroverzně. Na jedné straně je to člověk, který bezmezně věří v utopii a všechny příběhy jsou psané z jeho pohledu. Na straně druhé se jedná o člověka, který okolo svých následovníků postavil obrovskou hráz tradic, jež se mu postupně protrhává. Zde se objevuje zajímavý motiv tradice, ochrana nebo překážka společnosti? Hlavní myšlenkový motiv knihy spatřuji v otázce, zdali utopie nepřestává být utopií, když se v ní objeví byť jen jeden nespokojený člověk. Nestává se pak pouze despoticky udržovaným snem svého zakladatele? Ostatně i sám Koriba se ptá, jak může dopadnou společnost v utopii, v níž ti nejbystřejší se stávají vyhnanci, a zůstávají jen ti, kteří se spokojí s pojídáním lotosového plodu.

Při četbě knihy by jste měli na okamžik zapomenout svůj žebříček hodnot a své kulturní ukotvení, protože jedině tak může člověk alespoň částečně proniknout do vzdálených kultur a pochopit je, byť se s žádnou z nich neztotožní. V opačném případě dochází pouze k povrchnímu pozorování a následnému odsouzení všeho odlišného. V mém případě mě donutila takto přemýšlet jedna z úvodních scén, kdy Koriba zadusí dítě, protože se narodilo nohama napřed (= démon), přičemž se tento svůj čin snaží vysvětlit evropské ženě z Údržby - (nezadusil jsem dítě, zadusil jsem démona, v tom je rozdíl).

Malefisto
19.03.2015 5 z 5

Filosoficky silná a velmi čtivá kniha, která ani chvilku nenudí. Mundumugu občas sice trošku rozčiluje svou despotičností ale chápu jeho pohled na svět. Evropská Keňa popsaná v knize jako technicistní svět v mnohém připomíná dnešní západní svět, který si již váží pouze hodnoty peněz a původní kultura je ji absolutně cizí.

honajz
22.06.2012 2 z 5

Resnick si hraje na humanistu, ale spíše je to takový panovačný depresák, mám někdy pocit. Stejně tak mi přišlo i zde, že hodně drží ochrannou ruku nad šamanem, kterého jsem osobně měl po první povídce plné zuby (vztah k synovi, dítě), a celé mě to nakonec tak nějak spíše štvalo.

goro
22.04.2012 5 z 5

vyborná kniha, mimojiné získala prestižní cenu sci-fi Hugo

kristyy
30.11.-0001 5 z 5

Překrásná kniha !

messi@h
30.11.-0001 5 z 5

Nedoporučuji pouze příznivcům SF, ale každému, kdo má rád chytré knihy s filozofickou hloubkou. Naopak lidem, kteří mají rádi akčnější kousky, bych spíše nedoporučil číst.

Část díla

všech 10 částí díla