Kirinyaga – Bajka o Utopii přehled
Mike Resnick
Ve dvaadvacátém století jsou velká stáda zvěře na afrických savanách už jen pouhou vzpomínkou a průmyslová města se postupně vyšplhala až na svahy posvátné hory Kirinyagy. Koriba, vzdělaný a civilizovaný potomek původních afrických domorodců Kikujů, sní o životě, jaký býval v časech jeho předků, a je rozhodnut vytvořit utopickou kolonii na terraformované planetoidě příznačně nazvané Kirinyaga.... celý text
Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: 2002 , PolarisOriginální název:
Kirinyaga – A Fable of Utopia, 1998
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kirinyaga – Bajka o Utopii. Přihlašte se a napište ho.
![špulo špulo](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/221381/m_221381-aDr.jpg?v=1524394831)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ubehlo 20 rokov od prečítania tejto knihy a ja doteraz, keď sa na ňu pozriem na polici, mám chuť sa vybrať na potulky po afrických savanách. Sen, utópia.... Kniha, ktorá možno môže pôsobiť naivne a zastaralo, no dáva zaujímavé námety na premýšľanie aj dnes. Utópia, sen...
![LaCucaracha LaCucaracha](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/188687/m_lacucaracha.jpg?v=1731752827)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha je docela předvídatelná a působí poněkud zastaralým dojmem. Ale přesto je napsána čtivě a docela dobře zvládnuté bylo i zakončení. Takové optimistické ano i ne. Hlavní hrdina je poměrně nesympatický, na druhou stranu lze pochopit jeho cíle a motivy jednání. Vlastně sama nesnáším moderní civilizaci a jeho snu o utopii naprosto rozumím. Zajímavé jsou pak ale právě ty otázky, jestli by se dalo v životě kmene něco zlepšit, aby to přitom nesklouzlo do spirály vedoucí do pekla. Nakonec mu člověk musí dát za pravdu, jenže... a to jsou ty otázky. Těžko pak říct, jestli je hrdina fanatik nebo jen racionálně uvažující člověk. Úsměvně působí doslov autora, kde uvádí přehled jednotlivých kapitol (ty původně vycházely samostatně na etapy) a doprovází to: "za tohle jsem získal následující ocenění", "za tohle jsem ocenění nezískal, ale jen proto, že to bylo špatně načasované". :-) Z výčtu navíc zjistíte, že těch cen je vlastně minimum, jde hlavně o nominace. No nic, za přečtení to stojí, hvězdy by byly spíš za 3,5.
Kniha Kirinyaga – Bajka o Utopii v seznamech
1995 | ![]() |
1994 | ![]() |
1999 | ![]() |
2008 | ![]() |
Když se Mike Resnick pustil do psaní Kirinyagy, rozhodl se, že ji napíše po kapitolách a každou z nich pak prodá jako samostatnou povídku, ale nikdy přitom neztratí ze zřetele, že se jedná o kapitoly románu, který musí na konci dospět k vyvrcholení a pak mít ještě epilog, bez něhož by celé vyprávění nebylo kompletní. A jak zamýšlel, tak také učinil. Překvapivě to funguje, ať už čtete Kirinyagu jako román, nebo jako soubor povídek a novel, jež jsou propojeny prostředím, myšlenkou a hlavními protagonisty. V obou případech totiž máte v ruce hluboce lidský, nadčasový materiál. Podtitul knihy Bajka o utopii je v tomto případě více než výstižný, neboť celé Resnickovo snažení obklopí onou mystikou starých zlatých časů, kdy byl život prostý a lidé zbožní. A pokud se vás nedotkne příběh dvanáctileté Kamari, která se dotkla nebe, tak už vám snad ani není pomoci. Minout tenhle Resnickův výtvor by prostě byla strašlivá chyba, ať už jste či nejste příznivcem sci-fi literatury. Koneckonců Kirinyaga si ze sci-fi bere jen základní kameny, na nichž pak vystaví chrám plný dobrodružství.