Vánoční koleda

Vánoční koleda
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390310/mid_vanocni-koleda-GkD-390310.png 5 2065 2065

Klasická povídka zavádí čtenáře do Anglie 1. poloviny 19. století v období Vánoc a vystihuje autorovu víru v lidskou laskavost a dobrotu.

Literatura světová Novely
Vydáno: , Václav Pour

A Christmas Carol, 1843

dagsvob
12.10.2019 5 z 5

Nádherný vánoční příběh. Četla jsem v říjnu a přesto jsem cítila vánoční atmosféru, určitě si ji přečtu i v době adventu...

Taralcielle
28.08.2019 4 z 5

Oproti Oliveru Twistovi velmi hezká pohádka s dobrým koncem, ze které se nejen poučíme, ale uvědomíme si, co je opravdu na světě důležité. Klasika Vánoc. Jednoduchý, ale neotřelý příběh. K této se ráda vracím.

Magrata15
06.07.2019 5 z 5

Krásná vánoční pohádka s ponaučením a s dobrým koncem.

postrach
23.06.2019 5 z 5

Tento krásný vánoční příběh doporučuji všem věkovým kategoriím.Na světě je spousty takovych lidi,kteří by se nad sebou měli zamyslet a změnit.I filmove zpracování je moc povedené.

Bauriska
01.06.2019 5 z 5

Krásný příběh. Jednoduchý stylem a tolik bohatý ve svém jádru.

Mybooks
29.05.2019 5 z 5

(SPOILER) Je to skvělá kniha. Je poučná a zároveň vám před očima připomene tu vánoční náladu a také to, jak si Vánoc štědře vážit.

Cher
03.03.2019 5 z 5

Krásný vánoční příběh a velmi poučný.

Placi
24.02.2019 5 z 5

Tradiční vánoční příběh, který jsem již viděl zpracovaný v několika podobách. Vánoční koleda se stala klasikou. Doporučuji číst během vánočního období se sváteční náladou.

Kryštofka
02.02.2019 5 z 5

Vždycky, když čtu podobná kvalitní díla starších autorů, uvědomím si, jak dobrou mají logickou stavbu. Skoro jako hudební skladba. V tomto případě například: úvod, tři sloky, velké radostné finále. Neplácají se od ničeho k ničemu, neplýtvají slovy, ale neomylně míří k morálnímu poselství. I jazyk se mí líbí, i mnohé chytré myšlenky.

Shimy
28.01.2019 4 z 5

Knihu jsem se rozhodla přečíst kvůli čtenářské výzvě a plánovala jsem ji číst před Vánoci. Bohužel to mi nevyšlo, ale i tak jsem ji stihla dočíst do konce roku, kdy bylo ještě takové to povánoční období :) Je moc hezky pojata a i přesto, že už je tak stará, dala by se zasadit i do dnešní doby, což se mi moc líbilo. Obvykle takový styl knížek nečtu, ale vzhledem k tomu, jak byla kratičká, jsem ji měla rychle přečtenou a ani mi to nestihlo vadit.

_Janina_
25.01.2019 4 z 5

Vánoční atmosféra viktoriánské Anglie je zachycena opravdu působivě. Autor se zbytečně nerozepisuje ve složitém popisu děje a postav, jak je u jiných jeho doby zvykem, kniha má spád, žádné zbytečné dialogy. Moc se mi líbila.

Jerry2
25.01.2019

Už prvních kapitolách Bůh: Svržení předsudků a mýtů Ing . Petr Fiedor mne kniha oslovila pomohla mi se zorientovat se v otázkách a odpovědích autora

coppacabana
24.01.2019 5 z 5

Pohádka mě už zaujala ve své filmové podobě - o Vánocích si ji se ségrami zpravidla nesmíme zapomenout pustit -, a jsem ráda, že jsem se konečně dostala ke knížce.
Je to přesně ta knížka, kterou si vezmete s sebou do postele a čtete ji, zatímco na nočním stolku máte čaj, vedle tácek cukroví a pokud se poštěstí, za okny vám padá sníh. Čtení si přímo vychutnáváte - nádherná sváteční atmosféra, Vánoce můžete prakticky ochutnat na jazyku a rozkošné rozuzlení. Křenila jsem se, když se Skruž ke konci vzbudil a byl z něj snad ten nejmilejší člověk ve městě.
Jsem si jistá, že až budou zase Vánoce, vezmu novelu znovu do ruky a udělám z její četby další vánoční tradici v řadě. Doporučuji.

Leenah
17.01.2019 5 z 5

Skvělá kniha, ke které se ráda budu každoročně před Vánoci vracet (po přečtení knihy půjčené z knihovny jsem si koupila svoji vlastní). Krásně zachycuje vánoční atmosféru Londýna a nechybí ani ponaučení. Jsem vděčná, že mě k ní dovedla čtenářská výzva.

babyboar
11.01.2019 5 z 5

Sice jsem si ji nestihla znovu přečíst před Vánocemi, ale i po svátcích zahřeje na duši.

Aki12
06.01.2019 4 z 5

Vánoční koleda je právě jednou z knih, která vás při čtení donutí cítit vůni punče, mandarinek, pomerančů, citronového čaje a pečeného krocana a to vše, vás perfektně naladí do Vánoční nálady!
Mohu říci, že v tomto případě se mi líbí i filmové zpracování knihy, které se mi při čtení často připomínalo. I tak je kniha krásná a na Vánoce jako dělaná díky poselství, které nese.

JessieEx
04.01.2019 4 z 5

Taková hezká vánoční pohádka pro dospělé... Měli by si ji přečíst všichni, hlavně morousi a skrblíci jako byl Skruž - pár takových bohužel znám. Její poselství je doslova kouzelné, ale četla se mi trochu kostrbatě. Nejvíce se mi líbilo poselství třetího ducha a přála jsem si konec, který by s tím korespondoval, reálnější. Tady se ale ukázalo, že člověk může svými činy změnit osud svůj i druhých. Nejen o vánocích ale po celý rok.
P.S. Souhlasím s komentářem nademnou, že překlad jména Scrooge je přinejmenším dost mimo, taky mě to rozčilovalo

Adelajda_4
03.01.2019 5 z 5

Jak tu tak čtu ty komentáře, asi si také udělám novou vánoční tradici, každé Vánoce sáhnu po této nádherné knize. Dlouho jsem ji přecházela, letošní Vánoce jsem po ní sáhla a nezklamala mě. Je to kouzelný příběh nádherně napsaný, plný různých metafor a s mravoučným přesahem. Vývoj knihy je sice dost předvídatelný, ale je napsána tak krásně, že mi to vůbec nevadilo.

Sajmoonek
03.01.2019 5 z 5

Těšila jsem se celý rok, až si ji o Vánocích přečtu a nezklamala. A klidně ji budu číst rok co rok a pořád mě to bude bavit. Zdánlivě nenapravitelný Scrooge je prostě někdo, kdo by o Vánocích neměl chybět!

Tereza99
01.01.2019 5 z 5

Krásná pohádka (nejen) pro dospělé.
Ideální na vánoční čtení s čajem pod peřinou ♥♥