Vánoční koleda

Vánoční koleda
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390310/mid_vanocni-koleda-GkD-390310.png 5 2054 2054

Klasická povídka zavádí čtenáře do Anglie 1. poloviny 19. století v období Vánoc a vystihuje autorovu víru v lidskou laskavost a dobrotu.

Literatura světová Novely
Vydáno: , Václav Pour

A Christmas Carol, 1843

pajuu
02.12.2012 5 z 5

Vánoční koleda - má tradice v období vánočního času, případně kdykoli během roku, kdy mám náladu znovu si připomenout vánoční atmosféru. Skvělý příběh.

Elyv
21.10.2012 4 z 5

Skvěle napsané (alespoň tedy v originále, v překladu jsem knihu nečetla). Už úvodní stránka dává naplno vyniknout skvělému vypravěčskému umění pana Dickense a jeho hře se slovy, která čtenáře prostě musí zaujmout a nepustit.
Varování: Kniha způsobuje silnou touhu pustit si koledy a vůbec tyhle svátky ihned oslavit, ať už je v kalendáři jakýkoli měsíc :)

Graine
16.08.2012

Ráda si čtu tuto knihu každý rok v čase Vánoc

anthea
27.01.2012 5 z 5

Sice už máme po svátcích, ale myslím, že Vánoční koleda se může číst kdykoli během roku. Bohatému muži a velkému lakomci panu Vydřigrošovi se o Vánocích, které nemá rád, zjevují tři duchové. První je duch minulých vánoc, vezme ho sebou do minulosti a připomene mu lidi, které měl rád a oni jeho, a jaký on sám byl dřív úplně jiný. Druhý je duch současných vánoc, který mu ukáže, jak ostatní lidé slaví vánoce, jak jsou někteří chudí a nemocní, ale hlavně mu ukáže, jak se mají rádi a co si o něm myslí. A poslední duch vánoc budoucích mu ukazuje, co se v budoucnu stane, když se nenapraví. Šťastný konec je nasnadě a je moc krásný.
V roce 2009 byl natočen podle této povídky film, je trojrozměrně animovaný a moc se mi líbil. Ovšem takto divoce zpracované cestování s duchy vánoc se asi nebude líbit každému. Nejkrásnější je konec, když jde už hodný pan Vydřigroš ulicí a na rameni má malého Tynýnka, který říká: „Bůh žehnej všem lidem!“.

nataska504
30.11.2011

Úžasná kniha, hodící se k adventnímu období. Dýchá z ní sváteční atmosféra. Četla jsem ji již několikrát.

majuše
11.11.2011 5 z 5

Hezký příběh, který se docela dobře čte i v originále:)

Peťanka
30.10.2011 5 z 5

Jo, tak bez tohohle dílka by to nebyly nikdy ty pravý Vánoce! :)

beautykirke
01.09.2011

Ebenezer je moja obľúbená postava :) Odporúčam nielen na Vianoce

Tazz1
24.08.2011 5 z 5

Klasika co patří k Vánocům. Pokaždé na mě z toho dýchne ta pravá atmosféra svátků, toho poselství co je zvláště v dnešní době tak důležité. Mám rád i různé filmové zpracování, ale knížka je knížka.

WEIL
19.08.2011

Dobrota kontra cynismus, hamižnost, lhostejnost.

denise.spring
30.11.-0001 5 z 5

jedna ze nejhezčích knížek :)

Jíťa
30.11.-0001 5 z 5

Klasický Dickens s dramatickým příběhem a sociálním podtextem. Jen mě k němu prostě nějak nesedí ty happyendy. Přesto nádherný vánoční příběh, který stojí za to přečíst.

Li@
30.11.-0001 5 z 5

Výborné! Pohádkové postavy, děj, který má myšlenku. Čtu každé Vánoce :)