Vánoční koleda čili Vánoční povídka s duchy
Charles Dickens
Vánoční koleda je osobním dramatem člověka, které oslovuje další a další generace čtenářů již přes 170 let. Rozsahem nedlouhá „moralita“ o pěti kapitolách se dočkala mnoha dramatizací, operního i filmového zpracování. Důvod není jen v silném příběhu či literárních kvalitách. Kromě nich je tu cosi, co se nás bytostně týká, co potřebujeme v životě takřka neustále: naděje. Kniha vychází s ilustracemi Roberta Innocentiho (1940), italského mezinárodně uznávaného výtvarníka, který získal četná ocenění včetně Ceny Hanse Christiana Andersena (2008). O značném přesahu jeho díla svědčí i to, že knihy s Innocentiho ilustracemi vydávají nakladatelé v Evropě, Asii, USA i v Japonsku a není tedy divu, že v deníku The New York Times byl představen jako „jeden z největších ilustrátorů dětských knih ve světě“. Kvůli Vánoční koledě navštívil Innocenti Londýn. Ne snad proto, že by zde chtěl objevit Dickensův svět, ale aby zhlédl originály výtvarných děl spisovatelových současníků. Inspiroval se a vlastní realistickou malbu k fantasknímu příběhu doplnil četnými detaily prostředí, výraznou expresí i magickým realismem, jimž dotváří sugestivní atmosféru Dickensova vyprávění.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2016 , PetrkovOriginální název:
A Christmas Carol, 1843
Letos jsem si řekla že by to chtělo v tuhle dobu nějakou tématickou knížku. Tak jsem si vybrala tuhle klasiku, neznám ani film a už dlouho jsem si ji chtěla přečíst.
Velmi útlá kniha, ale obsahově nádherný příběh o skutečné podstatě Vánoc. O lásce, dobru, naději, rodině a to že se každý může změnit, stačí jen chtít.
Film jsem si už také pořídila a knihu jsem v rukou naposledy určitě nedržela. :)
Konečně jsem se dostala k tomuto nádhernému a nadčasovému vánočnímu příběhu. Jelikož mám moc ráda film, který je pro mě v době Vánoc samozřejmostí, už dlouho jsem si chtěla přečíst i předlohu. A líbila se mi úplně stejně. Příští Vánoce se k této knížce moc ráda vrátím.
Nádherný příběh, jehož filmové zpracování je pro mě nedílnou součástí každých Vánoc. Letos jsem konečně poznala i jeho knižní předlohu a byla jsem okouzlená!
Na Vánoční koledu se těším celý rok. Škoda, že je tak krátká. Udělám si z toho tradici.
Moje vánoční srdcovka! Viktoriánká Anglie, duchařina, vánoční atmosféra na nejvyšším levelu, příběh o naději a víře v člověka, příběh, který dokáže oslovit i otrlé puberťáky na základce, no já to prostě můžu!
Tato kniha prostě neodmyslitelně patří k vánočním svátkům. Zakoupila jsem si toto nové vydání, které má krásné ilustrace. A také nový překlad. Doporučuji.
Mimo to, že se jedná o nádherný příběh, vyzdvihla bych také jazykovou stránku knihy. Překlad jména hlavního hrdiny jako Vydřigroš mě osobně dost baví.
Za mě nejkrásnější vánoční knížka.
S touto knihou jsem měla problémy. Četla jsem ji loni v předvánočním období a nudila mě a zároveň odpuzovala. Putovala na můj seznam nedočtených. Letos, po roce, jsem si ji zase vyhledala ve čtečce s předsevzetím, že tentokrát ji zvládnu. Zvládla, doplnila i zhlédnutím působivého Zemeckisova filmu. Nejsem však schopna optimálního hodnocení. Můj postoj k Dickensovi je už od mládí spíše negativní a zřejmě mi v tomto směru není pomoci.
Audiokniha. Docela dobře vymyšlené, ale zase mě to tolik nezasáhlo, jak jsem čekala. Budu to asi muset přečíst a ne poslouchat.
Ebenezer Skruž nesnáší Vánoce a znepříjemňuje je i ostatním lidem svou nevrlou náladou. Když ho však navštíví jeho dávný přítel a tři duchové Vánoc vše se změní.
Klasika, kterou každý zná a kdo ne tak ať to napraví, je to akorát vhodná doba. Krásná povídka o znovunalezení vánoční nálady a o tom, že na nápravu není nikdy pozdě, která nikdy neomrzí. Nevěřila bych, že poprvé byla vydána v roce 1843.
Příjemné čtení, které mě naladilo na vánoční čas. Filmové zpracování se mi moc líbí a nenechám si ho ujít žádné vánoce.
Vánoční pohádka z viktoriánské Anglie o bohatém, ale hamižném obchodníkovi jménem Ebenezer Scrooge, za kterého se přimluví zesnulý společník a s pomocí tří duchů Vánoc nakonec pozná, co je v životě nejdůležitější.
Charles Dickens mistrovsky vypráví příběh, který je protkán bídou a chudobou na jedné straně a láskou a veselím na druhé. Alespoň na jeden den v roce se rozdíly ztrácí a sváteční atmosféra kouzlí úsměvy každému dobrému člověku.
Bůh žehnej všem lidem!
Nejhezčí vánoční příběh co znám. Každé Vánoce se na ni těším, i když ve filmu s P. Stewartem. Knížku jsem dostala jako malá na Vánoce a hned si ji zamilovala. Ta nadčasovost je a bude vždy aktuální.
Kniha je pro mne samozřejmostí v období Vánoc, stejně jako stejnojmenný animovaný film. Pohádková kniha se spoustou věcí k ponaučení.
Anglie Vánoce 19. století zfilmováno duchové a přízraky dobrodružství minulé životy vánoční zvyky vánoční příběhy zfilmovaná pohádkaAutorovy další knížky
1966 | Oliver Twist |
2010 | Vánoční koleda |
1960 | Nadějné vyhlídky |
2015 | David Copperfield |
1961 | Kronika Pickwickova klubu |
Nádherná kniha, kterou si budu ráda znovu a zase číst, jakmile se bude blížit čas vánoční. Krásný příběh o lásce, naději, prozření a ponaučení. To, co nás dělá doopravdy šťastným není svět materiální, ale naše laskavé skutky, které nás spirituálně obohacují.
Kniha, kterou jsem zakoupila obsahuje i moc krásné ilustrace.
Viděla jsem i animovaný film, který je také kouzelný.
Opravdu moc krásné čtení.