Klasztor / Návrat
Petr Sagitarius
Trujkuntem nazývá autor nejvýchodnější místo Česka. Jde o zvláštní region, kde lidé stále hovoří originálním těšínsko-jablunkovským nářečím zvaným „po naszymu“, tak odlišným od ostatních českých dialektů. Trujkunt, česky trojúhelník, jehož pomyslné vrcholy tvoří „werk“, hory a tradice, je zároveň prostor, kde život píše zajímavé příběhy. Vyšetřovatel ostravské kriminálky major Roman Saran opět řeší vraždy spáchané za podivných okolností. Příběhy Klasztor a Návrat plynule navazují na předchozí trilogii. Ukazuje se, že klášter nemusí být jen duchovním místem a že minulost je někdy lepší nechat nedořešenou. Přijde také chvíle, kdy pěsti svérázného policisty nestačí. Je třeba tasit zbraň…... celý text
Příjemné čtení. Má to spád, vtip, akci. Z Třinecka se pomalu ale jistě stává slezský Midsomer :-)
Skvela serie ceskeho autora.
Prvni tri dily precteny naraz, od cteni se nejde odtrhnout, dokud se vsechno na konci nevysvetli.
Velke doporuceni a ja si jdu sehnat dalsi knihy tototo skveleho autora.
Přečetla jsem první díl a musela jsem si půjčit hned další tři díly.
Druhý díl jsem přečetla za víkend a těším se na další díl. Jenom nevím, jestli si nemám dát trochu pauzu.
Děj zajímavý, postavy taky, jenom musím říct, že je mi Saran občas nesympatický, ale i přesto budu číst další díl.
Dalsi pokracovani vytecneho prvniho dilu jsem precetl na jeden zatah.
Ctive, napinave, rovnou jdu na treti dil serie a vsem doplrucuji.
Trujkunt mě fakt baví! Má nápad, šťávu i spád. Příběhy jsou uvěřitelné, psané s lehkostí, dialogy přirozené, trefné a mnohdy vtipné. Jako bonus se odehrávají v místech, která znám, a postavy mluví “po naszymu, což si pamatuju z dětství z naší dědiny. Majora Sarana bych doma nechtěla, ale do detektivek skvěle pasuje, jeho soukromí příběhy pikantně doplňuje, ale necpe se do popředí. Prostě moc povedené čtení.
Po delší době česká detektivka z kraje, kterým jsem vždy jen projížděl. Toto trojmezí je určitě zajímavé a tajemné. A detektivky stejné a skvělé.
Další opět velmi povedené detektivní povídky s majorem Saranem. Návrat se mi líbil trochu více, ale i Klasztor nebyl špatný. Kniha mi velmi zpříjemnila dovolenou. Teď si dám od autora chvíli odpočinek, ale brzy se těším na další pokračování. Doporučuji.
Bezva detektivní příběhy, reálné kauzy i průběh vyšetřování, sympatické postavy vyšetřovatelů. Žádný překombinovaný thriller, žádné superschopnosti a la Policie Las Vegas a podobných, kde člověk fakt průběhu vyšetřování nevěří. Oceňuji vtipnost dialogů a místní nářečí. Těším se na další.
Další vydařená kniha od Petra Sagitariuse opět obsahuje 2 příběhy z oblasti Trujkuntu.
První příběh se odehrává v Klasztoru a okolí. Je zajímavé srovnat si autorův popis místa se současným stavem. Celý objekt se pomalu opravuje a probírá se z mnohaleté devastace. Současný stav je popsán na https://www.muzeumbible.cz/muzeum#muzeum
Autor své příběhy zaměřil na aktuální problémy dneška. Pro mě to jsou knihy z prostředí, kde trávím část svého života a tím jsou ještě více zajímavější. Rád si přečtu i další díly, které snad budou i nadále vycházet.
Tentokrát mě příběhy až tak nezaujaly. Trochu víc se mi líbí Návrat, ale předešlá kniha se mi líbila víc.
Rád jsem se zase vrátil na Ostravsko s k dalším dvěma detektivním příběhům. Moc se mi ta série líbí, má to myšlenku, styl, vtip a všeho tak akorát. Snad jen ty polské pasáže se čtou trochu hůře :)
Začala jsem druhým dílem, ale nemyslím si, že to čtení nějak ublížilo. Za poslední dobu překvapivě další česká detektivka, která mi ,,šmakovala,,. Navíc příběh se odehrává v mě známém prostředí, což kvituji. Mám ráda knihy, kde je namichana čeština a místní nářečí ,,po naszymu,,, pro mě to knížce dodává na atraktivitě.
Jinak Roman (v knize byla zmínka o mladším Thorove bratrovi a takto si ho i představuju) je typ muže, který musí většině žen imponovat, tudíž nejsem výjimkou. Oba příběhy byly fajn, jednoduché kapitoly, čtivě napsáno, asi si dám hned díl třetí.
Autor ponechává většinou reálie svého "TROJKUNTU" podle skutečnosti - takže, kdo zná region a obyvatelstvo se může rychle orientovat. Oba příběhy jsou krátké, psané formou krátkých kapitol, s jasnými zápletkami a plným vysvětlením. Připomíná to příběhy Našeho města od autora Dána, ale také příběhy popisující rutinní policejní práci - možná 87.revír. Vhodná odpočinková četba pro čtenáře detektivek.
Podbízívé erotiky mírně ubylo,citová nedospělost vyšetřovatele, téměř čtyřicátníka Sarana se stává uvěřitelnější, když si uvědomíme, jak jsme byli v tomto regionu vycvičeni k výkonu v práci a konzumu.
Samotné novely připomínají knihy Dominika Dána, jen jsou stručnější.
"Bo nima času na glupoty!"
2020 | Trujkunt |
2021 | Klasztor / Návrat |
2023 | Krysta |
2021 | Pierot / Na krev |
2022 | Zahrada / Rest |
Další svěží a čtivé pokračování detektivních příběhů, které vyšetřuje major ostravské kriminálky Roman Saran. Vtipné, odpočinkové a příjemné čtení.