Kmotr

Kmotr
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238612/mid_kmotr-238612.jpg 5 5019 5019

Kmotr / Krstný otec série

Kmotr Maria Puza, „americká sága“ newyorského podsvětí, vyšel poprvé v roce 1969 a od té doby zůstává celosvětovým bestsellerem. Autor v něm zachytil historii krvavé války klanu Corleonů proti čtyřem dalším famigliím, válku vedenou v duchu hesla Questa guerra e cosa nostra – Tohle je naše věc. Znamenité, sugestivní dílo o bossovi všech bossů, jehož vliv sahal od policie až po finanční magnáty, si získalo popularitu především proto, že zachytilo klasickou mafii v konkrétní době a v místech, kde existuje dodnes.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub

The Godfather, 1969

Patapuf
17.10.2022 5 z 5

Za mě úplně topový.... je to čtivý, napínavý.... je to prostě klasika.... autor to podal tak, že i když se vlastně jedná o zločince, člověk se neubrání jim fandit....

bcmike
04.10.2022 4 z 5

Nesmrtelná klasika, kterou jsem si nemohl nechat ujít. Kniha mě velmi zaujala a četla se velmi dobře a dozvěděl jsem se něco z praktik italské mafie v USA, která se dokázala chovat velmi lidsky, ale někdy naopak velmi zákeřně a brutálně. Některé životní osudy mě zaujali více, některé méně, ale celkově hodnotím knihu velmi kladně, ale nejspíš to nebudě dílo, které si znova někdy přečtu.

blazejmartin
03.10.2022 5 z 5

Tohle se čte tak dobře, že vlastně téměř samo :))

Bethanee
28.09.2022 5 z 5

Konečně jsem se dokopala ke čtení této knihy a co k tomu říct? Místy napínavé, jindy hnusné a realistické a nedoporučuji milovníkům zvířat, aby se do knihy pouštěli. Kniha vás donutí se zamyslet, co pro vás znamená vaše vlastní rodina, jak moc ovlivňuje to kým jsme a jestli bychom měli svůj osud ve vlastních rukách, kdybychom se narodili do rodiny mafiánů. Taky vás to donutí zamyslet, kde je vlastně hranice morálky a spravedlnosti v dnešním světě a jestli by někdy nebylo lepší některé situace vyřešit mlčky pistolí než soudem.

peter1035
07.09.2022 5 z 5

Pri tejto knihe sa rozpisovať nebudem. Každý ju pozná. Takmer každý videl film a ak niekto váha a príde sem, aby na základe recenzií sa rozhodol, čo si to nakoniec prečíta tak mam len jednu odpoveď. Don't Be A Jerk and let´s DO IT! YOU AS****!

Hakate
28.08.2022 5 z 5

Fantastický strhující příběh, velmi napínavý román ze světa mafie.

Langosh
01.08.2022 4 z 5

Pěkná, i když čekal jsem víc bojů, více krve :D Válka mafiánských rodin byla na můj vkus až moc zjednodušena, zkrácená, pár vět a bylo po válce. Když jsem to četl podruhé, tak se mi tato kniha líbila ještě více. Jen si myslím, že ta vedlejší dějová linie kolem Johnnyho, Lucy a Nina dostala až moc prostoru, vůbec nechápu, k čemu tam byli a co to mělo co společného s Corleonovými. Místo jejich příběhu mohlo být více prostoru věnováno válce mafiánských rodin. Proto ubírám jednu hvězdičku. Naopak Luca Brasi dostal docela málo prostoru, čekal jsem, jak tam bude likvidovat nepřátele, podle toho popisu, jak je nelítostný. Jinak začátek a konec famózní, mělo to tempo, zajímavé myšlenky. Ale že by to bylo dílo zas tak úžasné, to si také nemyslím. Děj zpomaloval hlavně Johny a Lucy, čekal jsem od nich něco mafiánského, že Johny dostane úkol od dona, ale nic. Film (jedničku) jsem viděl a podle mě moc rychlý, kdybych neznal knihu, asi bych některé scénky nepochopil.

AndelkaZoubek
28.07.2022 5 z 5

Fantastická knížka, strhující děj, vykreslení světa mafiánů… trochu moc brutální, ale realistické… příběh člověka pohltí… celkově velmi zdařilé, ale úplně na první místo knihu neřadím.

capricorn__
08.07.2022 5 z 5

Velmi zajímavá, nezapomenutelná kniha, která se četla sama. Nemám, co bych knize vytkl, bavila mě ve všech částech (snad bych jen podotkl, že první část mi připadala svižnější než druhá) a postavy mi přirostly k srdci. O mafii jsem nic nečetl a nevěděl, proto jsem byl příjemně překvapen. Don Corleone je legendární postava!

konicekbily
03.05.2022 5 z 5

Autor popsal, jak podle něho fungovala mafie tehdy, jaké měla "hodnoty", důležité postavy, cíle, prostředky, možnosti a jak se bránila a jak útočila. To bylo za starých "pionýrských" časů - to byla pohoda. A nikdo neví, jaké mafie a podle jakých pravidel fungují mafie dnes. Anebo snad nejsou a vymřely?

martin3420
07.04.2022 5 z 5

Knihu jsem četl jako kluk ještě než jsem viděl filmy a zaujala mě hned na poprvé. Byla to pecka. Nevěděl sem nic o mafianech ani jak je slavná. Výborně napsaný.

DomYell
28.03.2022 5 z 5

Bez ohledu na "mafianskou romantiku"...

Tohle je remeslne dilo!
-dej je uzasne poskladany
-slovni zasoba, obraty, fraze jsou az neuveritelny
-vytrhnute kousky z reality obalene fikci..

Jestli bych si mel vzit jen jednu knihu na opusteny ostrov, byla bynto tahle.

marta8920
08.03.2022 3 z 5

Přestože je kniha doslova kultovní, nesdílím nekritické nadšení většiny čtenářů. Ano, příběh je poutavý, zajímavý, ve své době přelomový. Ale co se týče vyprávění jako takového, mám výhrady k (neustále) se opakujícím klišé v popisech postav a celkově pro mě těžkopádných popisů pro děj nepodstatných detailů.

Marianna496
07.02.2022 4 z 5

Šťavnaté,napínavé,zaujímavé,zamilované,rodinné výborne sa to číta...ale...amorálne,plné krvi,úkladných vrážd,ľudia sú tam ani nie ľuďmi ale zabijákmi - zvermi.Preto jedna hviezdička dole.Ale asi by to malo byť povinné čítanie - aby sme všetci vedeli,že život nie je prechádzka ružovou záhradou...

Pavlína79
23.01.2022 5 z 5

bez chybičky, ani čas, ani doba na dobře napsaném příběhu nic nezmění...

Karoley
08.01.2022 5 z 5

Kmotra mi doporučovala kamarádka už kdysi na střední, ale mě příběh o mafiánech vůbec nelákal. Po dlouhých letech jsem knihu ze zvědavosti otevřela a zjistila, že je naprosto skvělá a že ji miluju ;)

"Muž, který svým dětem není otcem, nikdy nemůže být opravdovým mužem."

martin_aston
12.12.2021 5 z 5

Veľmi čítavá kniha o mafii v Amerike. Corleonovcov musíte mať svojím spôsobom radi :). Čítal som v SK, CZ aj v originále. CZ preklad je vynikajúci.

pohoda58
24.11.2021 5 z 5

Nezapomenutelná klasika, super !

Benjo
22.11.2021 5 z 5

Nesmrtelná klasika - čteno, viděno, slyšeno několikrát.

Shaxx
04.11.2021 5 z 5

“Revenge is a dish that tastes best when served cold.”

Čtivé a poutavé vyprávění z prostředí italské mafie v Americe. Puzo v úvodu hladce čtenáři představí famiglii dona Corleona a hned bez okolků na pár příkladech hezky ukáže, jak to v takové famiglii funguje. Není těžké nechat se pohltit dějem a prožívat útrapy i radosti společně s členy rodiny.Mistrně napsané a za těch 5 hvězd to stojí. Film jsem zatím neviděla.