Knihkupec z Kábulu
Åsne Seierstad
11. září 2001 – tohle datum změnilo náš pohled na Afghánistán. Krátce po americké vojenské odvetě přijela do Kábulu také válečná reportérka Åsne Seierstad. Nenapsala knihu o boji s terorismem, ale o jedné afghánské rodině. Sultán Chán, knihkupec z Kábulu, ji nechal zblízka pozorovat život v jeho domácnosti. Vztahy mezi první a druhou ženou, dcerami a syny i dalšími příbuznými. Sultán chápe svou práci jako životní misi – chce Afghánce vzdělávat a nechávat svobodně zaznít všechny názory. Doma ale platí jen jeho slovo. Rozhoduje o celé rodině. Kdo si koho může vzít, s kým se smí stýkat, kde a zda vůbec může pracovat. Nemá rád burky, ale ženy s vlastním rozumem také ne. „Čtu Knihkupce z Kábulu a vidím před sebou přesně tu afghánskou domácnost, v jaké jsem žila několik let i já. Se vším, co na ní lze milovat, obdivovat, ale i nesnášet,“ napsala Petra Procházková. Åsne Seierstad pronikla do afghánské každodennosti tak hluboko, jak se to nepodařilo snad žádné ženě „ze Západu“.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: 2022 , AbsyntOriginální název:
Bokhandleren i Kabul, et familiedrama, 2002
Skvelo napísané, pútavé, dobre čitateľné, presne tento typ reportážnej absyntovskej literatúry mám rada. Miestami ma išlo roztrhnúť od hnevu nad patriarchálnym usporiadaním ktoré autorka v knihe prináša, nad dvojakou spravodlivosťou, nad postavením ženy v spoločnosti. Miestami som ďakovala Bohu, že žijem v spoločnosti v ktorej žijem a miestami som si uvedomovala aké náročné je pre mňa porozumieť (bez emócií) kultúre a mentalite tak odlišného národa.
Velmi čtivé, velmi rozčilující, skoro nesnesitelné. Můžu se stokrát pokoušet být tolerantní - ale co Afghánci provádějí ženám a co si provádějí navzájem, když mají pocit, že by ve jménu ani ne tak Alláha, jako spíše vlastní arogance mohli, to je za hranicí. Chvílemi jsem spíš listovala než četla - a říkala si, že tady jsem správně. Aspoň mě nikdo neoznačí za kurvu a nezabije kvůli záchvěvu zvědavosti, aby o tom mohl s potěšením pokecat s manželkou...
Až děsivý pohled do života jedné afghánské rodiny. Čtivé, spíše dokumentární, viděla bych to na film. Ukazuje poměry, které určitě zažívat nechceme.
Beletrie či dokument? Kniha umožňuje nahlédnutí do zcela odlišné kultury, otázka na kolik je to fikce a na kolik skutečnost. Ať už tak nebo tak, kniha je velmi čtivá a zajímavá.
V 19 kapitolách, které na sebe přímo nenavazují, se čtenář seznámí s afgánskou rodinou, ve které autorka několik měsíců pobývala, a životem v Afghánistánu po svržení Talibánu.
Unikátní pohled do života Afghánců. Životní příběhy členů rozsáhlé muslimské rodiny, které se odehrávají na pozadí politických nepokojů, oprese ze strany Tálibánu a ničivých konfliktů. Pro zajímavost: jedním ze 16 dekretů, jejichž dodržování vyžadoval Tálibán, je zákaz pouštění draků - kvůli neblahým důsledkům v podobě uzavírání sázek, úrazů a záškoláctví.
Výborná kniha, kde sa dozviete ako fungoval život v Afganistáne po páde Talibánu. Pre nás nepochopiteľný život, pre nich tak prirodzený
Čtení "z Afghanistánu" je vždy velmi zajímavé, i když mrazivé. Zvláště, když přesně vnímáte data a srovnáváte, co jste dělali, jak jste žili v daném roce...
Afghánistán islám norská literatura muslimové rodinné vztahy Kábul muslimské ženy vzácné knihy knihkupectví dohodnutý sňatek
2018 | Dvě sestry |
2005 | Knihkupec v Kábulu |
2019 | Jeden z nás: Příběh o Norsku |
2024 | Afghánci: Tři příběhy z jedné země |
Skvěle napsaná kniha, která poskytuje náhled do afghánské rodiny a seznamuje čtenáře se zvyky, tradicemi a způsobem života v Afghánistánu. Autorka si mě získala knihou Dvě sestry, která byla naprosto skvělá, a tahle se mi taky moc líbila. Přestože nad mentalitou a jednáním určitých lidí popisovaných v knize zůstává rozum stát, čtení jsem si užila, jelikož mám ráda reportážní literaturu, díky které si rozšířím obzory a dozvím se něco nového. Řekla bych, že reportážní knihy obecně patří k obtížnější četbě, nicméně tato autorka dokáže napsat reportážní knihu tak čtivě, že vás to prostě baví! Takže rozhodne doporučuji.