Knihovnice z Troublesome Creeku
Kim Michele Richardson
Odlehlou horskou část Kentucky sužuje velká hospodářská krize víc než bohatší části Spojených států. Lidé živoří, ale nevzdávají se. Cussy Mary Carterová se v rámci podpůrného programu vlády stává knihovnicí Pojízdných knihoven, které se čtivem přinášejí osvětu, únik před krutou realitou a mezilidský kontakt. Devatenáctiletá dívka se musí vypořádat s celou řadou protivenství kvůli odlišné barvě kůže – je totiž modrá. Její příběh vypráví o nezlomnosti lidské vůle a odvěké lidské touze měnit okolní svět k lepšímu. Kim Michele Richardsonová ukotvila svůj nejnovější román v nesmlouvavě vylíčeném a drsném období amerických dějin před druhou světovou válkou, v němž v Apalačském pohoří vládly zaostalost, předsudky a rasová nesnášenlivost.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2022 , JotaOriginální název:
The Book Woman of Troublesome Creek, 2019
Už od okamžiku, kdy jsem si u nejnovější knihy Jojo Moyes přečetla komentář Mi--lada, jsem se na Knihovnice(i) chystala. A nedivím se těm, kteří J.M. obviňují z plagiátorství - těch podobných linek a postav je tam až příliš mnoho.
Ale při čtení Knihovnic(e) jsem neměla pocit, že čtu totéž; jediný zásadně společný prvek byla sama existence koňských knihoven, a v případě Junie - kterou lze považovat za jednu z důležitých postav - vlastně ani to neplatí. Ovšem musím přiznat, že kdybych knihy četla v opačném pořadí, určitě bych tuto hodnotila výš.
Od první kapitoly jsem hltala stránky, byla jsem nadšená mnoha postavami (Angelina, Henry a zprvu i šerif), a neméně silně znechucená průmyslovým rozvojem Ameriky 40.let 20.století, podobně jako ustrnule konzervativním rodinným uspořádáním. Úžasný byl fotografický doprovod a skvělá byla ona svíčka sloužící zvláštnímu účelu!
Ovšem úvodní motto T.S.Eliota mi vehnalo slzy do očí . . .
"Měla jsem radost, že knížky klíčí v jejich mladinkých myslích. Táta se pletl. Potřebovaly knížky víc než cokoli jiného jim toto místo mohlo nabídnout. Hladověly po vědomostech, po návodu, jak vyměnit tuto tvrdou zemi za nějakou měkčí."
Jelikož se mi moc líbila kniha o Pojízdných knihovnách od Jojo Moyes, těšila jsem se i na Knihovnici a rozhodně to byla dobrá volba. Nejen že popisuje život obyvatel v nelehkých časech v drsných horách, je zaměřena i na tzv. fenomén Modrých lidí z Kentucky ….
naděje USA (Spojené státy americké) chudoba, bída knihovníci, knihovnice světová hospodářská krize, 1929 historické romány
Jako knihovnici mě podobná díla zajímají i z profesního hlediska. Byla to překrásná kniha.