Knihovnice z Troublesome Creeku

Knihovnice z Troublesome Creeku
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491507/bmid_knihovnice-z-troublesome-creeku-rS9-491507.jpeg 4 252 252

Odlehlou horskou část Kentucky sužuje velká hospodářská krize víc než bohatší části Spojených států. Lidé živoří, ale nevzdávají se. Cussy Mary Carterová se v rámci podpůrného programu vlády stává knihovnicí Pojízdných knihoven, které se čtivem přinášejí osvětu, únik před krutou realitou a mezilidský kontakt. Devatenáctiletá dívka se musí vypořádat s celou řadou protivenství kvůli odlišné barvě kůže – je totiž modrá. Její příběh vypráví o nezlomnosti lidské vůle a odvěké lidské touze měnit okolní svět k lepšímu. Kim Michele Richardsonová ukotvila svůj nejnovější román v nesmlouvavě vylíčeném a drsném období amerických dějin před druhou světovou válkou, v němž v Apalačském pohoří vládly zaostalost, předsudky a rasová nesnášenlivost.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Jota

The Book Woman of Troublesome Creek, 2019

petrulkaa
02.11.2024 5 z 5

Silně emotivní příběh, který ve mně dlouho zůstane.

VladkaBU
31.10.2024 5 z 5

...podle skutečného příběhu. O modrých jsem si hledala informace, stejně tak o pojízdných knihovnících. Neměli to lehké. ač u lidích rostl zájem o knihy, tak ale k modrým se ne vždy chovali jako člověk k člověku. Modrá barva pro ně nevěstila nic dobrého.

medlovice
21.10.2024 5 z 5

Cussy nepracuje v klasické knihovně ale je zapálená knihovnice a velká bojovnice. V kraji, kde lidé umírají hladem a podvýživou, se rozdělí o poslední kousek jídla a knihy rozváží v dešti a mrazu. Autorka jí nadělila hodně težký osud a velmi krásnou povahu. Dik nemoci má modrou kůži a když ji po léku vybledne do normálu je zase špatně , zase ji odsuzují , že je nemocná. Ano ti správní bílí , čístí věřící lidé.
Cussy, byla by jsi mou přítelkyní , protože i já jsem trochu jiná , beru svět a dnešní dobu jinak.
Krásný příběh, čistá krása a radost a nádherná obalka.

lenikhor
11.10.2024 5 z 5

Kniha se silným příběhem. Těžký život chudých obyvatel Kentucky 30. let, navíc plno rasových problémů a předsudků, a přesto se autorce povedlo to skloubit do krásného románu. Příběh vychází z pravdivých historických skutečností - Pojízdné knihovny i modří lidé existovali. Udělaly mi radost pasáže, kdy si Cussy váží své práce knihovnice a vidí smysl v rozvážení knih pro své čtenáře a ti jí to nasazení plně oplácejí svoji vděčností.

Ludmila91
02.10.2024 5 z 5

Krásný příběh

katpas76
28.08.2024 3 z 5

O modrých lidech jsem neměla tušení. Díky této knize již mám a jsem za to ráda, i když kniha pro mě nebyla ani skvělá ani špatná. Hodnotím ji jako dobrou a dávám tomu odpovídající počet hvězd (3).

SilviiM
14.08.2024 4 z 5

Knihu jsem si vybrala, protože se mně hodila do výzvy. Pak mě zaujali modří lidé, o kterých jsem nikdy neslyšela a chtěla se dozvědět více. Celkově se mi kniha moc líbila. Bylo v ní od všeho trochu.. trochu historie, poznání, lidství a lásky.

werick
12.08.2024 5 z 5

Zajímavý příběh, do teď jsem neměla ponětí, že modří lide existovali, ani že byly pojizdné knihovny. Knížka se mi moc líbila

Abikk
10.07.2024 5 z 5

Vynikající kniha. Mám ráda takové, které mi kromě příběhu dají ještě něco navíc. Jako mnozí tu jsem o modrých lidech a pojízdných knihovnách nikdy neslyšela. Obdivuji zaměstnance pojízdných knihoven, kteří se museli potýkat s drsnou přírodou a terénem jen proto, aby kdesi v horách měli co číst a čím se vzdělávat. Hodně mne zaujaly výstřižkové knihy, geniální nápad. I když se příběh místy vlekl a nebavil, tak určitě stojí za 5* a jsem ráda, že díky čtenářské výzvě si mne kniha našla. A ufff výzva konečně splněna :o)

Hypatia1010
18.06.2024 5 z 5

(SPOILER) Zajímavý příběh, zajímavé téma i doba. Dosud jsem o modrých lidech z Kentucky nikdy neslyšela, ale zvědavost mi nedala a zjistila jsem, že takoví lidé v těchto končinách skutečně žili. Příběh zaměstnankyně pojízdných knihoven s touto zvláštní barvou pleti mě velice zaujal. Doba, do které je situován určitě nebyla jednoduchá, a myslím, že autorka dokázala vystihnout atmosféru malého městečka v neúprosných horách a povahy i osudy lidí velmi věrohodně. Občas mi až běhal mráz po zádech, jindy mi ukáplo pár slz, jak jsem prožívala osudy Cussy Mary neboli Modřenky a jejích malých i velkých čtenářů. Cussy Mary chtěla prostě jen zapadnout a mít možnost žít stejný život, jako ostatní lidé v městečku. Jenže v době plné předsudků jí to nebylo umožněno. Nakonec jí nechtěli dopřát ani štěstí po boku milovaného muže.
Hlavní hrdinku jsem si zamilovala hned, byla laskavá a obětavá, navíc byla inteligentní a houževnatá. Musela se poprat se spoustou příkoří, ale přesto si uchovala milou povahu a optimismus. Povaha Jacksona Lovetta sice nebyla tak dopodrobna vykreslena, ale choval se galantně a jako jeden z mála neměl vůči svému okolí žádné předsudky, takže byl pro Modřenku vlastně ideální. Sice se je lidé pokusili rozdělit, ale z epilogu je cítit, že se jim to tak docela nepovedlo, a za to jsem moc ráda, protože Modřenka si šťastný konec rozhodně zasloužila.
Jsem moc ráda, že se mi tato kniha dostala do rukou a měla možnost si ji přečíst, protože byla vážně skvělá.

petrarka72
03.06.2024 5 z 5

Vynikající! Nemilosrdné chudé Kentucky, v němž v kulisách krásné krajiny vystupuje nepředstavitelná hrůza - smrt hladem jako běžná skutečnost, tvrdost v soužití, bezcennost žen, netolerance vůči odlišnosti... A vedle toho zřídkavá, o to cennější laskavost, touha po příbězích i vzdělanosti a neochvějná odhodlanost je šířit... Z historie Pojízdné knihovny a příběhu modrých lidí se podařilo autorce namíchat neodolatelně čtivý koktejl. Díky za něj.

PetraBery
02.06.2024 4 z 5

O pojízdných knihovnách z oblasti Kentucky jsem věděla z jiné knihy, modří lidé jsou pro mě novinka. Dojemný příběh hlavní hrdinky Cussy Mary, přezdívané Modřenka, která pro svou odlišnou barvu kůže zažívá ze strany ostatních obyvatel někdy až kruté a bolestné okamžiky.

jiri77
01.05.2024 3 z 5

(SPOILER) Zajímavá kniha svým tématem, ale zpracováním mě už tolik nezaujala. Je to historický román, který je ke konci ,tak trochu říznutý červenou knihovnou. O modrých lidech jsem nikdy neslyšel, jak o pojízdných knihovnících, v tomhle to bylo pro mě velké plus. Jinak mě příběh moc nezaujal a trochu jsem se do něho nutil. Celkově jsem rád, že jsem si knihu přečetl.

MíšaS.
27.04.2024 1 z 5

Nemůžu si pomoci, ale kniha mě vůbec nezaujala. Příběh je předvídatelný a nebavil mě.

MoniMonika
16.04.2024 5 z 5

Dojemný příběh o odvaze a síle lidského ducha

V srdci Apalačských hor se odehrává strhující příběh Cussy Mary Carterové, "modré" knihovnice, která s neuvěřitelnou odvahou a laskavostí čelí předsudkům a nenávisti v drsné době 30. let 20. století.

Autorka Kim Michele Richardsonová mistrně vykresluje těžký život Cussy Mary, která je poznamenaná vzácnou nemocí zbarvující kůži do modra. Stává se knihovnicí Pojízdných knihoven a na mule rozváží knihy do odlehlých oblastí, kde přináší osvětu a naději chudým a zoufalým lidem.

Kniha Knihovnice z Troublesome Creeku nabízí strhující a emotivní čtení plné lidskosti a pochopení. Připomíná důležitost tolerance a soucitu v dobách zkoušek a ukazuje sílu lidského ducha a touhu po vzdělání i v těch nejtěžších podmínkách. Dojmete se nad Cussy Mary a jejími boji a budete s ní prožívat každý krok její nelehké cesty. Kniha, na kterou jen tak nezapomenete.

monushka
14.04.2024 5 z 5

Tato kniha mě hodně obohatila. Až doposud jsem nevěděla vůbec nic o modrých lidech. Hned jsem si vyhledala spoustu zajímavých informací spojených s tímto tématem.

Co se týče příběhu, Cussy mi hned přirostla k srdci. Autorka příběh napsala tak živě a poutavě, že jsem knihy rozvážela společně s hlavní hrdinkou.

abssint
30.03.2024 3 z 5

Dosud jsem neměla ani ponětí o pojízdných knihovnách v Americe a už vůbec ne o modrých lidech. Tady jsem si chvíli myslela, že mě autorka "lakuje" :o) a hned jsem googlila. A fakt je to fakt. Díky za rozšíření obzorů.

SumýšIrena
08.03.2024 3 z 5

Samotnému románovému příběhu bych dala i 4*. Ale knihu vždy hodnotím jako celek a překlad spolu s editorskou prací jsou tak odfláknuté, že mi to kazilo dojem ze čtení.

Dela111
14.02.2024 4 z 5

Tento zajímavý příběh přibližuje těžký život v odlehlé horské oblasti státu Kentucky v 30. letech minulého století. Knihovnice Cussy Mary, které se také říká Modřenka, v rámci programu pojízdných knihoven objíždí na své tvrdohlavé mule ty obyvatele, kteří prahnou po knihách, po vědění. Téměř všichni tito lidé každý den bojují o holé přežití.
Sama Modřenka má také těžký život. Díky ojedinělé genetické poruše má modrou barvu kůže, je vyřazována ze společnosti a mnozí se jí i štítí dotknout. Její postava je inspirována skutečnými osudy modrých lidí z Kentucky. Dnes by to Modřenka už měla se svojí barvou jednoduché. Kolem je díky přehnanému tetování tolik modrých, že tahle barva kůže už je normální. Jeden celý modrý tu dokonce kandidoval na prezidenta ;-).
Tato kniha přináší příjemný čtenářský zážitek, místy trochu smutný, ale poutavě vykresluje život v té době a místě.

LuckaK.088
11.02.2024 5 z 5

Po přečtení prvních stránek jsem si říkala, že to přece neměla být fantasy kniha. Do teď jsem totiž neměla ponětí, že existuje genetické onemocnění, které zbarvuje krev a následně kůži do modra. Byl to opravdu fascinující příběh o houževnaté pojízdné knihovnici s modrou pokožkou - příběh smutný, emotivní, syrový, ale přitom krásný. Mohu jen doporučit.

ČV 2024 - Kniha, jejíž postava pracuje v knihovně