Kočičí host

Kočičí host
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315830/mid_kocici-host-TiC-315830.jpg 4 487 487

Citlivý a mimořádně krásný příběh o pomíjivosti a o tom, jaké to je prožívat život po svém. Manželé po třicítce bydlí v malém pronajatém domku v klidné části Tokia, on je redaktor, ona korektorka, pracují z domu a prožívají klidný život. Jednoho dne si chlapec od sousedů osvojí toulavé koťátko. Kočka dostane jméno Čibi, což znamená „maličká“, a brzy začne objevovat sousední zahrady. Tak se stane, že jednou zabloudí i na zahrádku manželského páru. Další den přijde znovu a nakonec se odváží vstoupit do domku. Manžele tento tajemný host fascinuje. Čibi je svobodný duch, chladná a zářivá jako paprsek světla. Bydlí u nich a nebydlí. Patří jim a nepatři. Manželé jí kupují dobroty, pozorují její dovádění v zahradě a rádi si o ní povídají. Život jako by pro ně byl najednou příslibem něčeho víc — dny jsou jasnější a barevnější. Příběh překypuje drobnými radostmi a okamžiky ohromující poetičnosti, a pak se něco stane…... celý text

Palivo
08.09.2016 2 z 5

BOHA JEHO.

Proč to děláš Palivo, proč pořád šaháš na ty knížky od asiatů. Kočičího hosta jsem chňapl do ruky, protože to bylo tenký, takže jsem věděl, že knížku dám za tři obědový pauzy nebo patero kadění. Patero Kadění by bylo mimochodem dobrý jméno pro kapelu nebo pro kněze v Latinské Americe.

Myslel jsem si, že název Kočičí host je nějaká metafora, takže jsem nečekal, že knížka bude o kočce. A hádejte co. Přesně, svět se proti mě spiknul a bylo to o kočce. Kdo to mohl tušit. Jelikož mám v práci dost kolegů, kteří si místo života pořídili psy, kočky nebo děti, mám už všech těch historek o slintajících věcech až po krk. A teď ještě tohle.

Kočičí host je tedy o kočce, která chodí k mladýmu japáru (japonský pár - vidíte, chytře jsem to zkrátil a ušetřil si tak pár znaků) a tam u nich dělá všechny ty věci, který kočky dělaj, z čehož je pár na větvi. Co by ale taky jinýho měla dělat, žehlit? Takže, japár je z toho na větvi a do kočky se zamilují. Autor to vše popisuje na asi 50 stranách, což je o 49 a půl strany víc, než by si to zasloužilo. Zbytek knihy vyplnil tím, že popsal všechny kachličky, okna, dveře a ploty v okolí, za což mu tedy moc děkuji.

Mezitím umře soused, v Japonsku jsou dražší byty a díky tomu si můžeme v doslovu dočíst, jak to všechno břitce charakterizuje šedivé devadesátky a ekonomickou situaci v Japonsku. Tak teda jo.

Za mě tedy dvě kočky do potoka.