Kombinování rostlin – Smíšená kultura v praxi
Christa Weinrich
Praktická zahradnická příručka ukazuje, jak na záhonech kombinovat zeleninu a bylinky tak, aby prospívaly a přinášely co největší výnosy. Autorka podrobně popisuje jednotlivé druhy, jejich nároky na pěstování, stanoviště, osvětlení a zálivku. Kniha obsahuje podrobné tabulky a náčrtky, které přehledně shrnují, jak rostliny sázet vedle sebe a s jakými rozestupy.... celý text
Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: 2018 , EsenceOriginální název:
Mischkultur im Hobbygarten, 2012
Praktický, přehledný a hezky zpracovaný rádce pro pěstitele, co to chtějí zkusit jinak, barevně, zdravě, trochu pracně a zároveň si to vše trochu ulehčit a mít radost z užitkové a přitom báječně barevné a dokonce i úrodné zahrádky.
Některé postupy už mám ověřeny a opravdu fungují (dokonce i mně :)
Autorka - řádová sestra vychází ve své knize z vlastních dlouholetých zkušeností při pěstování zeleniny, bylinek a ovoce. Mnohé praktiky uplatňuji také na vlastní zahrádce a mohu potvrdit, že s úspěchem. Pokud se týká smíšených kultur, kniha přináší velmi podrobné návody a grafické náčrtky jak postupovat při vysévání či osazování záhonů. Doporučuji!
Hodnotná a dobře zpracovaná publikace s přehlednými a především srozumitelnými radami, které jsou ověřeny dlouholetými zkušenostmi a praxí autorky.
Kniha je výborným pomocníkem pro praktikování smíšené kultury. Oceňuji především rady, co použít jako předkulturu, co jako následnou kulturu a tipy na záhonové výsadby v průběhu roku. Kniha je krásně udělaná. Co bych do ní ale zařadila - a proč dávám jenom 4 hvězdičky - je nějaká přehledná tabulka co s čím sázet. (podobně jako má ve své knize Zdravá zahrada paní Vlašínová), pro takové to rychlé podívání, když už stojíte na zahradě s nějakou sazenicí v ruce a nejste dopředu připraveni. Kapitoly věnované smíšeným kulturám jsou jinak v této knize perfektní, doplňkové kapitoly věnované např. hnojení, kompostu, ochraně rostlin,... jsou v jiných knihách zpracovány o lépe (ale na tyto kapitoly kniha až tak necílí).
zelenina pěstitelství, pěstování zahrádkářství, zahradničení permakultura ekologická zahrada, ekozahrada
2018 | Kombinování rostlin – Smíšená kultura v praxi |
1996 | Poklad na zahrádce - Kompostování v klášterních zahradách |
Tato kniha je zajímavá tím, že ji napsala řádová sestra z fuldského kláštera svatého Bonifáce. Více než padesátiletá praxe se smíšenými kulturami se odrazila v kvalitě této knihy a jsem za ni ráda. Najdete zde opravdu detailní osevní plány, jaká je role bylinek a květin ve smíšených kulturách a také praktické rady nejen v přirozené ochraně rostlin.