Muž na stezce
Miroslav Žamboch
Žádná stezka není neschůdná, žádná ulička příliš temná a žádné tajemství není zakopáno dostatečně hluboko, aby nestálo za to po něm pátrat. Mladý šlechtic na útěku se pod tlakem okolností mění z pronásledovaného štvance v silného muže spoléhajícího jen na sebe samotného – na svůj úsudek, oko, postřeh a zbraně. Projde kolem vás, aniž si ho všimnete, postavte se mu do cesty a bude to poslední chyba vašeho života. S přibývajícími zkušenostmi a zahojenými jizvami je stále osamělejší a obezřetnější; čím věrnějším společníkem je mu smrt, tím víc miluje a obdivuje život. Následujte ho do uliček špinavých měst, mezi chátru a spodinu lidské společnosti, projděte se po kroky tlumících kobercích luxusních rezidencí mocných jeho světa, vyšplhejte se do dech beroucích výšek velehor, zalykejte se vedrem v deštných pralesích nekonečných džunglí a bojujte o poslední doušek vody ve vyprahlých pouštích. Cesta je cíl.... celý text

Velmi povedené dobrodružství.
Přečteno jedním dechem.
Jak vypadá Koniáš?
"Dobré dvě třetiny mé váhy mají na svědomí těžké kosti a holkám, co se na vás za peníze smějí, platím trojnásobnou taxu, aby si mě vůbec všimly. K tomu všemu mám skobovitě zahnutý dvakrát přeražený nos, navíc pár špatně srostlých jizev ve tváři. I otrlí muži jsou nervózní, když se na ně usmívám"

(Nikdy není pozdě na alternativní názor, a proto...) Právě proto, že se jedná o kratší útvary/povídky, se tenhle Koniáš tak skvěle čte. Nic proti Koniášovskému vesmíru, ten sám je vymyšlen moc hezky, leč občas mi během románu (Vlk samotář) přišel text už příliš rozvláčný – zatímco povídky odsýpají právě tak akorát. Svým způsobem taková fantasy westernová antologie s čím dál tím zjizvenějším hrdinou. Ostatně, klasického tématu Yojimbo/A Fistful of Dollars/Last Man Standing se v tomto souboru povídek dočkáme taky.

Žamboch mě s Baklym oslnil a s Koniášem naprosto uchvátil. Škoda, že jsou to jen povídky.

Víceméně chronologicky seřazená jednotlivá Koniášova dobrodružství. Čte se to fajn, i když já mám radši delší texty.
Část díla
2009 | ![]() |
2003 | ![]() |
2004 | ![]() |
2004 | ![]() |
Tleskám...po dlouhé době čtu něco jedním dechem..po Abercrombiem