Kopyto a Mňouk v jihlavských katakombách
Miloslav Švandrlík
Kopyto a Mňouk série
Dobrodružství nerozlučné dvojice kamarádů z Posázaví, tentokrát z jihlavského podzemí. Knížka je vhodná pro starší děti. V Jihlavě existuje neuvěřitelné množství mužstev, hrajících malou kopanou. Ale soutěže jsou ohroženy. Záhadně se ztrácejí fotbalové míče a místní katakomby jsou plné strašidel. Ještě štěstí, že jsou tady Kopyto a Mňouk, kteří se pokusí všemi svými silami přispět k vyřešení všech záhad a nepříjemností. Na závěr jsou přidány dvě drobné povídky.... celý text
Přečteno v rámci výzvy, vrátila jsem se do dětství. Kniha už mě tak nebavila, jako dřív, ale stále je to veselé čtení.
Kniha mě příjemně překvapila. Je až, neuvěřitelné jakou má Miloslav Švandrlík fantazii. Přidané povídky z roku 1976 jsou podle mě velice zdařilé, vystupuje v nich Bičiště a hejkal, kteří cestují v čase do minulosti.
Příhody žáků Kopyto a Mňouka mám ráda od dětství, bavily mě ilustrace pana Neprakty a hlavně humor pana Švandrlíka je naprosto boží. Ráda se k jeho knihám vracím, je to pohodové a nenáročné čtení pro všechny generace.
2006 | Neuvěřitelné příhody žáků Kopyta a Mňouka 1 |
2009 | Draculův švagr |
1990 | Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky |
2004 | 100 nejlepších hororů |
1991 | Říkali mu Terazky |
Za Kopytem s Mňoukem dojede do městečka jejich nakladatel z Pávova, který má pro ně detektivní úkol, neboť v Jihlavě se při malém fotbálku ztrácejí míče, které se pak nalézají rozkousané v katakombách pod městem. Je nutno urychleně přijít na to, kdo to způsobuje, neboť je tím ohrožena místní liga malého fotbalu. Úkol to není snadný kór když při jeho řešení se musí chtě nechtě spojit se svým úhlavním nepřítelem Bičištěm a použít znalosti z historie.
"A proč?" vyjekl Bičiště. "Jsou tady přece hodnověrní svědci! Můj fotr viděl strašidla na vlastní oči! Když šel z hospody v Hejdovicích, tak ztratil směr a dopotácel se až ke katovně. Tam viděl strašidla, jak se honí po střeše. Něco povídala, ale fottr jim nerozuměl ani slovo. Nespíš proto, že mluvila anglicky!"
"Toto svědectví nelze brát za bernou minci Bičiště," mračil se učitel, "a nesplňuje všeobecně platné vědecké normy. Je známo, že mistr obuvnický Bičiště viděl strašila na různých místech našeho regionu. Alkoholem zjistřená mysl ..."
"Fotr je kořala," připustil Bičiště, "ale vidí jako ostří!"
Švandrlíkův humor mi vždy zaručeně zlepší náladu a série Kopyta s Mňoukem mě moc baví i po letech