Převorství u pomerančovníku

Převorství u pomerančovníku
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428807/bmid_prevorstvi-u-pomerancovniku-83e-428807.jpeg 4 583 583

Kořeny chaosu série

1. díl

Svět je nesmiřitelně rozdělený. Královenství nemá dědičku. A dávný nepřítel se probouzí. Říši Inysu už přes tisíc let vládne berethnetská dynastie. Královna Sabran musí počít dědičku, aby svou zemi zachránila před zničením. Stále však není provdaná a ke dveřím její ložnice se plíží hrdlořezové. Ead Duryanová je u dvora jednou z mála cizinek. Vypracovala se na pozici dvorní dámy, ve skutečnosti však zůstává věrná utajenému společenství Rudých panen. Nespouští oči z královny Sabran a pomocí nedovolených kouzel ji tajně ochraňuje. Na opačné straně temného moře se dívka Tané celý život cvičí v bojovém umění, aby se mohla stát dračí jezdkyní. Okolnosti ji však doženou k rozhodnutí, které ohrozí celou její budoucnost. Západ a Východ tvrdošíjně odmítají spolupracovat, avšak síly zla procitají z tisíciletého spánku…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host

The Priory of the Orange Tree, 2019

Kopta
01.01.2024

Dost očekávaná záležitost, která je pro mě většina současných fantasy. Vím jen, že jsem přečetl více než sto stránek, ale nic mi to nedalo. Nic si z knihy nepamatuji. Jen se modlím, že se brzy dostanu k audiu, které bude za něco stát.

borufka
21.11.2023 5 z 5

Nemám ráda žlutou barvu, tahle výzva byla tedy dvojitá... takže když jsem našla tuhle krásnou (přestože žlutou :-D) obálku, sedla jsem na knihu a četla a četla a četla... Mám moc ráda tyhle bohaté příběhy, pestrý svět, ráda hledám, kde autoři čerpají inspiraci, a pokud je ještě odvedena velmi slušná redakční práce, tak jsem velmi velmi spokojená.

Izumis
18.11.2023 4 z 5

Kniha má složitější začátek – najednou je představeno hned několik postav s vlastními dějovými linkami, které se střídají a občas to může být matoucí především proto, že žádnou z postav neznáme a prozatím o nich nic nevíme. Příběh se potom pomalu rozvíjí a za chvíli začne vše dávat perfektní smysl. Některé linky se spojí, jiné se zase rozejdou. Touto dobou už je však čtenář s postavami mnohem lépe seznámen a v ději se nadále neztrácí. (Kolem a kolem: vydržte pár desítek stran, do děje se brzy dostanete.)
*možné spoilery, čtěte na vlastní nebezpečí*
Ke konci potom příběh výrazně graduje a vše se zrychluje. Závěrečný souboj je oproti zbytku knihy jen krátkou kapitolkou, avšak autorka to zvládla perfektně a ukázala, že není potřeba vše zbytečně natahovat. Ve skutečnosti takovéto intenzivní souboje a bitvy nikdy netrvají dlouho. Pokud člověk doufá v dobrý konec, je to docela dobře předvídatelné.
*dál jsou zcela určitě spoilery*
Líbilo se mi, že autorka počítá s dobou cestování na koni, na lodi apod. a pokud není využito magie nebo mytických zvířat, vypadá doba cestování reálně. Pokud někdo umřel, pak k tomu byl pravděpodobně nějaký důvod; postavy neumírají zbytečně ani za účelem šokování čtenáře (jen v případě Kita bychom snad mohli polemizovat). Taky mě nadchlo uzavření knihy, kde je jednoduše vysvětleno, co se děje na světě po poražení úhlavního nepřítele a jak se kdo srovnává s nově nastalou situací. Všimla jsem si mnoha náznaků, které by snad mohly být rozebrány v další knize (nebo v „A Day of Fallen Night,“ kterou autorka vydala tento rok). Trochu mě mrzelo, že Věčný císař (a jeho císařská dračice) neměl v knize více prostoru – podle mě by se mohlo jednat o velice zajímavou postavu a také v závěrečném souboji se mohl angažovat více.
Jediné, co mi na knize trochu vadilo, bylo množství romantických scén mezi dvěma ženami – také postelové scény byly jen lesbického charakteru (a že byly i příležitosti napsat něco o ženě a muži). Nechápejte mě špatně, obecně proti tomu nic nenamítám, jen mi to v tomto případě přišlo zbytečné.

SáraR.
15.11.2023 4 z 5

Převorství u pomerančovníku je jedna z nejsložitějších knih, jaké jsem kdy četla. Autorka má neskutečnou představivost, vůbec nechápu, jak tohle všechno zvládla vymyslet. Kniha se mi moc líbila a nedám na ni dopustit. Sice mi čtení zabralo trochu více času, než jsem čekala, ale stálo to za to. Ze začátku jsem měla docela problém v orientování se v mapě, postavách a vlastně úplně ve všem, ale od cca 200 strany se to zlepšilo a pak už jsem si čtení jen užívala. Pár postav jsem si oblíbila, jako třeba Ead a Sabran, Tané a Naymathun. Tyhle čtyři jsou prostě kouzelné (doslova, teda kromě Sabran). Kniha se nečetla úplně snadno, rozhodně bych ji doporučila číst spíše v klidu doma, hlavně ten začátek. ;)

isabokmal
01.10.2023 3 z 5

Upřímně? - Kdybych se nedala do společného čtení, asi bych si knihu nepřečetla.
Ze začátku mi trvalo se do ní začíst, byla celkem pomalá a vše se zbytečně táhlo. Pak přišly živější pasáže, začalo se něco dít a opět jsme se začali loudat. A v samotném konci, když doufáte v perfektně propracovanou bitvu, se párkrát mávne mečem.. konec. Pardón, ale tohle prostě ne

Musím ale podotknout, že autorčin svět byl neuvěřitelný! Perfektně propracovaný a vystavěný na skvělých základech. Byl rozmanitý, co se týká jazyků, náboženství, kultur, ale i postav. Rozhodně jsem ho viděla naprosto živě. Smekám!

Postavy - těch tam bylo víc než dost. Některé byly hodně zajímavé a bavily mne, ale jiné mi přišly naopak zbytečné a opravdu tam nemusely být.

Já miluju fantasy, ale tahle kniha pro mě nebyla to pravé. Tak je to high fantasy, což očividně není můj šálek kávy, ale i tak nebyla špatná, jen jsem od ní čekala trochu víc.

Teea
29.09.2023 4 z 5

Kniha mě zaujala zejména svou krásnou obálkou.
Příběh byl promyšlený, dobře napsaný, svět skvěle popsaný.
Ale ze začátku se příběh táhne, je zde strašně moc postav, ve kterých se těžko orientuje.
Zklamaná, protože jsem čekala víc, nadšená, protože příběh byl velice povedený. Konečné rozuzlení nečekané

Knihomolka_09
14.09.2023 5 z 5

Že začátku se mi to zdálo dost zmatené - hodně postav...ovšem po 100 stránkách se to hezky rozjelo. Doufám, že ještě někdy budu číst takový biják.

Bookworm345
09.09.2023 2 z 5

Moc dlouhý a nudný, ale worldbuilding je vážně úžasně propracovanej a zajímavej. A proč 120 postav. Však by úplně stačili Ead, Niclays, Tané, Loth a Sabran ale né musí jich tam být 120. Většina z nich tam ani nebyla. Obálka ale nádherná. Normálně mi lgbt postavy v knihách nevadí * Nico di Angelo, Tess Taurus and Jesper Fahey approves* ale tady mi to sem do tohohle světa absolutně nesedělo. Je to teda spíš nástroj jak někomu způsobit otřes mozku třetího stupně než jako napínavá kniha.

M.C.SMITH
27.08.2023 3 z 5

Tato kniha byla pro mne opravdu výzvou a to ne v dobrém slova smyslu.
Do čtení jsem se musela nutit a ač kniha nebyla špatná, mne opravdu nezaujala.
Občas jsem se ztrácela v postavách.
Knihu jsem dočetla a vím s určitostí, že se k ní už nikdy nevrátím.

mnohoknih
19.08.2023 4 z 5

Tohle byl příběh zkoušející čtenářovu trpělivost. 750 stran sledujeme, jak se nitky jednotlivých postav sbíhají do velkého finále. Kniha má 6 hlavních kapitol, v nichž se střídají vypravěči z Východu a Západu. Je tu opravdu hodně postav, vždyť se tu potkávají královské a císařské dynastie, lidské i dračí. Naštěstí je v knize souhrn postav i rejstřík výrazů. Svět je popsán barvitě, rozdílná náboženství také. I postavy vás zaujmou. Jsou to převážně silné ženy a když už se objeví na scéně muž, je též charakterní. Příběhu není co vytknout, najdete si postavu, kterou si oblíbíte. Najdete i postavu, co vám bude pít krev. Přesto mi to přišlo nemastné, neslané. Taková kronika jedné změny. Dala bych 3*, ale jsou tam dračí božani a nádherná, na dotek příjemná obálka.

Bětuu
15.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha je sice tlustá, ale zajímavá obsahem! Nejvíc mě teda dostala smrt Kitstona, moje oblíbená postava! Taky mi přišlo, že autorka mnohem víc upřednostňuje silné ženy, před kluky. Kniha se ale rychle četla a byla fajn, jen chvilku trvá, než všechno pochopíte.

Frizer
29.06.2023 3 z 5

Prumerne nudne fantasy spise pro mlade divky...spise ya....nenadchne, ale uplne asi neurazi. Ja se nudil...jo, a jsou tam draci. Nesnasim "draci" fantasy. Jedna hvezda navic za obalku, ta se povedla. Na vystavku do knihovny fajn.

KnihomolkaKatka
20.06.2023 3 z 5

Pro mě celkem zklamání. Porovnám-li to s Božím hrobem, který je o 300 stran kratší za to nabitý akcí. Prvních 250 stran jsem se celkem zamotávala v postavách. Vadilo mi, že autorka kapitoly pojmenovala Východ, Západ atd., v tom jsem měla zmatek po celou knihu, kde kdo je. Pro mě bylo důležité, že jsou na moři nebo na souši. Je fakt, že jsem to četla jako e-knihu a možná, kdybych knihu měla ve fyzické podobě, užila bych si ji víc vzhledem k tomu, že jsem po dočtení zjistila, že má i soupis postav.
Přesto, že jsem se v postavách prvních 250 stran ztrácela, je první polovina knihy výborná a užila jsem si ji. Druhá polovina knihy pro mě byla taková těžkopádná, málo akční a posledních sto stran jsem se nemohla dočkat, až knihu dočtu. Škoda. Svět je promyšlený hezky.
Líbilo se mi číst o moři a děj ohledně Lotha. Myslím, že kdyby autorka knihu rozdělila do více dílů, tak by to bylo lepší. Mělo by to i větší spád. Obvykle mi tlusté knihy nevadí, ale tohle mi prostě úplně nesedlo. Hodnotím 3,5* za svět, vztahy a pěknou obálku.

Máří91
02.06.2023 4 z 5

Tahle fantasy bichle mi opravdu sedla! Asi od třetiny jsem se už začetla tak, že se mi nechtělo knížku odkládat. Krásně vytvořený a popsaný svět, kouzla a draci, intriky a hodně zvratů - byla to jízda až do konce. Chtěla bych vědět víc o tom, co se dělo pak. Jen pro příště si místo e-knihy raději pořídím klasickou, abych se snadno a rychle dostala k mapě a postavám + si užila tu krásnou obálku. :)

sArKa236
21.05.2023 4 z 5

Uff, uff, ufffffffffffffff.
Pokud vydržíte, stojí za to. A jsou tam DRACI! Ale teda moje mozkové buňky se potí jenom při vzpomínce na to, jak jsem to četla.

Nečekejte moc akce, nebo alespoň akce, která by vás vtáhla, knížka se soustředí na cesty jednotlivých postav. Doporučuji.

Arev122
16.05.2023 3 z 5

Zajímavé fantasy čtení, ale mnohdy zbytečně zdlouhavé vypravování a vadily mi i homosexuální vztahy.

dontbullshitme
11.05.2023 3 z 5

Chtěla jsem dát čtyři hvězdy, protože musím uznat, že jde o opravdu propracovaný příběh, je to moc hezky napsané a určitě se najdou takoví, které to bude bavit, ale ve mně to bohužel nezanechalo žádnou stopu. Nečetla jsem to s tím, že musím honem rychle pokračovat, protože jsem zvědavá, co se bude dít a osud postav mi byl docela ukradený.

Hels-is-unicorn
27.03.2023 5 z 5

Úžasný příběh plný draků, magie, ohně a svitu hvězd. Ano, ze začátku se možná v příběhu hůř orientuje, ale rozdělení na světové strany nakonec dost pomáhá. Jediná linka, kterou nějak nedokážu ocenit, je ta Niclayse Roose, který byl zároveň asi jedinou postavou, které jsem nepřála přežít.
Knížka je na to, že se odehrává ve fantaskním světě, místy až bolestně realistická. Hrdinové mají své stinné stránky, nikdo není dokonalý a všichni jsou vystaveni výzvám, ve kterých musí přehodnocovat celý svůj dosavadní život a své znalosti.
Vážím si toho, že se autorka rozhodla příběh nedělit do více knih, ale tak trochu si myslím, že by to možná nebylo na škodu. I když musím smeknout před Hostem, že na to, jaká je to bichle, je paperbacková verze krásně lehoučká. Každopádně si myslím, že délkou knihy utrpěl nejvíc konec, klidně bych ocenila nějaký epilog, ve kterém by se dál rozvíjely příběhy hlavních postav.
Nemám moc co vytknout, rozhodně knihu zařazuji mezi největší klenoty své knihovničky a do budoucna se k ní určitě nejednou vrátím.

Iva095
23.03.2023 4 z 5

Tato kniha mi dala celkem dost zabrat. Ze začátku jsem měla problém s tím, že každá kapitola obsahovala jiný příběh i když spolu od samého začátku alespoň trochu souviseli tak to pro mě bylo tak, že jedna knížka obsahuje čtyři příběhy a to mi úplně nesedlo což se v průběhu čtení změnilo. I přesto, že tam bylo hodně postav tak jsem neměla nějak velký problém se v nich vyznat. Knížka se dobře četla, ale i tak mi trvalo celkem dlouho než jsem se za četla. Celý příběh byl hodně propracovaný. Myslím, že tato kniha určitě za přečtení stojí, ale chápu, že někoho může odradit počet stránek.

MisaK81
18.03.2023 4 z 5

Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se začetla vzhledem k velkému množství postav, různých zemí, náboženství a zvyků. Autorka má velkou fantazii i vypravěčský talent, že to vše zvládla ukočírovat až do konce.

draci magie pro dívky fantasy

Samantha Shannon
britská, 1991