Převorství u pomerančovníku

Převorství u pomerančovníku
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428807/bmid_prevorstvi-u-pomerancovniku-83e-428807.jpeg 4 583 583

Kořeny chaosu série

1. díl

Svět je nesmiřitelně rozdělený. Královenství nemá dědičku. A dávný nepřítel se probouzí. Říši Inysu už přes tisíc let vládne berethnetská dynastie. Královna Sabran musí počít dědičku, aby svou zemi zachránila před zničením. Stále však není provdaná a ke dveřím její ložnice se plíží hrdlořezové. Ead Duryanová je u dvora jednou z mála cizinek. Vypracovala se na pozici dvorní dámy, ve skutečnosti však zůstává věrná utajenému společenství Rudých panen. Nespouští oči z královny Sabran a pomocí nedovolených kouzel ji tajně ochraňuje. Na opačné straně temného moře se dívka Tané celý život cvičí v bojovém umění, aby se mohla stát dračí jezdkyní. Okolnosti ji však doženou k rozhodnutí, které ohrozí celou její budoucnost. Západ a Východ tvrdošíjně odmítají spolupracovat, avšak síly zla procitají z tisíciletého spánku…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host

The Priory of the Orange Tree, 2019

markyticka
21.08.2022 4 z 5

Příběh mne bavil, složitost celého světa a množství postav mi nevadilo. Vynechala bych delší popisy milostných scén a více propracovala závěrečnou bitvu. Třeba v tomto světě nejsme nakonec, mnohé osudy jsou otevřené :)

Lenny33
07.08.2022 5 z 5

Zajímavá "klasická" fantasy v moderním podání. Strašně se mi líbilo zakomponování silných ženských postav (a vlastně i rovnoprávnosti žen a mužů) nebo lgbt lidí. Příběh je opravdu dobře vymyšlený, propracovaný, plný zvratů, napínavé části se střídají s klidnějšími a popisnými a celým dějem nás doprovázejí originální zajímavé postavy, které rozhodně nejsou černobílé. I přesto bych knihu rozdělila na dva díly - některé části byly zbytečně omílané stále dokola a některé části by si naopak zasloužily více prostoru (Tané a život s draky, Ead a Převorství). Celkově je to ovšem velmi zdařilé dílo.

jjanca
02.08.2022 5 z 5

Páni, to bolo niečo! A tá obálka je nádherná. Začiatok bol náročný, čo si budeme hovoriť. Ja som ešte k tomu knihu čítala v originále, takže kým som sa zorientovala v postavách a rôznych názvoch, ktoré autorka vytvorila, tak to trvalo o niečo dlhšie. Napriek tomu som sa do príbehu po čase ponorila úplne a len žasla nad prepracovanosťou príbehu a autorkinou fantáziou. Všetky postavy (okrem Niclaysa) mi boli sympatické a záverečná bitka bola skvelá. Trošku ma mrzelo, že sme málo času strávili v Priorstve a ešte by som ocenila viac strán s drakmi východu. Teším sa na ďalší diel. Autorka dokončila standalone prequel k tejto knihe a v originále by mal vyjsť začiatkom roku 2023.

kedlis
29.07.2022 3 z 5

(SPOILER) Po delší době jsem se chtěla vrhnout do pořádného fantasy a o tom, že tohle je pořádné fantasy není pochyb. Ze začátku jsem měla dost zmatek ve všech postavách, zemích a vztazích, ale to se dá asi očekávat. Upřímně mi žádná z postav nijak zvlášť nepřilnula k srdci, ale mrzí mě, že jsme neměli více času s Tané a její trénink byl docela odfláknutý, kde je nějaké seznámení s draky, co ten její spolužák/rival? Linka s Artelothem byla také vcelku zajímavá. Kdo mě opravdu štval byl Niclays, kterému jsem snad ani ten "šťastný" konec nepřála.
Trochu mě zklamal hlavní souboj, ke kterému vlastně celá kniha směřuje. Přišlo mi to mdlé a sakra krátké vzhledem k délce knihy. Hlavně jsem čekala na pořádnou spolupráci Tané a Ead, ale to se jaksi vůbec nestalo. Co si nemohu odpustit je to, že je zkrátka neuvěřitelné, aby všechny hlavní postavy přežily tak epický děj plný zvratů a nástrah.
Přes všechny moje výtky musím přiznat, že se mi to četlo vcelku dobře a některé zvraty mě překvapily.

*To že lidé z LGBTQ+ komunity existují kromě reálného světa i ve světě fiktivním opravdu není "propaganda"

Deia
25.06.2022 5 z 5

Veľmi som nevedela, čo mám od tejto knihy čakať. Čítala som na ňu jak nadšené reakcie, tak aj tie veľmi negatívne. Mne kniha veľmi sadla a pravdepodobne bude patriť k jedným z najlepších, ktoré som tento rok čítala.
Ale keďže je taká rozsiahla, tak sa mi o nej píše veľmi ťažko. Je v nej obrovské množstvo zaujímavých postáv. K srdcu mi najviac prirástla Tané, ktorá chcela dosiahnuť svoj cieľ, ale život jej hádzal polená pod nohy. Takisto aj Ead, ktorá nenápadne chráni kráľovnú Sabran a patrí k tajnému spoločenstvu. Ale tie dve nie sú jediné, tých sympatických postáv je tam naozaj veľa. Jediný, koho som veľmi nemusela, je Niclays, vyhnanec žijúci na ostrove Orisima.
Samotný dej ma bavil od začiatku. Spočiatku síce plynul pomaličky, ale mne to vôbec nevadilo, veľmi ma bavilo spoznávať celý ten rozsiahly svet. A potom, v istom bode sa to zlomilo, a všetky dejové linky začali byť napínavéa musela som otáčať jednu stranu za druhou (a strašne ma iritovalo, že sa hneď nedozviem, ako to skončí, lebo je to veľmi dlhé :D). Autorka sa s tým nejak nebabre, v knihe bolo množstvo zvratov, ktoré ma neskutočne prekvapili, pretože som ich vôbec, ale že fakt vôbec nečakala. Dúfam, že autorka ešte napíše nejakú knihu z tohto sveta a ideálne aj s tými postavami, ktoré to zvládli až do konca. A raz si od nej prečítam aj Kostičas, keď ho dopíše.

pink_unicorn
04.06.2022 5 z 5

Po knize jsem v knihovně sahla naprosto náhodou, pouze protože jsem po delší době chtěla fantasy, které nemá více dílů. Absolutně to ale předčilo veškerá moje očekávání. Kniha mě držela od začátku do konce, snad ani chvíli jsem se nenudila. Svět mě uchvátil, postavy zajímavé, navíc v celkem čistokrevné fantasy hlavní postavy především ženské, což se moc nevidí a nebo to působí moc násilně, tady však docela sedlo. Jsem nadšena, osvěžující nový svět, který autorka vymyslela, je výborný.
Rozsahu knihy se vůbec nebojte, ani vám to nakonec vůbec nepřijde, že to má 800 stran. Milovníkům fantasy vřele doporučuji!

ElessaRiverbow
25.05.2022 5 z 5

(SPOILER) Téhle knihy jsem se ze začátku obávala, protože je to docela bichle, ale jakmile jsem začala číst, už jsem se od stránek nedokázala odtrhnout. I když se začátek trochu táhl a připadal mi zmatený. Svět byl podle mě dokonale vytvořený, všechny ty národy, náboženství a místa byli úžasný. Nádherná mapa byla jako třešnička na dortu. A navíc ta obálka - další dokonalost. Na začátku se mi spíš líbily kapitoly z Východu s Tané, protože tam bylo více zajímavých věcí. Z postav jsem si asi nejvíce oblíbila Ead a Tané. Měla jsem hodně ráda i Sabran, ale tu až po nějaké době, protože nejdřív mi přišla nesympatická a otravná. Vztah mezi ní a Ead mi v knize nevadil, naopak jsem jim moc fandila. Jediné malé mínus je to, že tam na můj vkus až moc rychle umíralo spoustu lidí. Přesto však se tato kniha stává TOP zatím přečtenou knihou za tento rok. Na to, kolik stran má, jsem ji přečetla rychle, ale recenzi jsem sepsala až tak po týdnu kvůli všem těm pocitům, které ve mě kniha zanechala. Rozhodně ji doporučuji si přečíst, pokud milujete fantasy.

Enxinka
07.05.2022 5 z 5

Uzasna kniha, jak uz svym vzhledem, tak samotnymi strevy. Opravdu jsem uz dlouho nemarazila na tak chytlavy a originalni pribeh, ktery me myslenky neustale zamestnaval a udrzoval v pozoru.

Knihoholka.
04.05.2022 5 z 5

Wow, ačkoli jsem Převorství četla hodně dlouho a s přestávkami, tak se mi moc líbila, skloubení fantasy prvků, které již známe s prvky novými bylo super. Nečekala jsem takto propracovaný a propletený příběh se spoustou postav a takových wow momentů a byla to opravdu jízda. Nejen Ead je skvělá postava, všechny byly úžasně propracované a líbil se mi jejich vývoj. Jediné, co mě mrzí je, že Tané nedostala v průběhu knihy mnoho prostoru. Opravdu by mě zajímaly podrobnosti jejího výcviku a více o dracích. Ale na to máme zase Eragona, že jo?

Korsika
20.04.2022 5 z 5

Po delší době opravdu originální fantasy s detailně propracovaným světem a postavami. Je to první fantasy, kterou jsem četla, jež je postavena na různých náboženstvích, jejichž podstata je logicky vysvětlena. Dlouho jsem si tedy zvykala na představu draků bez křídel a paradoxně jsem si je plně dokázala představit až v závěrečné bitvě, o to větší to bylo uvědomění a WAU! efekt. Dokážu si představit, že by tento svět fungoval i v rozsahu Písně ledu a ohně od G. R. R. Martina! Autorka si k tomu rozhodně vytvořila pevný základ a to je vlastně jediné minus na knize ... nedozvíte se vše co chcete vědět, protože chcete vědět víc než všechno ;) :D

Stromovous
09.04.2022 5 z 5

Kniha je skvostná a velmi čtivě představuje krásný příběh založený na dávném sváru. Je to vyšší fantasy s přesahem. Vřele doporučuji a přeji krásný prožitek. Tloušťka knihy není ku škodě, v mém případě by mohla být i o něco tlustší.

MíšaS.
16.03.2022 4 z 5

Jedna z nejkrásnějších obálek, jaké jsem kdy viděla.
Co se týče příběhu, tak je to to samé, jako u Kostičasu, někdy je méně více. Fantazie u této spisovatelky je, i vzhledem k sérii Kostičas, neuvěřitelná. Musí jí to dát strašně moc práce, aby do sebe vše zapadalo a bylo to uvěřitelné, což se cení.
"Rychlost" bitvy mi nijak zvlášť nevadila, pokud by to autorka chtěla ještě více rozvádět, tak už by to musela napsat na díly, alespoň podle mně.
Jen jediné, co mi možná trochu chybělo, jako taková ta třešnička na dortu, bylo na konec dopsat kapitolu - Po 10. letech - a zakončit příběh, co jste četli, tak víte čí.

Katka_Malfoy
10.03.2022 5 z 5

Po dvou týdnech konec! Připadalo mi to jako krásný dlouhý seriál, který nesmím zkouknout najednou. A proto si knihu přečtu ještě jednou... Nebo taky proto, abych se lépe orientovala v ději. Není to jen o dracích, je toho mnohem víc. Je dost těžké popsat všechno, co se dělo. Moje oblíbená postava je Tané a až pak Ead.

Nicméně doporučuji!

nela3812
15.02.2022 4 z 5

Když jsem se do knihy začetla, měla jsem obavy, přeci jen 800 stran a 120 postav? To je oříšek i pro otrkaného čtenáře. Ale četlo se to samo a světe div se, v postavách jsem si dokázala udržet přehled.
Hlavní postavy Tané a Ead mě bavili a těšila jsem se, až se jejich cesty spojí ve velké závěrečné bitvě. Očekávala jsem, že z nich autorka vytvoří výborné duo a byla jsem zklamaná. Jejich spojení vůbec nedosahovalo ani polovině mé představy. Také mě mrzelo, že dějová linka Tané nedostala více prostoru a trochu zanikala za Ead a Sabran. Věřím, že by si Tané více prostoru zasloužila, už jen proto, že jí obklopovali draci a to já prostě můžu!
Svět, který autorka vytvořila, si naprosto získal mé srdce. Ačkoliv přiznávám, že jsem se zpočátku opravdu špatně orientovala i s přiloženou mapou. Když už mi nedělají problém postavy, tak mám zmatek ve světě…to už není možný. Nicméně jsem byla naprosto okouzlena královstvím, draky i převorstvím. Vše mi do sebe krásně zapadalo.
Příběhu nechybí ani romantická linka, ve kterou jsem po bližším poznání postav doufala. I tu autorka zvládla skvěle. Pomalý, ale příjemně gradující vývoj vztahu 2 velmi důležitých postav mě bavil. Očekávala jsem to, ale netušila jsem, kdy k tomu dojde, takže alespoň část napětí zůstala uchována. Samozřejmě jsem vesele párovala i další postavy, ale k mému zklamání se do toho autorka nepustila. Taková škoda!
Co musím vytknout je ten konec…tak já čekám přes 700 stran na velkou bitvu a pak to sfoukneme za pár minutek? Proč nám tohle autoři dělají? Přípravy na to co přijde, jsou sice zajímavé, ale to přeci i ta bitva samotná. Vítězství mi pak přijde až moc snadné a úplně to potopí předešlý příběh. Rychlé vítězství a co ten cavyk před tím? Pro nic za nic. Je to škoda, konec si rozhodně zasloužil více pozornosti, než mu bylo věnováno.
Hodnotím 4/5.

AlexandraBane
10.02.2022 5 z 5

Zamilovala jsem hned při pohledu na obálku a od první stránky. Bylo to úžasné a dokonalé a propracované fantasy do posledního puntíku. Normálně bych ho četla asi kratší dobu, ale vážně jsem si ho chtěla užít a vychutnat, tak jsem si jí šetřila co to dalo. Ani se mi nechtěla dočítat. Bylo mi líto, že končí.

Převorství bude jedna z těch knížek, ke kterým se budu ráda vracet

6493
31.01.2022 4 z 5

Jedna z nejoriginálnějších fantasy, jaké jsem kdy vzala do ruky. Z kraje (cca prvních 120 stran) se mi nedařilo do knihy začíst. Rozhodně nemám problém se sledováním více dějových linek a osudů kupy postav, nicméně tam bylo něco, co mě lehce nudilo a štvalo. Nedokážu to přesně pojmenovat, ale určitě v tom hrála roli nesnesitelnost většiny postav a fakt, že se, především Západ, řídil až neskutečně zpátečnicky a otřesně náboženstvím. Tohle pochopitelně nemusí vadit každému, mně osobně však slepý fanatismu vždycky pije krev.
Čím dál do knížky se dostanete, tím to bude lepší. Téměř až dechberoucím způsobem se osudy celé té kupy postav propojí a ejhle! Dává to dokonalý a čistý smysl.
Samotný závěr byl možná trochu málo propracovaný, ale jen z hlediska porovnání se zbytkem knihy. Rozhodně doporučuji, jelikož takové knihy se neobjevují každý den.

Knihy_nad_zlato
22.01.2022 5 z 5

Uf, tak tohle bylo hodně rozsáhlý. Přečíst tuhle knížku mi trvalo víc jak týden, což je na mě celkem dost, ale vzhledem k tomu, kolik to má stránek, se asi není čemu divit. Navíc u konce už jsem dočtení oddalovala, protože jsem se ještě nechtěla vzdát toho světa, toho příběhu, těch postav.
Ze začátku jsem byla šíleně zmatená. Netušila jsem, co se děje, kde to jsem, ani kdo to vypráví. Rovnou na mě byla vychrlena řada cizích jmen a názvů. Což chápu, že asi pro někoho není zrovna ideální začátek, ale já to mám takhle ráda.
Knížka sleduje rovnou čtyři hlavní postavy, s tím, že na začátku je každá úplně někde jinde (ano, i na jiných kontinentech), postupně se každá postava různě po světě přesouvá, u čehož velmi oceňuju parádní mapu, líp jsem se pak orientovala, kde kdo vlastně je.
V tomhle světě existuje rovnou několik různých náboženství (s tím, že každej kdo nevyznává stejnou víru jako ty, je nepřítel), i všechny hlavní postavy se každá hlásí k jinému, a každé je do detailu rozpracované, u každého dává smysl, proč tomu ti lidé věří.
Svět i děj byli tak neskutečně komplexní, že se divím, jak se to autorce povedlo, vzhledem k tomu, že na to měla jen jednu knihu. Pravda trošku to asi bylo na úkor postav, kvůli nim bych si možná i přála, aby to byla série. Například Loth měl příliš málo prostoru, zajímala by mě donmata Marosa, o které nevíme téměř nic, a co teprve císař Říše dvanácti jezer. Chtěla bych víc znát minulost Ead a Tané, ale to se prostě do jedné knihy nevejde.
Jinak jsem si asi všechny postavy buďto oblíbila nebo je aspoň chápala.
Stejně jako postavy, ani vztahy tady rozhodně nehrají prim, ale ty co tu byli se mi líbily, třeba Sabran a Lievelynovi jsem fakt fandila, nebo bylo nádherný i přátelství mezi Lothem a Ead.
Líbila se mi zápletka, a to, jak do ní byli zakomponovaný všechna náboženství, legendy a jejich různé převyprávění.
Právě tohle je pro mě na knížce asi nejlepší, ty legendy, to jakou dodávají příběhu atmosféru.

dawson321
11.01.2022 3 z 5

Musím smeknout nad tím, jak dokázala autorka vymyslet a dopodrobna popsat celý svět v knize. I když fantasy tolik nečtu, tak se mi kniha líbila, ale dala mi teda dost zabrat. Některé postavy mi byly sympatičtější, jiné méně...ale oceňuji mnoho LGBT postav a linek v knize. Koukám, že některým čtenářům se to moc nelíbí, já naopak tyto dějové linky kvituji a možná to byl i jedem z důvodu, proč jsem knihu neodložil.

trollkvinna
10.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Hlavní podnět ke koupi knížky, byla její krásná obálka. Na fantasy moc nejsem, navíc je to 800 stran, ale obálka mne zlákala a popis knížky taky nezněl špatně. Tak proč to nezkusit?
Můžu říct, že jsem neudělala chybu. Moc se mi kniha líbila a je dobře, že měla 800 stran, bylo tam vše potřebné a nezdálo se mi, že by tam něčeho bylo zbytečně navíc. Bylo to hezky napsané a dokázalo mne to udržet vzhůru, nenudilo mě to.
Ze začátku jsem se nemohla propojit se všemi postavami, ale postupem času, jsem si na ně zvykla.
Líbilo se mi propojení několika kultur, náboženství a znaků, které si autorka vzala jako předlohu. Dobře se to do jejího světa hodilo.
Vše bylo dobře vysvětleno, vždy v pravý čas.
Jinak jedna hvězda tomu přeci jen chybí. Nevadí mi románek mezi dvěma ženami, naopak jsem ho v příběhu uvítala. Ale stačila by mi asi jedna jejich romantická scéna.
A dala bych víc prostoru drakům, kteří byli dobře ztvárněni.
Za mě palec hore.

vevera6
01.01.2022 5 z 5

Na to, jak je kniha dlouhá, by člověk očekával (doufal), že závěrečná bitva a celkově takové ty zajímavější části budou trochu delší než jen posledních pár desítek stránek. Cestování ke konci knihy bylo docela podobné jako cestování v pozdějších sériiích Hry o Trůny (jestli někdo chápe, jak to myslím oops) a tak byl konec takový uspěchanější, než bych na knihu o 817 stránkách čekala.
Občas mi tu hodně iritovaly části s náboženstvím, respektive pouze náboženství Říše cností, které bylo až fanatické a příšerně otravné.
I přes pomalejší rozjezd a poněkud rychlý konec je to ale fajn knížka, jejíž čtení neberu jako ztrátu času.

draci magie pro dívky fantasy

Samantha Shannon
britská, 1991