Kořist

Kořist
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468352/bmid_korist-4Ci-468352.png 4 1397 1397

Ve svém novém, samostatném románu servíruje oblíbená hororová autorka Darcy Coates svým čtenářkám a čtenářům mrazivý příběh dvaadvacetileté dívky jménem Eileen, která se ztratí během pěšího výletu v odlehlém lese Ashlough. O pár dní později je na břehu blízké řeky nalezen její fotoaparát obsahující podivné snímky, které byly vyfoceny až po jejím zmizení. Eileenin bratr Chris chce věřit tomu, že je jeho sestra stále naživu, a tak se krátce poté, co se policie rozhodne ukončit vyšetřování, domluví se svými čtyřmi kamarády a společně utvoří pátrací tým, jehož cílem je pročesat tajuplný les i jeho okolí a ztracenou dívku najít. Avšak čím víc se vzdalují od frekventovaných turistických stezek, tím podivnější stopy nacházejí. Postupně si začnou uvědomovat, že v lese nejsou sami… a že Eileenino zmizení nebyla jen nešťastná náhoda. V tu chvíli je však na útěk už příliš pozdě…... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: ekniha , Fobos

Hunted, 2018

maja8148
10.10.2021 3 z 5

Tak jo je to jasný. Horory odehrávající se v lese a knihy od Coates nejsou pro mě. Protože jak mě nenadchla Karikova Trhlina, kde lidi bloudí po lese, tak mě zrovna ani dvakrát nenadchlo toto. A stejně jak jsem se nebála u Ducha domu Asburnů, tak ani u tohoto. To že mě lesy neděsí jsem věděla už dříve, ale říkala jsem si, že tomu dám ještě šanci. A to stejné i co se týká Darcy Coates. U její druhé knihy jsem se sice nějak moc nebála (neříkám, že vůbec), ale řekla jsem si, že i jí dám ještě šanci. Jenže...

Jenže prostě její knihy mě zjevně neděsí. Navíc když vyměnila strašidelné domy (opravdu mi přijdou strašidelnější budovy než lesy) za celkem nudný les. No co už. Alespoň s jistotou vím, že žádnou její knihu, stejně jak knihy odehrávající se v lese, si už prostě nekoupím.

MíšaS.
08.10.2021 ztráta času

BOŽE, tak tohle je jak klasický "B" horor z televize, který dávají v noci, protože ví, že se na to budou koukat jen Ti, co nemají nic lepšího, sami doma, na práci.
Od autorky jsem kdysi četla Duch domu Ashburnů, a byla to blbost. Tato kniha ale má docela dobré hodnocení, tak jsem si řekla, že to zkusím...už nikdy.
Ale je dobré vědět, že dnes ani nemusíte přijít z originálním námětem, ani nemusíte být nijak dobří "slohaři" a knihu Vám bez problému vydají.

Šebestová3
07.10.2021 4 z 5

Líbilo se mi víc než série strašidelných domů. Rozuzlení kapku ujetý, ale to budování napětí se povedlo.

nela3812
04.10.2021 4 z 5

Těšila jsem se na horor, který jsem bohužel nedostala. Za to jsem ovšem dostala celkem dobrý thriller. Pokaždé když už už přicházela horová scéna, autorka jí z nějakého důvodu nedokončila. Ptám se proč? Stačilo jen pár vět navíc a kniha by dostala zcela jiný žánrový směr.

Jinak byla kniha poměrně čtivá, především pokud jde o části v tajuplném lese. Kapitoly z policejní stanice byli první polovinu knihy silně nezáživné, až jsem měla chuť je přeskákat. Nedělo se tam nic a ani dialogy to nezachránili.

Už na začátek autorka postavila hned 2 silně sebelítostivé postavy, které jsem nemohla vystát. Na jednu knihu to bylo moc. Naštěstí se o jednu elegantně postaral a druhá šla nakonec do sebe a já si jí dokonce oblíbila! Zbytek postav byl vykreslen poměrně zajímavě, každý byl odlišný a v příběhu se při pátrání perfektně doplňovali.

Onu záhadu jsem vyřešila až těsně před koncem, za což určitě patří autorce plusové body. A mě hvězdička na nástěnku za všímavost.

4/5 hvězd.

BariEli
03.10.2021 4 z 5

Mně je Darcy velice sympatická. Líbí se mi její styl. I když naprosto vážně to za horor prostě brát nemůžu. Zvláštní je, že mi to vůbec nevadí. Na nic víc si to nehraje. Závěr byl překvapivý. Brzy se pustím do dalšího příběhu od této autorky.

Karin94
03.10.2021 4 z 5

Kniha Kořist od autorky Darcy Coates je zatiaľ moja prvá a určite nie posledná.
Musím povedať, že som sa veľmi bála, čo ma v knihe bude čakať, pretože toto mala byť moja prvá hororová kniha, ktorá vlastne hororom ani nebola, skôr napínavý thriller by som povedala, ale budiš.)
Už dlhšie som po internete čítala, že Darcy Coates je úžasná spisovateľka písaním takýchto hororov. Veľmi dobre hodnotenie ma aj jej séria Strašidelné domy, ktoré sa tiež niekedy chystám prečítať, ale potrebujem väčšiu odvahu. Aj keď, po tejto knihe neviem neviem, či nezačnem čítať aj horory, lebo očividne ľudia nevedia správne zaraďovať žánre.

Horšie to bolo s postavami. Policajtka Carla a Policajt Decker - toto boli za mňa hrozné postavy. Akože Carla sa ešte celkom dala zniesť, keď nepočítam to, že mala akoby všetko na háku a jej prvoradá činnosť bola zábava. Ale najhorší s prepáčením debil, bol Decker. To bol napíšem to stručne, jeden arogantný, zakomplexovaný blb, ktorého ak by som schytala ja za šéfa, asi by som sa neudržala a dala mi jednu po papuli. Celkoví tí policajti v knihe boli divní a mala som pocit, akoby mali všetko na háku a nič pre nich nie je dôležité iba oni sami a ich práca. Ostatné vedľajšie postavy boli také nejaké tiež divné , vlastne nikto tam nebol taký, ktorý by mi bol vyslovene veľmi sympatický.

Nehovorím, že pri tejto knihe som nemala niekedy zimomriavky a napätí tam bolo fakt veľa (hlavne v časti, keď skupinka priateľov sa už nachádza v lese, aby zachránili hlavnú hrdinku. Tam to bolo naozaj napínavé, ako guma v trenkách, a nevedela som sa zastaviť), ale horor to teda určite nie je. Aj ten, ktorý sa veľmi bojí hororov, ako napríklad ja, ale dokáže prečítať iba thrillery, tak taký človek kľudne zvládne prečítať túto knihu. Nemajte hlavne strach. Inak kniha bola naozaj dobrá a naozaj sa ľahko a rýchlo čítala. Zo začiatku som mala pocit, akoby som čítala detektívku s thrillerom. Čo sa týka konca a vlastne celej pointy knihy, tak vám zaručujem, že nebudete vedieť čo za všetkým je, kým neprídete na úplný koniec knihy. A ja osobne som z konca bola totálne prekvapená, vôbec som to nečakala a autorka vie poriadne prekvapiť. Aj keď toto na knihách mám veľmi rada, keď autor vie čitateľa napínať do samého konca a ešte keď to píše do takých neskutočných záhad, že už nechápete naozaj ničomu, tak predsa kniha u mňa nevyvolala až taký wow efekt akoby sa zdalo. Jednoducho niečo mi tam vadilo, a chýbalo zároveň. Ale každopádne kniha je dobrá, len žiaľ čítala som už aj omnoho lepšie ako bola táto, ale aj keď mám názor aký mám, to neznamená, že od Darcy Coates si ešte niečo v budúcnosti neprečítam, pretože píše naozaj ľahko, zrozumiteľne, pútavo a hlavne tak, ako to ja zbožňujem - neskutočne napínavo a nečakane.

Knihu odporúčam všetkým, ktorí majú radi veľa veľa napätia v knihe a vlastne nie len tým, všetkým, ktorých anotácia aspoň trocha zaujala :)

TerezaMondeková
03.10.2021 5 z 5

U téhle autorky jsem zvyklá na strašidelné domy, duchy, takže jsem vůbec netušila, co mě v téhle knize čeká. Nakonec jsem byla hodně překvapená. Jedna z nejlepších knih autorky. Je sice pravda, že jsem se opět moc nebála, ale v knize nechybělo překvapení, nebezpečí, akce, napětí. Navíc kniha je rozhodně chytlavě napsaná. Kapitola vždycky končila v tom nejlepším a já se musela hned pustit do další. Líbilo se mi, že kniha je popisována z pohledů více postav, že se to střídalo. Občas jsem během knihy byla v šoku. Ale v knize byly i smutné momenty. Dalo se čekat, že se tam budou, ale stejně jsem slzy neudržela. Ale to odhalení na konci knihy... moc překvapená jsem nebyla. Asi v polovině knihy mě napadla na vteřinu myšlenka, že to může být takhle.. a měla jsem pravdu.
Na začátku mě hodně štval přístup policie. Chápu, že nemůžou jen tak vyhlásit pátraní pokaždé, když někdo přijde, ale zároveň to takhle ignorovat, házet všechny do jednoho pytle nebo říkat, že nemá cenu je hledat, protože už jsou nejspíš mrtví a že pravděpodobně nenajdou ani tělo... to mi přijde zase moc.
Taky mě na začátku štvalo chování přátel k Toddovi. Kdyby se mi někdo blízký ztratil, tak byl se ho vydala sama hledat, ať už by to bylo kdekoli. Nedokázala bych jen tak sedět a čekat. Možná by to bylo hloupé, nezodpovědné, ale prostě bych se nedokázala držet stranou.
Kniha ukazuje, jak se nevinný výlet nebo procházka může pěkně zvrtnout. Stačí sejít z cesty, ztratit se a už se nevymotáte. Já sama mám strašně ráda procházky v přírodě, lesích. Ale po přečtení téhle knihy na takové výlety sama chodit rozhodně nebudu.

pakoshka
29.09.2021 3 z 5

Vzhledem k hodnocení jsem čekala daleko větší pecku. Průměrnej příběh, naivní postavy, nějaký nepřesnosti, vyhořelá policajtka, která díky případu chytne po letech elán do práce. Není to klišé? Je to klišé. Kdyby to byl film, tak ho nedokoukám, neb takový mě děsně serou.

Jednoduchej jazyk a kraťoučký kapitoly, knížku zvládnete za dva dny. Chvíli zas nic podobnýho číst nemusím.

veverrka11
27.09.2021 4 z 5

Kořist je označována jako horor, ale hororové prvky byste našli jen místy. Já osobně bych ji přeřadila do škatulky velmi povedených thrillerů. Knížka je tak čtivá, že ji prostě nedokážete odložit, ale postavy se někdy chovají až pošetile. Nejvíc jedna určitá. Osobně si myslím, že ani policisté se nechovali úplně podle předpisů, viz třeba Carlin zákon. Uvítala bych i trošku hlubší popis samotného lesa, aby si ho čtenáři mohli lépe představit. Pozor na kontrolování počtu stránek, poslední totiž obsahuje obrovský spoiler!
Jsem pyšná na to, že můj typ na příšeru z poloviny knihy byl správný

Majuš333
25.09.2021 5 z 5

Skvelá kniha, vrele doporučujem :) Výborne vykreslené postavy, prostredie, gradujúce napätie, miestami sa prihlási aj strach... Horor to nie je, ale stačí niektoré pasáže čítať večer a vážne som sa po ceste do práce bála...

PS: Ak by sa Rituál (Adam Nevill) a Aoikigahara-Les sebevrahů vyvíjali a boli zakončené ako Kořist, boli by to top knihy...!

„Posaďte se a vysvětlete mi to, aniž byste mluvila jako retardovaná veverka. Dokážete to?“

Fidorr
23.09.2021 3 z 5

Byl to můj první “horor” který se vlastně nakonec nekonal, ale nevadí. Začátek nebyl špatný jenže potom mne příběh začal docela nudit. Dění v lese sice napínavé přičemž hrozně vleklé a bez šťávy, naopak na druhé straně mne velmi bavil děj kolem Carly. Kniha se čte dobře skrze krátké kapitoly které mám rád, ale úplně nemusím časové označení. Poslední třetina knihy začala mít rychlý spád a já se slavnostně začetl. Konec se mi hodně líbil. Slabší 4* jsou dle mého tak akorát ;)

vera4669
14.09.2021 4 z 5

Tohle bylo vážně super, série strašidelné domy mě moc nebere, ale tohle bylo opravdu jiné kafe. Od začátku čtivé, napínavé, že jsem prostě musela dočíst v jednom dni, konec jsem čekala malinko lepší, ale to nic neubírá na tom, že se kniha hodně povedla. I když tedy spíše než horor je to thriller, ale pěkně napínavý :)

nikolka22877
10.09.2021 5 z 5

Za mě naprostá pecka. Jako horor bych to neoznačila, spíše než strach ve vás probudí pocit znepokojení. Označila bych knihu jako fantastický thriller. Kdo četl sérii Strašidelných domů, tak mi dá za pravdu, že Kořist je úplně jiný šálek kávy. Je to moc povedená kniha a určitě doporučuji. Napínavé, zneklidnujici, do samého konce nevíte, jak se věci doopravdy mají. Za mě 5/5! Nečekaný konec! Příjemně autorka překvapila.

Jana65
08.09.2021 3 z 5

Tak jsem zjistila, že mě žádná z knih této spisovatelky moc nenadchla. Takže to byla asi poslední, kterou jsem četla. :-)

iv.ča
02.09.2021 5 z 5

Skvěle napsaná kniha, příběh si dokáži představit na plátně kin a jako skutečnost někde v zapadákově v Americe. Kniha se výborně čte a je napínavá, strhne vás a nepustí. Úchvatné!!!

simona g.
31.08.2021 5 z 5

Darcy jinak. Zatím jsem od ní četla takové ty typické hororovky. A líbily se mi. Tady jde spíše o thriller, a byť by se mu místy dalo vytknout malinké natahování (kdyby byl jeden šťoura), BYL SUPER! Zhltnuto za dva dny, těšila jsem se na pokračování čtení, skvělý nápad, supr překlad, knížkou jsem proletěla jako šus. A jo, můžu jen doporučit.

GeorgieAnne
31.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Příjemné překvapení od Darcy Coates v podobě Kořisti.
Od autorky jsem četla již dvě knihy ze série Strašidelných domů, které mě bohužel tolik nenadchly a jsou pro mě spíše oddechovými duchařinami. Proto jsem byla zvědavá, co nám Kořist nabídne a jestli se bude jednat o mysteriózního lesního tvora.
První kapitola je vyprávěna samotnou Eileen, která se vydala do Asloughského lesa, v němž se také ztratila a tak začíná pátrací akce.
Další kapitoly jsou již vyprávěny z pohledu několika postav - bratra Eileen, jejich přátel a také policistky Clary.
Jako první se na pátrání vydává Todd, bohužel se do lesa vydává sám a když zahlédne tajemného a děsivého tvora tak uteče a svůj batoh i s věcmi nechává na místě.
Další "pátrací skupinou" se stává Chris, bratr Eileen a jeho přátelé Flint, Anna a Flintova dívka Hailey.
Když Chris a jeho přátelé poté v lese naleznou Toddovu mrtvolu tak se přiznám, že mě to úplně nepřekvapilo. Sice přišel dobře vybaven ale při útěku o veškeré věci přišel a poté si počínal lehce nelogicky.
Nejvíce praktickou a asi nejchytřejší ze skupiny byla Anna, která nakonec skončila jako oběť tajemného tvora.
Zatímco tyto dvě "pátrací skupiny" jsou v lese, policistka Clara pracuje na případu zmizení Eileen a nakonec se jí podaří rozjet i pátrací akci.
Její šéf je velký mrzout, po svých zaměstnancích řve, nadává jim a podrývá jejich morálku. Proto mě překvapilo když se na konci knihy dozvídáme totožnost tajemného tvora, kterým není nikdo jiný než Clařin šéf a který má na svědomí již desítky obětí.
Clara se toho nebála a sama se před odhalením tvora/vraha vydala do lesa nalézt alespoň nějaké pozůstatky po Eileen a vyslala helikoptéru na záchranu ostatních.
Eileen přece jen přežila, i když ve zbýdačeném stavu, Chrise a Flinta nalezla helikoptéra a Hailey sice přišla o nohu ale útok "tvora" přežila.
Anna a Todd bohužel takové štěstí neměli a tak nás čeká jejich pohřeb.
Clara po odhalení svého šéfa coby vraha jej zastřelí, kdo by jí totiž věřil při nedostatku důkazů že... A abych pravdu řekla tak se jí ani nedivím, že se s tím rozhodla takto vypořádat.
Sice jsem od Darcy Coates čekala jiné než racionální vysvětlení ale je to příjemná změna.

I když to pro mě nebyl úplně horor (přece jen nejsem strašpytel) tak jsem si knihu naprosto užila.
Dávám zasloužené 4* a doporučuji :-)

Terez25
28.08.2021 4 z 5

(SPOILER) U této knihy jsem se vůbec nenudila, velmi dobře se četla. Ze začátku mě trochu rozčilovali policajti, kteří se chovali hrozně a nelogicky. Nakonec se ale vysvětlilo proč...
Nicméně pro mě bylo trochu zklamáním, že monstrum nakonec žádné monstrum nebylo, i když vlastně bylo... jak se to vezme.:) U Darcy Coates jsem ale čekala větší duchařinu a ne, že to vše bude mít naprosto racionální vysvětlení. Určitě však stojí za přečtení.

Radusek
27.08.2021 3 z 5

Knihu bych neřadila mezi hororové spíše thiller. Malinko jsem se při čtení nudila, dle hodnocení jsem čekala daleko více.

Leena
26.08.2021 4 z 5

Čtivé a napínavé, přitažené za vlasy, ale spíše thriller než horor.
Od půlky mi bylo jasné, kdo za tím stojí..
A kdy ten "zabiják" vlastně spal, a jak ve dne mohl fungovat, když byl v noci pořád v lese??? :-)