Břetislav a Jitka - Klášterní intriky
Veronika Válková
Útěk nekonečným lesem před hrůzu nahánějícím chlapíkem, ze kterého lezou červi, končí podvrtnutým kotníkem. Jako ve špatném filmu ovšem Báru v pravou chvíli zachrání rytíř a pomůže jí najít útočiště v klášteře. Ke svému zděšení však Bára zjišťuje, že jedna z urozených dívek, které tu jsou na vychování, má být unesena. Tomu je třeba za každou cenu zabránit! Bára postupně odhaluje neuvěřitelná tajemství z minulosti stařičké abatyše… Historička Veronika Válková ve svých knihách přenáší čtenáře do skutečné, reálné historie, kde spolu s Bárou zažívají napínavé chvilky, zároveň se toho ale také hodně dozvědí.... celý text
Knihu jsem si přečetla ze zájmu, jaké příběhy o historii čte současná generace dětí. Autorka používá bohatý jazyk a postavy jsou vylíčeny věrohodně. Historické reálie jsou podány srozumitelně cílové skupině čtenářů (život v klášteře, sňatky podle urozenosti apod.), zápletka zajímavá. Líbí se mi, že společnicí Báry je tajuplná kočka. Co se mi moc nelíbilo je závěrečné Bářino shrnutí událostí v deníku - ano, tak nějak by to asi děvče jako ona napsalo, ale v jejím podání je to asi ještě zmatenější než třeba v té vlastivědě ;-) Líbilo se mi naopak (vyfabulované, ale klidně to tak být mohlo, kdo ví) přátelství Podivena a ženy svatého Václava. O historii se zajímám, nicméně jsem nevěděla, že by Oldřich měl kromě Boleslava a Jaromíra ještě bratra Václava... Zatím se mi o jeho existenci nepodařilo najít informaci někde jinde.
Nádherně ilustrovaná a úžasně napsaná "Bárovka" opět nezklamala. Výborně popisované situace a napínavý příběh.
"Bárovky" sice není nutné číst popořadě, ale pro tenhle díl rozhodně doporučuji mít předem přečteného Svatého Václava a Vikingy. A možná i vznik republiky 1918. Dost to pomůže při orientaci v ději i dějinách.
Jinak je to zase poučné čtení o středověké tentokrát klášterní každodennosti. A taky názorný výklad o středověké šlechtě, resp. vládnoucích rodech 11. století. A Bára je tu docela vtipná.
Tenhle díl byl slabší. Že je to všechno psané podle téhož mustru je jasné asi každému, kdo umí číst. Ono co čekat, úkol je jasný, trochu ty malé negramoty vzdělat v oblasti historie, k čemuž forma dostačuje. Scénář je stejný. Návštěva školy/hádka s rodiči- vytažení atlasu- kulturní šok- trocha klidného života - objevení problému - řešení problému - návrat - zápis do deníčku.
Potíž je v tom, že někdy "trocha klidného života" zaplácne polovinu knihy a samotná zápletka se musí vtěsnat do dvou kapitol.
Navíc čím dál častěji (to je ve všech knihách) mám chuť Báře jednu vlepit. Jasně, je to dvanáctiletá holka, ale i na ten věk se mi zdá až moc připitomělá. Vím, že v minulosti nestárne, ale na to, že už prožila v minulosti nejmíň tři roky je prostě moc dětská. Nějaký duševní vývoj by nebyl?
Nejsem si jistá odkdy, ale Bářiny zápisky do deníku už ani nečtu. I když se v celé knize daří maskovat, že má holka v hlavě vymeteno, konec ji vždy prozradí.
Opět sto procent. Tyhle knihy se čtou a nedá se přestat. A popsání těch červů u poustevníka bylo tak barvité, že mi to dokonce nadzvedlo i žaludek :-)
Opět pěkně zpracované jedno historické téma pro děti. Ale s přibývajícím počtem knih mám pocit, že poslední díly už bohužel nejsou tak zajímavé jako první desítka. Chtělo by to nějak zpestřit, začíná to být trochu nuda.
Přemyslovci kláštery, opatství sci-fi pro děti dobrodružství knížata únosy dobrodružné romány dějiny pro děti a mládež
Tohle bylo perfektní! Hodně jsem si to užila, nejzáživnější české dějiny!