Král Lávra
Karel Havlíček Borovský
Irská lidová pověst o králi s tajemstvím. Králův holič Kukulín nesmí nikomu prozradit co při holení vídá na jeho hlavě. Toto tajemství řekne vrbě. Muzikant Červíček si udělá z vrby kolíček k base. Basa na bále vše prozradí a král již nemusí před lidem dál skrývat pod vlasy to, co už všichni od Červíkovské basy slyšeli.
Pro mou dětskou duši první vtipná a k tomu zveršovaná, a tím pádem lehce zapamatovatelná pohádka - humorem sycená radost.
Četla jsem kvůli maturitě, jelikož je to krátké, ale mile mě překvapila a někdy si ji přečtu znovu. Pěkná pohádková básnička, přečtená za 15 minut. :D :)
Tohle je prostě srdcovka a pro mě jedna z mála knih z tohoto českého období, která by se vůbec dala číst...
Super kniha. Četla jsem jí k maturitě a byla jsem strašně nadšena když jsem jí měla za hodinku ani ne předčtenou.
Opět další kniha k povinné četbě na maturitu :) Pro některé je velké plus to, že je to tenká kniha o cca 40 stránkách. Nedokáži si ale představit, že bych o ní 20 minut mluvila :D
Tuto knihu jsem četla kvůli maturitě. Když mi ve škole řekli, že není vhodná k maturitě, byla jsem naštvaná, protože jsem v tomto díle pochopila, co básník chtěl říci. Kromě jednoduchého děje na pochopení je ta knížka krátká, že se úplný text dá najít na internetu. Na ukázku mám jeden odkaz níže.
Celkový text je nudný, i když vím, že Borovský proti někomu "bojoval."
Oddechová kniha, při které se i zasmějete. Vhodná pro ty čtenáře, kteří hledají vhodnou poezii do vyplnění knih k maturitě.
Skvělá pohádka pro děti i dospělé. Já jsem se královsky bavil. Ani po těch všech letech to neztratilo svůj šmrnc.
Je to skvělé, nevadilo by mi, kdyby to bylo delší, čte se to fakt dobře. :) Vhodné (i) pro ty, co nemají rádi tlusté knihy. :D
satira česká literatura severské pohádky ironie poezie klasická literatura pověst
2006 | Král Lávra |
1948 | Křest svatého Vladimíra |
1948 | Tyrolské elegie |
2004 | Epigramy |
2008 | Obrazy z Rus |
Vtipná dětská veršovaná pohádka, která snad potěší každého.