Král Lávra
Karel Havlíček Borovský
Irská lidová pověst o králi s tajemstvím. Králův holič Kukulín nesmí nikomu prozradit co při holení vídá na jeho hlavě. Toto tajemství řekne vrbě. Muzikant Červíček si udělá z vrby kolíček k base. Basa na bále vše prozradí a král již nemusí před lidem dál skrývat pod vlasy to, co už všichni od Červíkovské basy slyšeli.
Není ani třeba hodnotit, tohle je klasika, která se čte dobře před sto lety, dnes a bude se dobře číst i za dalších sto let.
Nadčasová báseň, která se tváří jako říkanka pro děti. Krásné poučení, které z toho plyne, se dá aplikovat pro spoustu lidí.
Opravdu pěkná báseň, moc se mi líbila, i když v ní nehledám žádné skryté odkazy nebo kritiku nějakého státního zřízení. Borovský mě především pobavil a to oceňuji nejvíc
Velice nadčasová báseň, humorná, pěkná, čtivá :) Jen doufám, že každý kdo ji četl si z toho odnese to co by měl..
Po opentlované a všelijak jinak vyumělkované literatuře národního obrození Havlíčkovy úderné verše potěší dvojnásob. V Lávrovi opět můžeme objevit jeho (snad ani ne příliš skryté) kousavé komentáře - třeba jak bylo v irském království tuze málo holičů na to, aby vyvolali nějakou rebelii.
Pátá přečtená kniha z povinné četby je taková pěkná oddychová jednohubka, kterou přečte i ten největší dislektik za deset, ten úplně největší do patnácti minut. Vlastně když znáte krátký obsah knihy, tak vás v knize nic nepřekvapí, stejně je tato lyricko epická skladba dobré oživení rutinního života. Nemá cenu se tu víc rozepisovat, jak tu říká každý druhý, nejlehčí kniha z povinné četby. Krásné zpestření už tak dokonalého svátku, děkuji.
satira česká literatura severské pohádky ironie poezie klasická literatura pověst
2006 | Král Lávra |
1948 | Křest svatého Vladimíra |
1948 | Tyrolské elegie |
2004 | Epigramy |
2008 | Obrazy z Rus |
Karel Havlíček Borovský zpracoval ve vyhnanství irskou pověst do veršů. Taky jí trochu aktualizoval. Jsou to hlavně hodně čtivě napsané verše. Žádné velké složitosti, Havlíček se vyjadřuje dost přímo, a tak tyhle verše nemůžou nikoho nudit, a dají se použít i na aktuální situace ve společnosti. Četl jsem ve vydání s Ladovými ilustracemi, které samozřejmě doporučuju, i když spoileruje už na obálce :-)