Krásný satyr
Michael Weber
Jak Harry Jelínek prodal Karlštejn. Milovník krásných žen, prodejce starožitností a falešných i kradených obrazů, automobilový závodník, milenec bohaté hraběnky z Vídně, novinář, vydavatel, muž na útěku, tajný agent, malíř a nakonec i hledaný válečný zločinec, tím vším byl Harry Jelínek, muž, který celý život toužil po bohatství a uznání, muž, který se již za svého života stal legendou… Harry si jde tvrdě za svým, neštítí se žádné nekalosti, používá falešné šlechtické tituly, jednou je velkostatkářem nebo továrníkem, jindy vystudovaným doktorem. Podvede spoustu lidí a během svých obchodů se mu podaří získat mnoho kontaktů na význačné osoby, které ho kryjí, spolupracují s ním, ale také se ho obávají. Opravdu prodal Karlštejn? A skutečně byl mužem bez svědomí, který zaprodal svou duši ďáblu?... celý text
"Nevěšte hlavu, můj sladkokyselý příběh divoce a ostře cválá dál"...myslím, že autor by se měl věnovat něčemu jinému, než je psaní románů, třeba štepování ponožek.
(SPOILER)
Krásný satyr je výstižné označení Josefa Augustina Alfréda Karla Jelínka, známého spíše jako Harry Jelínek, který se asi nejvíce proslavil svým prodejem Karlštejna, který já už znal ve volném televizním zpracování, Velká sázka o malé pivo, s Oldřichem Kaiserem v hlavní roli. Ovšem tento jeho podvod je jen jedna epizoda v této knize, která je jinak neskutečným vyprávěním o této neskutečně kontroverzní postavě naší první republiky.
Harry Jelínek měl určitě velké osobní charizma, jako všichni úspěšní podvodníci a asi i trochu štěstí, protože i přesto že na něj bylo podáno přes 500 žalob, tak nikdy nebyl odsouzen.
Autor sám své vyprávění o Harrym Jelínkovi označuje jako sladkokyselé, a přesně to vystihuje moje pocity při čtení, ze začátku jsem Harrymu i trochu fandil, protože je v lidské přirozenosti mít rád i ne zrovna hodné, ale zajímavé lidi, ovšem čím blíž se příběh blížil k druhé světové válce a k okupaci, tím víc se Harry měnil ze sladkého a trochu roztomilého rošťáka v opravdu kyselého gaunera, a vše to vyvrcholilo jeho spoluprací s nacisty.
To že jednotlivé případy Harrymu tak vycházeli, tak to je i díky lidské blbosti, například ten známý prodej Karlštejna ještě chápu, to že si americký zbohatlík chce hrát na hradního pána a nechá se zblbnout ke koupi, je ještě pochopitelný, více mně udivilo že si někdo myslí že si může koupit jednotlivou tramvajovou linku. No Harrymu nakonec vše prošlo a dožil svůj život celkem spokojeně v Itálii, tak doufám že aspoň na onom světě se nemá tak dobře.
Děkuji autorovi a nakladatelství Moba za poskytnutý výtisk knihy.
Praha detektivní a krimi romány výtvarné umění podvodníci první republika, 1918-1938 Protektorát Čechy a Morava Harry Jelínek, 1905-1986 Karlštejn historické romány VlašimAutorovy další knížky
2014 | Zpověď inkvizitora |
2012 | Deník prostitutky – Dvojí život paní Ester |
2016 | Démoni apokalypsy |
2012 | Neronův Řím |
2014 | Nero a smrt |
Vtipně a pravdivě popsaná realita první republiky především v Praze. Harry je náš největší, nepolapitelný podvodník, kterého snad ani nejde vymyslet, kdyby neexistoval. Autor umí psát a má neskutečný přehled o době a lidských charakterech. I o těch špatných. Kniha se dobře a rychle četla a velmi ji doporučuji.