Kratke Zobaky

Kratke Zobaky
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540762/bmid_kratke-zobaky.jpg 4 9 9

Chtěli jste někdy vědět, co přesně znamená třeba gramlavy, oryngla, žgraň nebo chuj s tym, ale neměli jste se koho zeptat? Pak je tento slovnik určen právě vám! Publikace vám nejen slovně, ale i prostřednictvím názorných ilustrací vysvětlí významy mnohých výrazů a frází, které dodnes žijí v mluvě obyvatel na Ostravsku a v jeho blízkém okolí. Vše vyslovujte tak, jak je to pro tento region typické - razně a kratce, bo neni čas!... celý text

Přidat komentář

haki34
15.08.2024 4 z 5

dnes přečtena/překoukaná v práci. Donesla kolegyně, která se s autorkou zná osobně. Knize dominují krásné, přiléhavé a často i vtipné ilustrace. A ačkoliv jsem náplava, vesměs mi slova byla známá, z celé knížky překvapily 3-4 slůvka. Posmáli jsme se nad ní , podiskutovali a je hezké, jak knížka dokáže vyvolat lingvistické debaty.
A co se "ostravštiny" týká, po přečtení "zobaku" mám dojem, že z 80% je to směska slovenských a německých lehce "poupravených" výrazů (Preto sa tu na Ostravsku tak dobre dorozumieme :D )
P.S: doporučuji jako doplňkové čtení k Deniku Ostravaka :D

Limonadovyjoe
31.07.2024 5 z 5

Tu ta bichla je fajna pro všetski robky, synky i gizdy co tudyk do Ostravy zabludi dal jak na Stodolni kde možu enem chlimpat a smykat sa. A nedejboha budu tež muset podřystat s jakymsyk cypem ať už o robotě, baniku či kereho šlaka.

Někdy se říká, že ostravština je mnohem blíže spisovné češtině než dialekty středních či západních Čech. To nevím ale jsem ráda, že se vydávají publikace, které náš specifický dialekt představí i lidem dál od Hranic na Moravě. :)
Moc hezky zpracovaná kniha jejímž základem je závěrečná vysokoškolská práce Alžběty Štenclové, která ke slovníku vytvořila vydařené ilustrace, kterým vévodí odstíny šedé a černé bo uhle že jo.
Knihu na kvalitním papíře vydalo ostravské nakladatelství @bilyvigvam které stojí například za sbírkou Jak se líčit v nemoci. Já jim moc děkuji, že mi knihu svěřili do rukou.
Je povedená a za mě je to skvělý suvenýr z nadcházejících Colours of Ostrava, případně vtipný dárek pokud máte šamstra či robku z druhé strany republiky.


Markéta1974
26.07.2024 5 z 5

Když mi dcera vyprávěla, že její známá se chystá vydat knihu o ostravské mluvě, nevěnovala jsem tomu moc velkou pozornost. Před 14 dny však knihu donesla domů a strávily jsme nad listováním knihou pohodový večer. Zajímavě zpracovaný slovník tohoto regionu, perfektní grafická stránka, ilustrace.... Vše dohromady vás dovede k ujištění, že do tohoto regionu patříte i vy.... Fajne galaty! No ni?

Štítky knihy

slovníky Ostravsko

Autorovy knížky

2024  82%Kratke Zobaky
Skrýt reklamy