Kratke Zobaky přehled

Kratke Zobaky
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540762/bmid_kratke-zobaky.jpg 4 12 12

Chtěli jste někdy vědět, co přesně znamená třeba gramlavy, oryngla, žgraň nebo chuj s tym, ale neměli jste se koho zeptat? Pak je tento slovnik určen právě vám! Publikace vám nejen slovně, ale i prostřednictvím názorných ilustrací vysvětlí významy mnohých výrazů a frází, které dodnes žijí v mluvě obyvatel na Ostravsku a v jeho blízkém okolí. Vše vyslovujte tak, jak je to pro tento region typické - razně a kratce, bo neni čas!... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kratke Zobaky. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (4)

Knihotyna
05.10.2024 5 z 5

Konečně! U nás v knihovně se objevila publikace Kratke Zobaky od @betkasten
25 let jsme s manželem žili v Ostravě a poslední 3 roky pobýváme v městečku blízko Ostravy, ale Ostrava je téměř naše denní záležitost - ať už pracovně nebo rodině :)
Pro mě je Ostrava láskou na celý život a jsem pyšná na to, že jsem právě odtud!

A teď k samotné publikaci. Jedná se o ilustrovaný slovník ostravštiny, pojmy jsou seřazeny dle abecedy a doplněny o ilustrace (které k tomu zkrátka sednou)!

Přečetla jsem pár stran a hned jsem se divila - on takhle někdo někde nemluví :D? Musím za sebe říct, že téměř 95% výrazů je v mém slovníku :D! A to docela běžně. Moje nejoblíbenější a opravdu denně používané je moje milované "bo" :D! To používám i v práci, doma, venku - kdekoliv - bo jsem rodilý Ostravák, no ni? :D

Knížka po mém přečtení putovala na přečtení i manželovi, který po pár stranách volal - "to se jinde fakt nepoužívá :D?"

Ať už jste Ostraváci a chcete kouknout na ty poklady, co naše "zobáky" běžně používají nebo jste odjinud a chcete vědět, co že jsme to po vás v Ostravě (či okolí) vlastně chtěli, koukněte po téhle knížce!

Já jsem byla nadšená! :D

haki34
15.08.2024 4 z 5

dnes přečtena/překoukaná v práci. Donesla kolegyně, která se s autorkou zná osobně. Knize dominují krásné, přiléhavé a často i vtipné ilustrace. A ačkoliv jsem náplava, vesměs mi slova byla známá, z celé knížky překvapily 3-4 slůvka. Posmáli jsme se nad ní , podiskutovali a je hezké, jak knížka dokáže vyvolat lingvistické debaty.
A co se "ostravštiny" týká, po přečtení "zobaku" mám dojem, že z 80% je to směska slovenských a německých lehce "poupravených" výrazů (Preto sa tu na Ostravsku tak dobre dorozumieme :D )
P.S: doporučuji jako doplňkové čtení k Deniku Ostravaka :D


Limonadovyjoe
31.07.2024 5 z 5

Tu ta bichla je fajna pro všetski robky, synky i gizdy co tudyk do Ostravy zabludi dal jak na Stodolni kde možu enem chlimpat a smykat sa. A nedejboha budu tež muset podřystat s jakymsyk cypem ať už o robotě, baniku či kereho šlaka.

Někdy se říká, že ostravština je mnohem blíže spisovné češtině než dialekty středních či západních Čech. To nevím ale jsem ráda, že se vydávají publikace, které náš specifický dialekt představí i lidem dál od Hranic na Moravě. :)
Moc hezky zpracovaná kniha jejímž základem je závěrečná vysokoškolská práce Alžběty Štenclové, která ke slovníku vytvořila vydařené ilustrace, kterým vévodí odstíny šedé a černé bo uhle že jo.
Knihu na kvalitním papíře vydalo ostravské nakladatelství @bilyvigvam které stojí například za sbírkou Jak se líčit v nemoci. Já jim moc děkuji, že mi knihu svěřili do rukou.
Je povedená a za mě je to skvělý suvenýr z nadcházejících Colours of Ostrava, případně vtipný dárek pokud máte šamstra či robku z druhé strany republiky.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kratke Zobaky v seznamech

v Přečtených13x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

slovníky Ostravsko

Autorovy knížky

2024  85%Kratke Zobaky
Skrýt reklamy