Krize
Ken McClure (p)
Tři muži náhle zemřou na mozkové onemocnění a doktor Bannerman, patolog a expert na choroby mozku, se vydává svízelnou situaci se vší diskrétností prošetřit detailněji a přitom zjišťuje příšerná fakta. Jde o smrtící virus přenesený z jiného živočišného druhu, nebo snad o vražedné spiknutí lidí?
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 1994 , AlpressOriginální název:
Crisis, 1993
Miluji tohoto autora,jeho knihy jsou plné napětí i když občas se stane,že je předvídatelný....
Přečetl jsem snad všechny knihy Kena McClureho, tohoto skotského lékaře a vědce. Vždy se jednalo o velmi zajímavé příběhy související s lékařstvím, nemocnicemi a vědou kolem nich. Všechny knihy jsou velmi dobře napsané, čtivé a napínavé, mohu všem milovníkům podobného žánru tohoto autora jen doporučit.
A ke knize Krize, která je stará 20 let, ale stále aktuální.
Zajímavý příběh, který se odehrává v odlehlé části Skotska. Běžná nemoc ovcí - svědivka - zdá se překročila druhovou bariéru a zapříčinila tak smrt několika lidí. Závažná věc, kterou se ale nechce žádná vláda či země chlubit, neboť by se ihned dostala do mezinárodní izolace z pohledu vývozu zboží či hospodářských produktů.
Vyšetřováním je pověřen patolog - konzultant z londýnské nemocnice Ian Bannerman, který se postupně dostává problému na kloub. Jeho kroky jsou však sledovány a během vyšetřování se snaží někdo Bannermana od vyšetřování odradit i za cenu jeho fyzické likvidace.
Jak se ukáže na konci knihy, je vše ještě mnohem složitější. Ve hře je mnohem více, bezpečnost státu, jeho diskreditace, v knize ještě doznívají dozvuku studené války.
Kniha má za sebou dvacet let, ale stále má co říci.
Nevím co si mám o této knize vůbec myslet. Na jednu stranu docela dobře spracované téma, ale na druhou stranu mi to přišlo tak trochu nemastné a neslané.
Možná to je tím, že jsme již přehlcená knihami od tohoto autora něco celkově knihami s lékařského prostředí.
Jestli se ke níže někdy vrátím, může být vše jinak. Tak uvidíme.