Kronika Pickwickova klubu

Kronika Pickwickova klubu
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55888/kronika-pickwickova-klubu-55888.jpg 4 260 260

Kronika Pickwikova klubu je humoristický román, v němž autor popisuje příhody, které se udály při zakládání klubu. Autor zde líčí poměry v konzervativní Anglii a kriticky se vyjadřuje proti některým institucím. Román zprvu vycházel v novinách na pokračování, a tak podle ohlasu byl autor nucen do děje zasahovat a dodávat stále nové postavy. Předními postavami jsou čtyři členové Pickwikova klubu, kteří spolu cestují po Anglii a poznávají život na venkově. Zpočátku spatřují ve venkově idylu, ale následně zjistí, že to není takové jak si mysleli, venkov sužuje hlad a bída, lidé zde žijí v chudobě. Navštíví hodně míst a zažívají spoustu dobrodružství a komických příhod. Autor v románu vystihuje svůj kritický postoj k sirotčincům, k továrnám, kde pracují děti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění

The Posthumous Papers of the Pickwick Club, 1837

WEIL
19.08.2011

Vysoce ceněná kniha literární kritikou. Lidé, co nemuseli pracovat a jen dohlíželi na své peníze, tak měli čas věnovat se kultuře, společenskému životu a zakládaly salóny a kluby, kde se setkávali s podobnými lidmi.
A čtyři z nich i cestují a jsou ostře proti práci dětí v továrnách, ale na druhou stranu jak jim pomoci?

Aries
26.07.2011 5 z 5

Já se vážně bavila, anglický humor je mi hrozně blízky, víc než ten Švejkovský (no dobře, jsem anglofil). Jen pro upřesnění, četla jsem to xx let dozadu, tohle je pozdní recenze, ale ten rohlík na mým ksichtu si přesně pamatuji :-)))