Kuchařka naší vesnice
Marie Hrubá , František Raboch
Jde o sedmé vydání, kde jsou jako spoluautoři uvedeni Dr. Marie Hrubá, František Raboch a kolektiv. Vydalo rovněž Státní zemědělské nakladatelsví v Praze. V knize jsou jednoduché, staré české recepty, jsou přidané některé recepty světové kuchyně.
Podobně jako Filomena níže, tak i já mám k této knize osobní vztah přes maminku, která ji v mém dětství měla, používala a místy opoznámkovala. I já jsem si ji již tehdy ráda občas prolistovala. Dnes je to pro mě cenná připomínka blízkého člověka, nechala jsem si ji ze stejných emocionálních důvodů jako vzpomínku.
Skvělá kuchařka, kterou jsem si koupila během studií v Olomouci. Tehdy jsem ji používala společně s maminkou, která mi do ní napsala několik poznámek. Z těchto důvodů má pro mě i emocionální význam. Když podle ní uvařím jídlo všem moc chutná a jako bonus jsem v duchovním spojení s drahým člověkem.
Tak tuhle kuchařku mám už dlouho a často jí používám. Hlavně, když nevím, co uvařit a nebo zapomenu nějaký recept. Nádherná česká klasika.
Svého času se mi podařilo sehnat vydání z r. 1969 ve špičkovém stavu a musím potvrdit předchozí komentáře. Kdybych si měl vzít na pustý ostrov jen jednu jedinou kuchařku (tedy knihu, nikoliv ženu :), byla by to bez jakéhokoliv přemýšlení právě tato. Vařily podle ní naše babičky a maminky a je to esence toho nejlepšího, jak receptů, tak postupů a návodů, jak na to. Jedním slovem KLENOT.
Mezi množstvím v současnosti vydávaných různých kuchařek, často jen s trochu jinak modifikovanými známými recepty, je tato kuchařka sice poněkud obstarožní, ale dlouhodobě vítězící hvězda - stálice, která ještě nikdy nezklamala.
Když mne v pubertálním věku začalo zajímat vaření, strávila jsem s touto kuchařkou poměrně dost času. Na rozdíl od jiných kuchařských knih obsahuje i recepty na pokrmy z domácí zabíjačky, což jsem jako pražské dítě neměla možnost nikdy vyzkoušet. Mám jí do dneška.
po nákupu několika desítek kuchařek používám prakticky jen tuto skoro na vše plus několik málo dalších receptů. opravdu léty osvědčená.
K sth12 - někde jsem četla, že : ...dietetika je zajímavý obor, který se neustále mění. Nejzajímavější je to, že vždy pomáhá... Tuto knihu jsem si koupila počátkem 70. let v době studia na Střední škole společného stravování. Trochu nám ji tehdy vnutili, ale nelituji. Je velmi všestranná, nejen pro vaření, ale i k práci se surovinami, řeší speciální stravování a pod.
Klasika všech klasik. Nejlepší pomocník i pro úplné začátečníky. Mám dodnes jedno staré vydání, nedávno jsem obohatila knihovničky o novější své dceři a snaše...výtečná kniha do každé kuchyně!
její rady, týkající se léčebných diet (bohužel jsou jen ve starších vydáních) jsou k nezaplacení, mně osobně velmi pomohly překonat první tři měsíce po operaci žlučníku
Je v ní i recept jak vařit vajíčka naměkko/natvrdo/nahniličko. Co lepšího můžete chtít :-)
Tuto kuchařku jsem dostala od maminky mého muže a nemohu si jí vynáchválit. Je to poklad (maminka i kniha ;d).
nejlepší kuchařka, vařila podle ní moje maminka, která mi ji koupila když jsem se vdala, a vařím podle ní už 25 let a všem doma moc chutná
Ano, tohle je kuchařka našich maminek, podle které se nejlíp povede domácí knedlík, játrové nočky, listové těsto a vůbec všechno, co nám naše tradiční kuchyně může nabídnout. Kdo ji zatracuje, je neskutečný hlupák, protože s těmito osvědčenými a platnými recepty nikdo nemůže šlápnout vedle. I zabijačka se podle ní musí povést naprostému neumětelovi. NEZATRACOVAT!!!! Všichni nechceme požírat jenom pizzu a sushi.
Kniha, ke které mě váže tak trochu nostalgický vztah, protože když se v hluboké minulosti u nás nevědělo co uvařit, vždy tato kniha byla blízko kuchyňské lince a podle ní se vařilo. I pro začátečníka jasné a srozumitelné recepty, podle kterých uvaří každý. A to si myslím, že je základ dobré kuchařky, kdy tato opravdu dobrá je.