Kulinárium
Zdeněk Pohlreich
Kulinárium Zdeňka Pohlreicha je kniha, která měla vzniknout už dávno. Říká se, že vaření je forma umění, ale pravda to určitě není. Jde o řemeslo, které si může osvojit v podstatě kdokoli, kdo má dostatek zdravého selského rozumu a trpělivosti se naučit základní postupy a potom je aplikovat. V této kuchařce Zdeněk Pohlreich přehledně vysvětluje všechny metody tepelných úprav a demonstruje je na nápaditých receptech, které bezpečně zaujmou. „O receptech vaření není,“ říká Zdeněk Pohlreich. „Celý vtip je v tom, že jakmile ovládnete pravidla, už se jen zajímáte o nabídku matky přírody, kterou zpracujete tím nejlepším možným způsobem.“ Chcete být kuchaři, kteří nejen umějí dobře vařit, ale hlavně vědí, co se v jejich pánvi nebo hrnci děje, a umějí si poradit za všech okolností? Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás taji kuchařských metod s nadhledem provede. Jakmile je totiž zvládnete, bude ve vaší kuchyni lehkost, komfort a více prostoru pro kreativitu a dokonalé provedení pokrmu. Kulinárium obsahuje 17 metodik, 100 receptů s lákavými fotografiemi jídel a osobité ilustrace od Josefa Blechy a Lukáše Hudce.... celý text
Přidat komentář
I když vařím už dlouho :-) , pořád se ráda nechávám inspirovat . V knize se najde spousta dobrých rad... a pak, Pohlreich je za mě jednička.
Vaření má pravidla...a když je poznáte bude se vám lépe vařit, i jíst! Jsem chytřejší nejen o pár receptů, ale i kuchařských metod. Už vím co je braising :o) Členění po metodě a k ní recepty se dá očekávat, avšak rejstřík s názvy i obrázky jídel to fakt nadchne - 1.liga mezi kuchařkami, a vlastně i kuchaři :o))
Nalákalo mě, že se člověk podle knihy má naučit techniky vaření. Spíše jde jen o suché popisy kuchařských technik - vaření, smažení, uzení, pečení atd. To bylo ještě relativně zajímavé. Recepty mě ale příliš nezaujaly a mám pochyby, že bych je jako kuchař začátečník dle popisů zvládl. Autor ty knížky seká, jak Baťa cvičky. Možné méně je někdy více.
Tohle nebylo dobré, o tom mě nepřesvědčíte. Pana Pohlreicha mám rád, dokonce si troufnu říct, že hodně. Třeba jeho recept na burgery je u nás stálice. Ale Kulinárium je otřesné. Dokonce si myslím, že Zdeněk u jeho tvorby vůbec nebyl. Chybí jeho vtip a nadhled, rady jsou šíleně obecné (vážně nevíte, co znamená var?). Ale nejhorší urážkou je grafické zpracování knihy. Je prostě hnusná. Stránky jsou často jen bílé s minimem textu, fotky jsou horší než v kuchařských časopisech a dvojstrany, kde jsou třeba jen bublinky, jsou vyloženě trapné.
Tuto knihu si přál syn k Vánocům a jelikož mám pana Pohlreicha ráda a ráda vařím, chtěla jsem si knihu také prostudovat.
Publikace je velmi kvalitně zpracovaná, rozdělá do několika kapitol dle metod tepelných úprav pokrmů a vše je krásně přehledně zpracované i pro začátečníky. Po podrobném vysvětlení technologických postupů následuje spousta skvělých receptů. Oceňuji, že autor používá běžně dostupné suroviny, které koupíme kdekoliv.
Kniha naučí různé techniky vaření a je celé prošpikovaná vyloženě labužnickými recepty na které sežene suroviny i v té nejzapadlejší Jednotě !!! :) Pan mistr je totiž Mág !!!
Vaření JE umění. Každá činnost se dá provozovat jako řemeslo, perfektně zvládnuté. Ale když k tomu řemeslu máte talent, pak je to umění. Tato kniha je skvělá tím, že po jejím přečtení a natrénování různých úprav potravin nepotřebujete recepty. Ale kouknete do ledničky a napadají vás pokrmy podle technologických postupů. (Pokud v té ledničce něco je.)
Autorovy další knížky
2013 | Vařte jako šéf |
2020 | Super jednoduše |
2019 | Taková normální kuchařka |
2010 | (Prostřeno) bez servítků |
2017 | Kulinárium |
Praktická kuchařka, která se hodí když už s vařením fakt nevíte z které do které. Drží se klasického layoutu Pohlreichových kuchařek a opět se povedla.