Kulti
Mariana Zapata
Keď sa muž, ktorého odmalička zbožňuje, stane jej trénerom, znie to ako splnený sen. Ale čo ak sa zo sna stane nočná mora? Reiner Kulti, svetová ikona futbalu, nastúpi do tímu Sal Casillasovej ako tréner. Je však tichý, samotársky a nevrlý. Úplný opak výbušného a vášnivého futbalistu, akým býval a ktorý ju tak dávno očaril. Čo na ňom kedysi videla? Kam sa podel muž, za ktorého sa ako dievča chcela vydať a mať s ním kopu malých futbalistov? Sal nebola pripravená na tohto Kultiho ani na vražedné chúťky, ktoré v nej vyvolal. Musí sa pokúsiť prebudiť v ňom znova energiu, ktorou kedysi prekypoval, inak hrozí, že to bude jej najdlhšia sezóna v živote.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2023 , LindeniOriginální název:
Kulti, 2015
Tak tohle? Dokonalý.Totálně jsem se do téhle knížky zamilovala a potvrdí to už jenom to, že jsem ji přečetla za 4 dny❤️ Líbila se mi jak vizuálně, protože jsem fanoušek fotbalu, ale teď hlavně obsahově. Autorčin styl psaní je zajímavý, píše strašně vtipně a tak, že dokáže čtenáře zaujmout. Skvěle se tak vžijete do prostředí a dokážete si ho představit. Zároveň se příběh táhne opravdu pomalu, ale to mi vůbec nevadilo. Oba dva hlavní hrdiny jak Kultiho, tak Sal jsem si strašně oblíbila, nejvíc se mi líbili ty přezdívky, které si dávali navzájem❤️Určitě na tuhle knížku jen tak nezapomenu a někdy si ji přečtu znovu. Moc se těším na další knížky od této autorky.
Zprvu jsem hodně váhala, jestli si knížku opravdu přečíst nebo ne. Nakonec jsem se odhodlala a dala jí šanci. A myslím, že jsem udělala dobře. Kniha je čtivá, vše se děje postupně, nic není takové hrr a hotovo. To se mi na ní hrozně líbí. Celkově se mi tohle líbí na psaní Mariany.
Co na mě bylo trochu moc, je autorčino používání slov "kadí, hovno" atd. Ano jasně, občas to tam sedlo, ale ve většině případů už bych to rozhodně vynechala.
Fotbal moc nemusím, dlouho jsem knihu odkládala ale po půlce už mě to nepustilo :-D bylo min vtipné nez novější kniha ale líbilo se mi to, je to taková fotbalová pohádka :-) nakonec mi ani fotbal nevadil bylo to zase o neco jinaci prostředí.
Nevěděla jsem, co od Mariany Zapaty čekat. Všichni ji milují, tak jsem jí taky chtěla dát šanci a jsem za to nesmírně šťastná. Normálně nemám ráda slowburn romance, ale tady mi to vůbec nevadilo. Kultiho jsem ze začátku neměla moc ráda, ale průběhem jsem si ho zamilovala. Někdy se choval jako arogantní "mezek", ale u konce se to zlepšilo. Kniha mě naprosto pohltila a vím, že jsem ji nečetla naposledy. Byl to krásný, mega vtipný příběh, u kterého jsem se pořád usmívala.
I kdyz to bylo takove furt stejne pohadani zas usmíření a pak vyznání lasky takove rychle cekala jsme trosku vic ale jinak jako oddechovka super
Fotbal tu hraje jasnej prim, ale i ti kteří k fotbalu netíhnou by k němu mohli najít cestu přes tento román.
Musím ale říct, že do čtvrtiny knihy jsem nevěděla proč má tak kladné hodnocení, nějak jsem se nemohla začíst, ty zdlouhavé myšlenky Sal byly někdy až moc rušivé, ale naštěstí se to postupně zlepšovalo a jsem ráda, že jsem knihu nakonec dočetla.
Budujíci vztah mezi hlavními postavami je krásně rozvinout. Sal a Kulti jsou jako rub a líc a to jejich špičkování prostě nemá chybu, nejde si je nezamilovat a k tomu je vše hezky zasazené do prostředí fotbalu. Vtipně zbarvených momentů v knize je dost a konec je jasná červená knihovna, prostě román se vším všudy.
Nicméně za to všudypřítomné "kadí" musela jedna hvězda dolů.
Skvělé oddychové čtení, které vykouzlí úsměv na tváři. Když na to koukám zpětně, v celé knize se vůbec nic nestalo, pořád to bylo to samé dokola, ale výsledný dojem je krásný. Prostě jsem si Kultiho zamilovala, i když to byl ten největší pitomec, který dělá unáhlené závěry a není schopný přiznat chybu. A co opravdu hodnotím je epilog, který to naprosto dokonale uzavřel a člověk nemusí přemýšlet co by, kdyby...
Hezký příběh s milou zápletkou.
Německý preclík, který kadí a produkuje hovno, mě opravdu bavil. Takový namyšlený debílek (klasický fotbalista), co neví se životem, peněz jako šlupek a přes postel mu přešlo mnoho žen. Ale mně se líbil.
Sal mě okouzlila svoji upřímností a TRPĚLIVOSTÍ, já už bych na toho Brátvursta neměla nervy.
Autorka si poradila i se závěrem, který naštěstí nemá otevřený konec.
Úvod: miluju fotbal, žiju fotbalem
Stať: Kulti kadí...hovno, hovno, hovno
Závěr: miluju tě
Kdyby se prvních 150 stran zcuklo do dvou kapitol, vynechalo se to množství hoven, tak bych dala plnej počet :o)
Zajímal mě ten pozvolný koncept přechodu od nesnáším tě k miluji tě. Proč ale tak zdlouhavě? Na můj vkus se ledacos zbytečně opakovalo: Saliny stále stejné myšlenky mám ho ráda/nemám ho ráda, dále to neustálé "Kulti kadí" atd. Nepochopila jsem, proč si nevygooglila překlad Schnecke a proč to bylo s malým s?! Taky byla pořád pomlácená, ale běhala dál. Kulti pak občas říkal zbytečné, urážlivé kraviny, až jsem přemýšlela, jestli by někdo opravdu mohl být takový vůl. Jenže to měl být sebestředný chlap žijící od jedenácti let v osamělé nabubřelé bublině, takže asi jo. V druhé půlce už jsem ho měla celkem ráda. Nebylo to špatný - nic extra zapamatovatelného, co bych si někdy zopakovala... Ale přidávám hvězdu za dopis v Kultiho skříňce, to mě dojalo.
Ze začátku se mi děj trošku táhl, jelikož nejsem zapálený fanoušek fotbalu, nemohla jsem se do toho úplně vžít. Ale pak se to v jednu chvíli zlomilo a děj mě začal opravdu bavit a knížku jsem si užila. Ten konec byl náhlý, což mě trochu mrzí. Ale sledovat postupný vývoj jejich vztahu mě fakt bavilo.
Jo a přece... Kadí, kadí, kadí. Hovno, hovno hovno. Myslím, že tuhle mantru začnu taky v životě aplikovat :D
Naprosto úžasná romanťárna...
U knížky se budete smát.
Příbeh mě moc bavil, bylo to úžasné ❤️❤️❤️
Nejvíc se mi líbila ta slow romantika.
Skoro nic téhle knize nejde vytknout- jediné co mi trošku vadilo bylo to, že hlavní postava když viděla Kultiho ( občas ze začátku) se snažila odreagovat tim že si v hlavě říkala Kulti kadi ....
A to bylo asi jediné co mi na knížce vadilo
Určitě ji doporučuji. Není to žádná povrchní romantika..
Nekompromisně 5*/5*
K téhle knize jsem se dostala prakticky omylem, ale nelituju. Při hledání informací o ní jsem se dozvěděla, že jde o "slow burn" tudíž, že se vztah vytváří pomalu a postupně. A to je právě to, co mě na tomhle příběhu tak moc bavilo.
Kulti byl, je a bude stejným kreténem jakým býval. Sal zůstala taky svá. Žádné ty klišoidní změny, kdy se jeden zoufale snaží přizpůsobit druhému, aby ho více bral. Žádné příšerné vyznávání lásky. Jenom příjemný příběh jak si k sobě dvě stejné a přece různé povahy hledají cestu. Mnohokrát jsem se upřímně zasmála. Nečetla jsem překlad, ale originál a slovíčko na "f" se tam objevovalo velmi často.
Potěšilo mě, že co se týče fotbalu, nečekalo se od čtenáře, že bude fotbal znát nějak do hloubky. Úplně stačí ono povrchní povědomí, které většina lidí má.
Co mě ale docela zklamalo byl závěr. Na 300 stranách se tam staví příběh, aby se nakonec ve 20 splácal do závěru (odhadem). Závěr je tak rychle a překotně napsaný, že mi ten "slow burn" přišel jako zápalná šňůra od dynamitu: jakmile dohořela "boom" a knížka skončila. Za to ubírám hvězdu.
Každopádně je to ale příběh, ke kterému se mileráda vrátím.
Shrnula bych to slovy... Neskutečně dlouhá předehra a hrozně rychlé finále. Moc jsem se na knihu těšila a toto mě opravdu zklamalo. Fajn byla změna prostředí (fotbal), bylo to pro mě něco jiného. Postavy byly vykresleny dobře, ale třeba Kultimu bych dala klidně ještě více prostoru...
láska pro dospívající mládež (young adult) fotbal, kopaná
2019 | Kulti |
2021 | S láskou, Lukov |
2020 | Rytmus, já & Malychin |
2022 | Srdcem proti zdi |
2023 | Drahý Aarone |
Zprvu jsem váhala zda si mám vůbec tuto knihu přečíst, jelikož fotbal mi nic neříká, ale nakonec jsem si řekla, že za zkoušku nic nedám a udělala jsem dobře. Je to příjemné, oddechové čtení. Příběh byl poutavý a pohltil mne na tolik, že jsem celou knihu přečetla již za tři dny. Už se moc těším na autorčiny další knihy.