Kyselé třešně
Lenka Chalupová
Kyselé třešně série
1. díl >
Na jaře roku 1944 přichází do malotřídky v Lověšicích, malé železničářské vesničce u Přerova, nový učitel. Venkovská škola znamená pro Petra Skálu seznámení nejen s dětmi, ale také s jejich rodiči – zejména pak s vdovou Lotou Kiliánovou, maminkou osmileté Helenky. Jejich rodící se vztah, ale také Helenčin něžný dětský svět a láskyplné prostředí domova, se střetávají s krutou realitou válečných a poválečných dnů.... celý text
Smutný příběh z naší historie, děkuji za upřesnění mých nejasných znalostí z konce války v Přerově. Ráda si poslechnu i další volné pokračování.
Velice pěkně se to poslouchalo,dobře namluveno.Priběh byl smutný,ale velmi zajímavé téma příběhů obyčejných lidí na konci války.Jsem zvědavá na pokračování.
(SPOILER) Příběh z konce druhé světové války z vesničky Lověšice nedaleko Přerova vypráví příběh několika rodin, kdy Petr Skála nastoupí do Lověšic jako učitel a zamiluje se do maminky jedné ze své žaček. Válka se chýlí ke svému konci, němci se nehodlají smířit se svou porážku a život všech je na vážkách. Vzájemná láska si ovšem nevybírá období a v době největšího štěstí a osvobození se na Švédských šancí u Přerova rozhodnou českoslovenští vojáci k nesmyslnému obrovskému masakru, který nadobro obrátí životy místních obyvatel. Výborná kniha, která z počátku příjemně plyne, ale postupně nabírá na obrátkách, kdy nemůžete přestat číst.
Moc dobrá kniha, kde se autorce opravdu mistrně povedlo zmapovat osudy lidí v malé vesničce u Přerova na konci 2SV. Popis rozmanitých životních osudů různých postav byl velmi zajímavý, realný a pestrobarevný, ale také se autorce dobře podařilo poukázat na to, že každé rozhodnutí (ať už dobré nebo špatné) má své důsledky, které mohou mít zcela zásadní dopady na životy dalších lidí. Jen ten konec nemusel být až tak tragický, to mě asi na tě knize nejvíc rozhodilo. Jako to co se na Švédských Šancích tehdy stalo byla šílená katastrofa a naprosté zvěrstvo, ale takhle tragicky jinak skvěle napsanou a poutavou knihu autorka úplně ukončit možná nemusela.
Pomalý, detailní příběh. Odehrává se v Přerově a blízkých Lověšicích. Líbilo se, že k přehlednosti pomáhaly názvy kapitol označené datem a místem. Současně každou vyprávěla jiná osoba s příběhem spjatá. Moc dobře napsané. Až téměř na konci zjistíte o jakou a jak velkou tragédii se jedná. Za mě palec nahoru, další z mála knih, které stojí za to přečíst.
Další zajímavá kniha, která nás informuje o událostech z konce druhé světové války a těsně po ní tentokrát v Přerově a okolí. Nejdřív jsem se bála, že příběh bude moc depresivní, ale je to krásné čtení, i když hlavně závěr je hodně smutný. Můžu jen doporučit.
(SPOILER)
Příběh mi je blízký lokalitou, kde se odehrává, moje rodina pochází z místa o kus dál.
Pořád jsem doufala a věřila, že to dopadne dobře, když Lota s Helenkou konečně našly milujícího muže a tatínka, že přece jen… a posledních pár kapitol jsem už věděla, že ne, že to bude špatné, pak už mi jen tekly slzy a nemohla jsem je zadržet. Kolik takových tragických příběhů a konců válka i ten její blbý závěr přinesl, kolik podobných samozvaných soudců se porůznu objevovalo a bralo spravedlnost do svých rukou?
Muselo to být opravdu šílené, když si kvůli tomu Petr sáhl na život, ačkoli měl ženu, kterou miloval, a před sebou společný život i s její dcerou a dosud nenarozeným děťátkem. A nejhorší je, že se to celé skutečně stalo.
Velmi vřele doporučuji a těším se na další díl.
Naprosto úžasná historická série, která je dokonale interpretovaná paní Černou. Celou recenzi na skvělý první díl Kyselé třešně najdete v záložce "Recenze".
Autorka nám předkládá příběhy hned několika zajímavých postav, jejichž charaktery a životní osudy dokázala čtenáři velice autenticky přiblížit. Člověk má pocit jakoby všechny ty lidi, ať dobré či špatné, důvěrně znal a prožívá s nimi nejenom nelehké a strastiplné období druhé světové války, ale hlavně jejich "obyčejné" životy, které musí plynout dále navzdory tomu, co se v Evropě děje. Průběžně jsou nám poodkryty rodinné vztahy, odhalena letitá tajemství a zároveň se můžeme těšit i z dobrých věcí, které hrdiny knihy spojí, až to vypadá, že se této malé vesničce válka a s ní spojené hrůznosti obloukem vyhnou. To je však bohužel jenom zbožné přání, které nebude vyslyšeno :-( Velmi působivě napsaná kniha, která člověka zasáhne přímo do srdce.
Neskutečně silný příběh, který se čte doslova jedním dechem...
Autorka zde popsala osudy hned několika rodin kolem jedné malé holčičky, a sice Helenky Kiliánové. K tomu si vybrala hodně těžkou dobu, protože kniha se odehrává v době druhé světové války - začíná totiž v roce 1944, a pokračuje také krátce po ní. Jsou zde lidé zlí, závistiví a nepřející a jako protiklad potom ti ostatní, mezi které určitě patří nejen Helenka a její maminka Lota, ale například i učitel Petr Skála. A dějištěm toho všeho je malá moravská vesnice Lověšice, nacházející se nedaleko Přerova. Podrobněji se rozepisovat nebudu, ale knihu určitě doporučuji, přestože je neveselá a její konec opravdu tragický. Je ovšem tak výborně napsaná, že ji nebudete chtít odložit ani na chvíli...
Velmi čtivý a dobře napsaný román z konce války zachycující očima dítěte události na jedné malé moravské vesnici, souvisí s odsunem Němců a kolaborantstvím, osobní statečností a zodpovědnosti. Autorka je dobrou pozorovatelkou a vykreslila psychologicky plné, obsáhle a rozmanité lidské osudy.
Další skládačka , která zapadla do puzzle naší historie až po dlouhých letech . Předtím se o ní nemluvilo a spousta čtenářů netušila , co se tehdy , pár dní po válce u Přerova odehrálo.
Určitě se chystám na další autorčiny knihy . Výborné, i když smutné počtení.
Příběh se mi moc líbil. Navíc mě dostal nečekaný tragický konec. Opět jsem se dozvěděla více o válečných útrapách. Knihu každopádně doporučuju a chystám se na další dva díly.
Dobře a tak jakoby v poklidu popsané propletené vztahy a žití v Lověšicích. Ale co mě dostalo a co knihu v mých očích hodně vyzdvihlo, tak až závěr knihy. Na posledních stránkách je popsán nejen hrůzný masakr, ale i to jaké další následky to mělo. Vyvolalo to ve mě velké emoce a takovou zvědavost až jsem si další informace musela dohledat. Škoda jen, že tomu není věnována větší část. Ale i tak díky za takové knihy.
Knížka se čte dobře, příběh má spád, střídá se radost i smutek v těžkém životě, pak válka skončí a čekají se už jen radostné chvíle. Jenže dochází k masakru, který citlivý člověk neunese. Příběh je to do určité části smyšlený a docela mě mrzí, že tomu pravdivému z naší historie není věnována větší vzpomínka. Zase je tady kus pravdivé historie, která není moc známá a měla by se dostat mezi veřejnost. Masakr na Švédských šancí asi v učebnicích dějepisu nenajdeme. Kolik nám toho ještě bylo z naší historie utajeno? 4½*
Ta obálka je příšerná. PŘÍŠERNÁ! Ta kniha si ji vůbec nezaslouží. Je to moc krásný příběh, skvěle napsaný, lehce se čte, přesto je strhující. Těším se na další autorčiny knihy.
česká literatura války učitelé, učitelky mezilidské vztahy Přerov Přerovsko poválečné odsuny Němců české romány
2020 | Kyselé třešně |
2022 | Páté jablko |
2014 | Pomněnkové matky |
2023 | Svatojánské ořechy |
2016 | Tyrkysové oko |
Krásná kniha, mistrné vyprávění o obyčejných lidech, i když velmi smutné. Četlo se jedním dechem. Během posledních kapitol jsem už cítila, že to nedopadne dobře, skoro se mi nechtělo číst do konce. Zvěrstva páchaná gestapem a masakr na Švédských šancích, z toho bylo člověku úzko. O to víc je nepochopitelné, že i dnes, skoro 80 let od konce 2. sv.v., se další války rozpoutávají. Na další knihu z historické trilogie této autorky si musím psychicky odpočinout, Páté jablko je zasazeno do 50.let, tak to bude taky síla.