Kyselé třešně
Lenka Chalupová
Kyselé třešně série
1. díl >
Na jaře roku 1944 přichází do malotřídky v Lověšicích, malé železničářské vesničce u Přerova, nový učitel. Venkovská škola znamená pro Petra Skálu seznámení nejen s dětmi, ale také s jejich rodiči – zejména pak s vdovou Lotou Kiliánovou, maminkou osmileté Helenky. Jejich rodící se vztah, ale také Helenčin něžný dětský svět a láskyplné prostředí domova, se střetávají s krutou realitou válečných a poválečných dnů.... celý text

Kniha se mi četla moc dobře, ikdyž je to smutná doba. Skvěle popsané postavy, příběh , který zaujme. Těším se na další knihu paní Chalupové a doporučuji.

Nestačí mi hvězdičky. Knihu jsem přečetla za jeden den v době nemoci. Nedala se odložit. Děj je tak uvěřitelný, na základě skutečných událostí, o kterých jsem dříve nevěděla. Jako bych, díky autorce, všechny ty postavy znala.
Neskutečně silný příběh a silně emotivní. Hned pokračuji další knihou od L. Chalupové

Příběh, který mě naprosto dostal. Skvěle popsané charaktery postav, stejně jako skvěle vykreslená politická a společenská situace. Knížka, která vás chytne na první stránce a udrží až do konce. Doporučuji všema deseti :)

Román odehrávající se v okolí mého rodného města? Sem s ním!
Ach, jak jsem před sebou viděla Máchovu ulici, Šířavu a Želátovskou, a ty nácky v krásné vile. A Lověšice, které znám jen velmi letmo. Hlavně ale Husovu ulici, která v roce 1944 zažívala mnohem lepší časy, než dnes; v době, kdy Přerov byl významným železničním uzlem, nádražní budova byla echt a drážní domy obývaly rodiny s hrdostí. Dnes chce každej z nádraží zmizet a kolem baráků lidí klušou s kabelkou přitisklou k tělu.
A jestli se mi třešně líbily jen kvůli Přerovu? Nemyslím si. Příběh venkovskýho učitele, lásky, nenávisti, a ty šoky! No, román se vším všude, myslím, že si zaslouží větší pozornost čtenářskýho publika. Pro mě byl i vzdělávací, protože jsem si dohledávala reálie, který jsem neznala. Třeba Švédský šance a lověšickou tragédii. Stydím se. Proč tomuhle není věnovanej jeden kout v muzeu? Nevím.

Četl jsem v pořadí-jablko,ořechy,třešně.A vůbec nevadilo.Jsou to samostatné příběhy.Kyselé třešně jsou opět nádherným románem,který obsahuje vše,co dělá z knih Lenky Chalupové zážitek.Ačkoliv je většinou doba zlá,ty lidské příběhy za to stojí.

Asi první čtvrtinu knihy jsem si říkala, že to odložím. Připadala jsem si, jako bych četla naivní příběh vyprávěný dětem. Vydržela jsem, a rozhodně nelituji. Pomalu se to začalo "rozjíždět", příběh se stával ponuřejší a ponuřejší...Konec mě naprosto odrovnal. Až se trochu "otřepu", určitě se nebudu bránit dalším dílům. :-)

Příběh vesnice během druhé světové války. Smutné, kruté, pravdivé.... přesně tyto romány plné propletených vztahů a zajímavých postav mě poslední dobou baví.... prostě život...

Po roce jsem si znova přečetla a znovu jsem prožívala příběh Lověstické vesnice u Přerova.To co se stalo po válce ... .Smutné příběhy obyčejných lidí mi nikdy není lhostejná.

Kniha se mi líbila moc.
O Lověšické tragédii jsem nic netušila, tak jsem se navíc dozvěděla něco nového.
Líbí se mi styl psaní paní spisovatelky a rovněž rešerše ke knize musely být asi hodně náročné.
Zároveň doporučuji i knihu Páté jablko. Rovněž plný počet hvězdiček.

Knížka byla jedním slovem úžasné napsaná. Krásný, ale zároveň smutný příběh Helenky. A ze sladkých třešní se stanou kyselé. Doporučuju přečtení :-)

Epický příběh z období 2 světové války zahrnuje nejen osudy Petra a Loty ale hlavně Lověšic. Čtenáři, kteří něco tuší o Lověšické tragédii, budou vědět k čemu se v knize schyluje. I tak ale budou číst takříkajíc 'bez dechu', protože kniha je sice psána jednoduchým stylem, nicméně dobře vygradovaná a prostoupená ženskou emocionalitou, což knihu předurčuje především pro ženské čtenářky. Nicméně pořád jde spíše o historický příběh než o román pro ženy.
Trochu jsem se obával, jestli knihu neshodí závěr, který může, obzvláště v dnešní podivné době, inklinovat k tendenčnímu pohledu, podobně jako polit-fiction typu Habermannův mlýn nebo Vyhnání Grety Schnirch. Autorka ale z ožehavého tématu dostala maximum, aniž by čtenáři podsouvala jakýkoliv jiný pohled, než ryze lidský. Tím u mě získala body navíc, takže ačkoliv bych samotný text hodnotil o hvězdičku níže, za zpracování tématu dávám plný počet.

Uf, co dodat. Kniha mě pohltila od začátku do konce. Moc těžké téma a opět buďme rádi za to, v čem žijeme.

Knihu i spisovatelku jsem objevila náhodou. Vůbec jsem nevěděla, co se v posledních dnech války v Přerově odehrálo. Jak dovedou být lidé krutí, jak láska dokáže zatemnit mozek a s jakými hrůzami si lidé museli projít, jak velké šrámy to zanechalo na jejich duši. Spisovatelka píše čtivě a rozhodně si přečtu pokračování. Jsem zvědavá o kom bude, poněvadž shrnutí života hlavních hrdinů je na konci knihy.

(SPOILER) Je to jiné než Sudetský dům, kde se téměř od první minuty zabýváte vinou, trestem a bezcitností. V tomto příběhu poklidně plyne život i válce navzdory - hledáte "střípky štěstí" rozsypané v tom válečném běhu dní a pak nejednou, když už vidíte světlo na konci tunelu, to přijde a vy si uvědomíte, jak mě jen mohlo napadnout, že to bude mít šťastný konec? Krásně napsané a moc se mi líbilo, že bylo vyprávěno téměř ze všech úhlů pohledu, protože příběh se mění vždy s jeho vypravěčem.

Tuto knihu jsem otevřela náhodou. Obálka vůbec nenapovídala tomu, jaký dramatický příběh se v knize skrývá.
A pak jsem se už nemohla odtrhnout.
Moc pěkné a taky velmi smutné. Prostě ze života.
Určitě doporučuji.

Čtivě a poutavě napsaná knížka o událostech na konci 2. světové války i o tom, co se dělo krátce po válce. Dobře vykreslené postavy, hodně z nich jsem držela palce. Konec mě velmi zasáhl a rozplakal. Smutná knížka o smutných událostech i krutostech té doby, ale i o běžném životě, lásce, o drobných radostech. Knížka je napsaná krásným jazykem, vyloženě mě pohltila. Doporučuji.
česká literatura války učitelé, učitelky, pedagogové mezilidské vztahy odsun, vysídlení Němců Přerov Přerovsko české rományAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2022 | ![]() |
2014 | ![]() |
2023 | ![]() |
2018 | ![]() |
Chtěla jsem napsat, jak poklidně děj plyne, kniha je psaná obyčejným jazykem, nehraje si na velké umění.
Ale ten konec mi doslova vyrazil dech a myslím, že na tento příběh hned tak nezapomenu.