Kytice
Karel Jaromír Erben
"Kytice zůstane ... provždy ... vzácným skvostem pro nás. Ona bude vždy mezi předními ozdobami velké literatury slovanské, ano ona bude uznaně vřazena mezi díla ta, která tvoří ideální literaturu světovou." (Jan Neruda.) - Toto vydání uvádí pouze známý celek balad (bez Poznamenání a později neorganicky přidaných Písní).
Povinná četba k maturitě z dějin literatury. Prostě ta stará dobrá klasika, co neurazí a každému by měla projít rukama. Pro mě TOP dílo českého romantismu. Knihu jsem četla několikrát a doteď si pamatuji některé paséže slovo od slova, ale to asi nebudu jediná. Balady jsou velice propracované a okolní tajemno mi je velice sympatické.
Je to hezká kniha s krásnými baladami. Jediné co musím vytknout je časté zabíjení. (To je jen pro info proč nedávám 5 hvězd.)
Jádrem sbírky je 13 BÁSNÍ - BALAD, které jsou založeny na různých pověstech národu slovanských. Autor na této knize pracoval 20 let. Básně vycházely nejprve v časopisech. Kytice se mi líbí a opakovaně se k této knize vracím.
Nejvíce se mi líbily tyto balady: POKLAD, SVATEBNÍ KOŠILE, POLEDNICE, VODNÍK, VRBA aj. Nejméně se mi líbila balada ZÁHAŘOVO LOŽE a VĚŠTKYNĚ.
Autor používá různé jazykové prostředky - výborná charakteristika postav, používá zvukomalbu, citoslovce, zbavoval balad místního a časového určení aj. Odmítal Čelakovského ohlasovou metodu. Erben je mistrem básnické zkratky.
V minulosti jsem viděl také film KYTICE, jehož režisér F. A. Brabec ztvárnil 7 balad z této knihy. Film byl natočený v roce 2000. Film se mi líbil.
Dílo se mi velmi líbilo, přestože nejsem nějaký velký fanoušek poezie. Ovšem Erbenovi se to rýmuje krásně a díky rytmičnosti balad se i krásně čtou. Balady byly vskutku čtivé, nebylo těžké je pochopit, děj měl spád a příběhy to byly zajímavé a pěkné. Vlastně by se o některých dalo uvažovat jako o hororových básničkách (a možná by to přilákalo více čtenářů, kdyby Kytice měla něco takového v podtitulu.) Líbil se mi i jazyk, jakým jsou napsané, zkrátka radost číst. Chápu, proč byl Erben vedoucí postavou vrcholné fáze obrození, Kytice bezesporu poklad české literatury. Dílo je navíc krátké a jak jsem již říkala čtivé, takže myslím, že neexistuje žádná výmluva, proč si Kytici nepřečíst, i když věřím, že lidé dovedou být dosti vynalézaví. Ale opravdu si myslím, že toto dílo by si měl někdy přečíst každý, protože je to odkaz našich předků, jejich pověsti, strachy i víry, které nám Erben v této květnaté podobě předává.
Kytici miluji.Od dětských let,kdy jsem ji dostala od svého dědečka se k ní stále vracím.A to znám většinu básní zpaměti.Kdo neznáte poslední vydání/se skoro hororovými ilustracemi/snažte si ho koupit,nebo vypůjčit.Stojí to za to.Já ho darovala vnučce k vánocům.Je nadšená jako jsem byla v jejím věku já.Prostě pan Erben a jeho Kytice to je pro mne po celá léta nevšední zážitek.
Vy, jenž si Kytici na maturitu nevyberete, spácháte hřích. Verše jsou tak krásné, jak rychle se čtou. Zprvu na vás ze stránek vyskočí nekonečné básně, ale po jejich přečtení budete za svůj výběr rádi. Klobouk dolů mistru Erbenovi a vám hodně štěstí u maturit.
Tato kniha si mě hned dostala,povídky již autor vytvořil jsou úplně skvělé.Díky tomu, že jsem viděla i filmové zpracování se mi děj povídek lépe představoval. Knížka se také velmi dobře četla.
Je zajímavé otevřít knihu, která byla povinnou četbou a najít takové verše jako "a kde někde stály buky, sotva jaký hnije kořen" nebo "Žel bohu, kde můj tatíček? Již na něm roste trávníček!" Milé :).
Tuto knihu jsem si nechtěla nikdy přečíst, ale když mě k tomu donuti učitelé, musela jsem si ji půjčit a dát se do čtení. Myslela jsem si že se mi tyto "hororová" poezie nebude líbit. Opak byl pravdou, je to zvláštní, ale možná jsem jedniná která se u Zlatého kolovratu smála. Mé doporučení: zapomeňte na předsudky a čtětě, při nejhoršim ji hodíte do sběru:)
Již několikrát jsem chtěl k tomuto českému veledílu napsat komentář, 10 hvězd bohužel udělit nejde, takže souhlasím se všemi, kteří hodnotili dříve! Vyjma uživatele "LEDWARD" ze Štědrého dne roku 2017. Asi na něho po přečtení dolehla tak těžká deprese, protože jinak by nemohl tento básnický skvost hodnotit jako odpad a o panu Erbenovi si myslet, že nebyl normální... :)
K tomu se nedá napsat nic jiného než nejlepší básně ever! Myslím, že i ten, kdo opovrhuje básněmi, po přečtení Kytice změní názor. Alespoň na tohle. Ohromné hororové, děsivé, až fantasy příběhy sepsány do veršů jsou prostě nezapomenutelné. Ač jsou všechny básně ze sbírky úžasné, mezi nejlepší pro mě patří Svatební košile, Vodník a především ejhle tuť - Polednice, matka všech básní! Verše si pamatuji od základní školy a rozhodně je nikdy nezapomenu. Kdo by taky zapomněl na malou, hnědou, s tváři divými, pod plachetkou osobu, která belhá o berličce, má hnáty křivé a hlas - vichřici podoba?
Četla jsem po druhé, poprvé ve škole a teď když jsem jí kupovala synovi do školy. Knihu vřele doporučuji. Dokonce jí četl i muž a to moc nečte.
Česká klasika. Dílo není přehnaně vyumělkované. Rýmy jsou přirozené, melodické a oku lahodící. Kytice se dobře čte. Děj básní je také poutavý. Školní povinná četba, která ovšem stojí za to. Favoritka Svatební košile.
Jako většina lidí jsem se dostala ke knize v rámci povinné četby. Film mám celkem ráda, takže jsem očekávala, že to nebude katastrofa. Ale ono to bylo dokonce úžasné. Každý by si měl tyto nádherné balady přečíst. Čtou se velmi příjemně, a přestože mají hlubší význam, v ději se neztrácíte. Líbí se mi myšlenka, že je hřích, trest a potom případně dobrý konec, pokud se hříšník kaje (např. Poklad).
Pro mě asi nejoblíbenější kniha od českého autora. Do teď si pamatuju jak jsem recitovala některé básně. Prostě klasika. :)
Pro mě je to klasika. Některé z balad se mi už navždy vryly do paměti.
Docela by mě zajímalo, kde bral Erben inspiraci...
láska smrt zfilmováno pověsti národní obrození lidová slovesnost balady básně poezie česká poezie
2009 | Kytice |
2012 | Máj / Kytice |
2008 | Pohádky |
2016 | Komiksová Kytice |
1974 | Zlatovláska (a jiné české pohádky) |
Klasika od Erbena. Nejsem na poezii, ale Kytici miluju, obzvlášť některé básně, např. Vodník, Svatební košile a Zlatý kolovrat