Kytice
Karel Jaromír Erben
Toto vydání Kytice je založeno na posledním vydání připravovaném ještě básníkem samotným (ačkoliv vyšlo až po jeho smrti), na 3. vyd. u Pospíšila r. 1871. Vedle 13 známých balad oddílu "Pověsti národní" jsou tu ještě "Písně", v nichž nejsou uvedeny básně Perlový vínek, Ohlas žalmu 45 a Ohlas žalmu 140. Připojena je Píseň o vítězství u Domažlic léta 1431, jež je ukázkou historické písně i Erbenova obdivu pro veliké okamžiky českých dějin. Obsah: Pověsti národní-Kytice, Poklad, Svatební košile, Polednice, Zlatý kolovrat, Štědrý den, Holoubek, Záhořovo lože, Vodník, Vrba, Lilie, Dceřina kletba, Věštkyně. Písně-Sirotkovo lůžko, Večer, První májová noc, Panna a máti, Cizí host, Anděl strážce, Smolný var, Odchod, Sbor při otevření Měšťanské besedy, Král duchů, Píseň Illyrův, Svatojanská muška, Zazděná, Tužba dívčí. Poznamenání. Příloha-Píseň o vítezství u Domažlic léta 1431. Čtvrté vydání. Cena knihy v čase vydání: 8,50 Kčs.... celý text

Tahle kniha má bezpochyby velkou literární hodnotu, ale mě se nikdy nelíbila. Je pro mě moc chmurná a ponurá. Neříkám, že je to špatná kniha, ale já si radši přečtu něco veselejšího.

Jediná poezie, kterou dokoážu číst opakovaně a mám z ní stále stejný zážitek. Dokonce i filmové zpracování se povedlo, takže kdo si stále netroufá, může zkusit film, ale bylo by škoda zůstat jenom u něj.

Nikdy nezapomenu na to, jak mi Kytici maminka četla na dobrou noc, když jsem byla malá.

Zbožňuji Svatební košili, na Štědrý den každoročně čtu Štědrý den a vůbec se s touhle sbírkou nesmírně ráda bojím.

Klasika české literatury, v dětství mně vůbec nebavila a měl jsem k ní odpor (zejména když jsem se musel úvodní báseň učit nazpaměť), ale po čase jsem si uvědomil, že můj názor byl zcela mylný. Moje nejoblíbenější básně jsou asi Zlatý kolovrat, Poklad a Vodník.

To je chvalozpěvů:)
Básně-balady ve formě pro mě snesitelné, ale rozhodně to není něco, co bych si přečetl před spaním nebo, když na mě jdou chmury. Přiznejme si to, je to otřesné, ohavné a depresivní. Je to sice skvěle napsané a taky jsme se to všichni ve škole museli učit nazpaměť, ale to ještě neznamená, že je to básnická extratřída: spíš dobrý na strašení malejch dětí.

Erben je klasika,naprosto jedinečného rázu : ) Kytici si zamiluje každý,kdo si ji alespoň jednou přečte,ale neznám člověka,který by si nepamatoval alespoň Polednici. Moje oblíbená je Svatební košile a Vodník...

Hrůzné, hororové příběhy, které si myslím, předběhly svou dobu. Tato kniha je tak krásně napsaná, až je mi z ní ouvej. Jediný horor (včetně filmových) ze kterého jde vážně strach!

Jedna z nějkrásnějších českých knih. Erbenovy balady nestrácení svoje kouzlo a tajemno :)

Moje opravdu neoblíbenější česká básnická sbírka. Z některých balad mám vždy husí kůži, ale ne tím že bych se bála, ale protože jsou hold skvěle napsané :-).
láska smrt zfilmováno pověsti národní obrození lidová slovesnost balady básně poezie česká poezieAutorovy další knížky
2009 | ![]() |
2012 | ![]() |
2008 | ![]() |
2016 | ![]() |
1974 | ![]() |
Krásné balady, mimochodem, miluju zfilmovanou Kytici, naprosto jsem si nedokázala představit, jak by bylo možné něco takového zfilmovat - a povedlo se, ta děsivá mrazivá atmosféra zůstala i ve filmu, taky ta elegičnost, barevnost.