Kytice z pověstí národních
Karel Jaromír Erben
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Kytice je jedna z těch knih, ke kterým se mohu vrátit kdykoli. Mám ji přečtenou skrz naskrz několikrát a stejně si ji klidně přečtu i po sté!
Nádherný počin Odeonu k významnému výročí K.J.Erbena. Neodolala jsem a zakoupila si luxusní vydání Kytice v předstihu jako dárek sama sobě k letošním Vánocům.
Kniha je opravdu luxusní ve všech směrech, nejvíce však k její kráse přispívají bezkonkurenční ilustrace Míly Fürstové. Doslova se jimi kochám...a k tomu přiložený grafický list - v mém případě hlavní ilustrace k Vodníkovi (ach jo, kdo mi ho však v dohledné době zarámuje?).
Překrásná kniha. Doporučuji, byť je, pravda, trochu nákladnější...
Kytice je odjakživa moje láska. Jestli vytáhnout něco z národního obrození jako zásadní dílo, tak jednoznačně Kytici. Mám několikero vydání. Moje nejoblíbenější je z roku 1970 ve velkém formátu s extrémně strašidelnými ilustracemi. Strach, hrůza, dojetí, víra, tradice, pověry, lidské chyby, špatná rozhodnutí, láska, tajemství, smrt,... všechno tam je! Letos je to 150 let od Erbenovy smrti, Kytice vyšla poprvé před 167 lety a pořád nás přitahuje a pořád se u ní aspoň trochu bojíme. Je to literární poklad!
Jako dítě jsem se u této knihy bála, v pubertě se dokonce dojímala, a teď už si ji především užívám! Mistrovské dílo!!
Bylo příjemné připomenout si známé příběhy ze školních lavic. A myslím, že teď jsem je ocenila mnohem víc, než tehdy, což mě opět přivádí k přemýšlení, jaký význam má povinná četba ve škole.
Ačkoli je kniha velikou klasikou naší literatury, tak se mi opravdu nelíbila, jelikož všechny básně jsou velice podobné (hřích a následný trest) a po chvíli Vám připadá, že čtete stále to samé.
Jako vzdy, nezklamala. Klasicka klasika - mam ty basne, i pres jejich pochmurny ton, rada.
Asi jako každá jsem ji musel přečíst na škole a od té doby mě leží v knihovně. Samozřejmě teď s odstupem ji vnímám jako klasické dílo české literatury a jsem rád že v mé knihovně je.
Co se týče příběhu, tak se mi nejvíc líbí balada Záhořovo lože, co se týče atmosféry, tak mám nejraději Svatební košile.
Povinná četba ze střední školy, ke které jsem se díky čtenářské výzvě vrátila. Vzpomínám si, když jsem se nazpaměť musela učit Polednici. To bych už znovu absolvovat nechtěla :D ale ráda jsem se ke sbírce zase vrátila
Některé básně známé, jiné trochu míň...
Klobouk dolu, tohle ze sebe vypotit...
Skvělá sbírka...
Klasická sbírka básní č. literatury. Snad každý ji alespoň jednou četl. Já ji musela poprvé číst ve škole když mi bylo 14 a tenkrát jsem to nebyla ještě schopná moc pochopit. Dnes po nějaké době ji ale snad chápu lépe. Nejvíce si všimneme motivu mezilidských vztahů mezi matkou a dítětem, které nesmí být narušeny, jinak se stane neštěstí. Ačkoliv je kniha psaná v období romantismu, postavy jsou naprosto nevzdorovité a svůj často nepřiměřený trest přijímají bezmocně a pokorně. Mými nejoblíbenějšími básněmi jsou: Svatební košile (doporučuji si najít více informací o místě napsání, je to opravdu zajímavé - https://regiony.rozhlas.cz/objevte-velharticke-hrbitovni-tajemstvi-kytice-karla-jaromira-erbena-7441589) , Holoubek, Vrba a Lilie. Zato nejhůře se mi četla Záhořova lože a Věštkyně.
Čteno podruhé jako audioverze kvůli letošní čtenářské výzvě. Zajímavé zpracování, přednesu asi není co vytknout. Prostě klasika, i když trochu ponurá:-)
láska smrt zfilmováno pověsti národní obrození lidová slovesnost balady básně poezie česká poezie
Část díla
2012 | Máj / Kytice |
2008 | Pohádky |
2016 | Komiksová Kytice |
1974 | Zlatovláska (a jiné české pohádky) |
Čas od času přečíst klasiku a navíc žánrem poezii - příjemné zpestření. Některé básně a sloky jsou notoricky známé, jiné méně nebo vůbec. Nicméně je to velmi čtivé právě díky rýmům. Nejraději mám verš obkročný (ABBA). Kniha je navíc doplněna nádhernými kolážemi od M. Huptycha.
Výborné čtení s dospívajícími při souběžném zhlédnutí Brabcovy Kytice aneb Jak poutavě přitáhnout omladinu k poezii.
Ráda si knihu přečtu znovu. Ideální na krátké čtení, kdy se nechcete měsíc probírat jedním dějem - v tom má poezie plus.