Kytice z pověstí národních

Kytice z pověstí národních
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419406/bmid_kytice-z-povesti-narodnich-6xl-419406.jpg 4 9420 9420

dadako
16.07.2020 5 z 5

Tak to jsem vážně nečekal. Při povinné četbě se mi sbírka vyhnula, ale nakonec jsem se k ní dostal díky výzvě. Básně nemusím, ale Kytice byla úžasná.

perdida
16.07.2020 5 z 5

Mám ráda kvalitní poezii a horory. Když to spojím, vznikne mi balada. ... Kytice je kvalitní dílo. Četla jsem se zatajeným dechem. Nejvíce si pamatuji Polednici, Kytici a Zlatý kolovrat.

OniDourou
11.07.2020 5 z 5

Vybráno do povinné četby a nelituji toho.
Poezii teda moc nemusím, ale od Erbena ve formě balad si to nechám líbit. Hraní s jazykem, zajímavé příběhy, krátké, sem tam vlastenecké.

tanecnica
11.07.2020 5 z 5

Klasika klasik. Miluju autorovo hraní s jazykem, verše vás vtáhnou do atmosféry. A jsou tak skvělé, že se Vám samy vypálí do mozku. Myslím, že skoro každý Čech dokáže odříkat nějaký ten verš z Kytice (nebo alespoň zná některý příběh). O kterém jiném autorovi toto můžeme říct? Navíc při každém dalším čtení objevíte další skrytý význam, příběh, náznak...

Mars333
01.07.2020 4 z 5

Nádherně pochmurné verše doplňují naprosto se hodící depresivní obrazové výjevy. (Vydání od Omegy). Kytice, Poklad, Svatební košile, Polednice, Zlatý kolovrat, Vodník a Dceřina kletba, jsou baladické klenoty, to že zlidověly o to se spolu s autorem, z velké části zasloužilo i filmové zpracování, které taktéž bere dech.

Liteket
01.07.2020 5 z 5

Hrůzostrašné a nabité emocemi...

astra3
27.06.2020 5 z 5

To je klasika. Některé části známe všichni ze školních škamen.

Mikanadeta
25.06.2020 5 z 5

Viděla jsem nejdříve filmové zpracování, to mne zaujalo, tak jsem sáhla po knize. Je to fascinující, jak autor dokázal dát všechny povídky do veršů.

gad
23.06.2020 5 z 5

Morbidní, temné, skvělé.

ValentynaSamko
22.06.2020 3 z 5

V příbězích jsem se trochu ztrácela, takže jsem se musela podívat na filmy, ale jinak fajn příběhy.

ddd666
21.06.2020

Tragické a morbidní básně (balady), ale krásné a melodické. Při čtení mě často přejel mráz po zádech. Moje nejoblíbenější báseň je Vodník. Doporučuji. :)

AdamKrejci1
17.06.2020

Básně ani balady nejsou můj šálek kávy, i přesto mě většina Kytice bavila. V některých momentech jsou knihy až moc morbidní, ale na druhou stranu to pomáhá udržovat napjatou a temnou atmosféru.

MOu598
10.06.2020 4 z 5

Balady, skoro všechny krvavé, tragické. Některé znám celé zpaměti ještě ze školy. Přesto mne překvapilo, jak jsou hezké a melodické.
Citát:
"Nenaříkejte, neštěstí a osud
že vás tak tvrdě potkaly,
však naříkejte, že jste jimi posud
rozumnější se nestali,"

katerina3223
02.06.2020 3 z 5

Kytice je asi klasika, co každý alespon jednou za život určitě přečte...

Elevant
01.06.2020 5 z 5

Kdysi mi při jednom rozhovoru utkvěl v paměti výrok, že "Erbenova Kytice je domácím stříbrem národa.".
Je to tak. Asi každý národ má ve své kultuře něco, co je ikonické, slavné a klíčové kulturní dědictví. Může to být jídlo, může to být historická osobnost,může to být kniha. V našem případě je to kniha, která je však tak úzce provázána s českou lidovou kulturou, už proto, že z ní vychází, že se jí v tom málokteré literární dílo vyrovná. A navíc, což je nejdůležitější, je pořád čtená...
Zkrátka myslím, že Kytice je jedno z nějvětších děl, které Čechové vytvořili.

Tregullo
31.05.2020 5 z 5

Jako dítě, nenáviděl jsem učení se básní na nazpaměť, ale její obsah, mne už tehdy fascinoval.
Je tomu už řádka let, co jsem si ke Kytici našel znovu cestu a ty chvíle u čtení jsou jen a jen radostí...

ViolettaCh.
31.05.2020 5 z 5

Nádherná klasika s nádechem hororu, pro mě i krásná vzpomínka na dětství, kdy to maminka mně a bráchovi na naše vyžádání četla.

1bublina
28.05.2020 3 z 5

Básně nebo balady nejsou úplně můj šálek kávy, ale tohle je nesmrtelná klasika. Nejradši mám Svatební košili, kde si přestavuji Karla Rodena jak se umrlčím hlasem ptá: "Co to máš má milá za pasem?". Některé balady byly trochu nudné a těžko čitelné. Třeba Záhořovo lože.
ČV 2020 - 14. Kniha básní.

miša63
24.05.2020 4 z 5

Básně nepatří mezi mé oblíbené knihy, ale Kytice je klasika, kterou si znovu ráda přečtu.

m_martina
23.05.2020 5 z 5

Doma mám toto vydání Kytice a stále se k básním ráda vracím. Tato kniha je nadčasová, předpokládám, že dokáže zaujmout i mladou generaci.