Lakomec

Lakomec
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524781/bmid_lakomec-6532aa89ee43d.jpg 4 4420 4420

Lakomec je asi nejznámější Moliérovou komedií. Hlavní postavou je lichvář a necitelný lakomec Harpagon, který je pro peníze schopen obětovat vše, i rodinu a děti. Ztráta jeho bohatství pro něj představuje ztrátu smyslu bytí a ztrátu zdravého rozumu. Jeho postava je tragikomická a představuje Molièrův důkaz o tom, že peníze přirozeně deformují charakter a mezilidské vztahy.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: ekniha , ARTiS

L'Avare, 1668

Marký14
03.01.2016 4 z 5

Další kniha do maturitní četby. Nic z čeho bych byla nějak uchvácena ale i přesto mě příběh bavil, rychle a snadno se četl. Určitě mě bavilo více než Romeo a Julie.

thejanula
02.01.2016 4 z 5

Kniha mě bavila, bylo to asi i tím, že jsem nejdříve viděla divadelní představení, které bylo totožné. :)

nikikostadinova
05.12.2015 5 z 5

Povinná četba ale krásná, rychle přečteno a dodnes zapamatováno, jsem ráda, že jsem nezanevřela na staré i ty velmi staré knihy :-)

zuzanagelnarova
28.11.2015 5 z 5

Opravdu úžasná kniha !!!! :)

Deny95
18.09.2015 5 z 5

Zábavná povinná četba, doporučuju! :)

Alixe
13.09.2015 5 z 5

Povinná četba a zatím nejlepší.....pět hvězd :)

IvcaK98
09.09.2015 5 z 5

Za první povinnou četbu, která mě bavila, nedávám nic jiného než 5*!!! :)

Alpasstyle
05.09.2015 5 z 5

Dílo mám uvedeno jako povinnou četbu k maturitě, moc se mi líbilo, a proto jsem si ji i vybrala.. Všem ji k maturitě doporučuji, co nevědí, které si mají vybrat , ale také všem ostatním, kteří rádi čtou komedie.. Bylo to poučné a super čtení.

marcela6183
18.08.2015 5 z 5

Bohuže jako první viděn film, takže kniha slyšena ústy p. Filipovského a viděna očima p. Funèse. Jen ten Molière mi trochu utek.
Přece jen zajímavý jazyk a skvělá myšlenka. Už nikdy nezakopu nic na zahradě (ani mrtvolu). Jak napálit vychytralého škrta se mi od té doby v životě hodilo už několikrát. Deformace charakteru vlivem peněz pozoruju i na sobě. A co víc - nějak to nejde ovlivnit:-)
Každopádně ve zkratce je síla, v dialogu vtip, v pointě kouzlo a já dávám za pět.

Edona
07.08.2015 4 z 5

Lakomec je výborná komedie, takové odpočinkové čtení, rozhodně doporučuji.

Sstankova
21.06.2015 5 z 5

Ke knize jsem se dostávala s nechutí, že mě čeká další kus povinné četby. Ale obavy byly zbytečné!
Skvělé, krátké, čtivé a rozhodně nezačne nudit. K maturitě je to ideální, protože se kniha dá přečíst během tří hodin a dobře se zpracovává.

lushi
19.06.2015

Četbu jsem odkládala od základní školy, ale díky maturitě jsem se ke knize naštěstí dostala. Skvěle čtivé a vtipné drama, které je i po těch letech stále aktuální.

Aingeal
05.06.2015 2 z 5

Do čtení Lakomce jsem se pouštěla zvědavá, vzhledem k věhlasu a oblíbenosti tohoto Moliérova díla. Bohužel, příběh nesplnil ani trochu má očekávání; vtipné mi to nepřišlo a zápletka mě až na příjemně překvapivé rozuzlení na konci poněkud nudila. Každopádně dvěma hvězdičkami oceňuji jazykovou bohatost textu ;).

Maverick
23.05.2015 5 z 5

Skvělé, vtipné a krátké drama! K maturitě opět ideální!

Pawlisman
12.05.2015 5 z 5

Skvělá divadelní hra, kterou prostě miluji ve všech různých provedeních.

petvet
03.05.2015 4 z 5

Další vhodná kniha do ,,seznamu knih k maturitě z ČJ" ;-) Doporučuji.

smetyl
22.04.2015 4 z 5

Povinná četba, ke které bych se nebýt maturity pravděpodobně ani nedostal. Tuhle větu lze slyšet od většiny čtenářů a platí to i o mě. Ačkoli jsem knihu nečetl z vlastní vůle, nakonec jsem se i bavil a společně s postavami sledoval konečný úděl Harpagonův. I když je to velmi stará hra, má co říci i dnešnímu divákovi. Lakota se nevyplácí a kdo by si pro peníze nechal vrtat koleno neumí žít.

kotasbk
21.04.2015 5 z 5

Musím se s vámi podělit o tuhle zajímavost. Při čtení Lakomce jsem objevil poněkud zvláštní pasáž. Posuďte sami. Ještě dodám, že moje příjmení je Kotas

HARPAGON: Thomas jako Kotas, co je mi po tom.

překlad Vladimír Mikeš

Dixinka
04.04.2015 5 z 5

Úžasný příběh. Pořád aktuální i pro tuto doby. Škoda jen, že je zahrnutá do povinné četby. Tím se jí přidělí zbytečně předsudek - nudná kniha.

Eryl
01.04.2015 5 z 5

Úžasná knížka! Musím se přiznat, že z počátku jsem se jí, jako povinné četbě, vyhýbala obloukem, ale stačilo pár řádků a byla jsem naprosto unešená. Člověk jen žasne nad vyvíjející se zápletkou a úsměv na rtech vás neopustí ještě dlouhou dobu po přečtení díla. Vřele doporučuji ;)