Lakomec
Jean-Baptiste Poquelin
Lakomec je asi nejznámější Moliérovou komedií. Hlavní postavou je lichvář a necitelný lakomec Harpagon, který je pro peníze schopen obětovat vše, i rodinu a děti. Ztráta jeho bohatství pro něj představuje ztrátu smyslu bytí a ztrátu zdravého rozumu. Jeho postava je tragikomická a představuje Molièrův důkaz o tom, že peníze přirozeně deformují charakter a mezilidské vztahy.... celý text
K maturitě jedna z těch lepších možností :) Jednak je to krátké, a pak hlavně je to i poutavé. Prostě klasika. :)
Klasika je proste klasika a len ťažko sa hľadá niekto, komu by sa to vyslovene nepáčilo. :-)
povinná četba, která mě opravdu brala. Dala jsem si i tu práci a našla jsem si na netu divadelní hru, i ta se mi líbila.
Povinná četba, která mě bavila. Od 2. dějství jsem si zamiloval Harpagona, jeho hamižnost mě prostě bavila.
Přestože se kniha nachází v mém seznamu povinné četby, a proto bych měl mít k ní logicky odpor, překvapila mě. Moliére píše perfektní dialogy, které jsou často velmi vtipné.
Opravdu smysluplná a hlavně vtipná hra, není divu, že se i po necelých pěti - stech letech stále hraje...
Lakomce vnímám jako zářný příklad toho, že divadelní hra musí být pro úplné pochopení zhlédnuta, nikoliv jen přečtena. Tady se dá hodně přidat (hl. ztvárněním Harpagona), ale taky dost zkazit (hl. ztvárněním Harpagona).
Obří překvapení. Povinná četba, bála jsem se, že mě bude nudit po pár stránkách, ale nakonec jsem se opravdu zasmála a stránky plynuly jako po másle. A jako Harpagona si opravdu nelze představovat nikoho jiného, než Miloše Kopeckého :))
Další dílo ze seznamu povinné četby a musím říct, že jsem ráda za to, že jsem si ho vybrala. Bylo to velmi zábavné, u konce jsem se musela pořád uculovat. Doporučuji.
Drama Lakomec jsem musel přečíst téměř z donucení kvůli povinné četbě k maturitní zkoušce. Zpočátku jsem čekal starou klasiku, která mě vůbec nebaví, u této knihy jsem se však dočkal většího překvapení. U čtení jsem se více než několikrát upřímně zasmál, příběh je vtipný, postavy jsou zajímavé a vlastně je škoda, že je to až tak krátké, klidně bych to zkousl delší. Pro ty z vás, co neradi čtete knihy tohoto typu bych to přeci jen zkusil, možná zjistíte, že se to přečíst dá (už jen kvůli tomu, že je to opravdu tenoučká kniha) a ještě se u toho zasmějete :) Knihu určitě doporučuji.
Kniha mě dá se říct překvapila - mile. :-) Je to povinná četba k maturitě, to je ten důvod, že jsem se k ní dostala. Z počátku jsem ji číst nechtěla, nebaví mě divadelní hry v knižní podobě. Jenže si člověk k maturitě musí vybrat 1 drama, tak jsem šla právě do Lakomce. A musím říct, že jsem ráda, že jsem si vybrala právě jeho. :-) Smysluplný děj, i když ke konci přehnaně vyhrocený, až nereálný. Avšak na tehdejší dobu opravdu vydařená kniha! ;-)
peníze humor zfilmováno divadelní hry francouzská literatura sourozenci rodinné vztahy vdovci rozhlasové zpracování chamtivost
2008 | Lakomec |
2006 | Tartuffe |
1952 | Zdravý nemocný |
1978 | Don Juan |
1966 | Lakomec / Misantrop / Tartuffe |
Klasika, která je čtivá, snadno se v ní člověk orientuje, není tam příliš mnoho postav, ale zároveň to má vtipnou zápletku. Jazyk není běžný, ale je zajímavý (přispívá ke čtivosti díla). Lakomec se dá klidu přečíst za jeden večer.
Dle mého se kniha hodí i pro nečtenáře a mohla by moci nastartovat zájem o knihy.