Lakomec
Jean-Baptiste Poquelin
Lakomec je asi nejznámější Moliérovou komedií. Hlavní postavou je lichvář a necitelný lakomec Harpagon, který je pro peníze schopen obětovat vše, i rodinu a děti. Ztráta jeho bohatství pro něj představuje ztrátu smyslu bytí a ztrátu zdravého rozumu. Jeho postava je tragikomická a představuje Molièrův důkaz o tom, že peníze přirozeně deformují charakter a mezilidské vztahy.... celý text
Několikrát omletá komedie. Skvělá výstavba dramatu, trošku ukvapený konec, snad proto jen 4 hvězdy. O 50 stránek více a mohlo to být super. Na druhou stranu je potřeba říct, že alespoň takhle krátkou povinnou četbu snad donutíme naše děti číst a ne dozblbnutí opisovat internetové anotace a recenze na takovýchto webech :o))
Krásná hra, klasika, čtivé, jednoduché :) Bohužel by se nad ním měly zamyslet i dnešní generace...
Tak jsem si po divadelním zážitku s úžasným panem Lichým v hlavní roli přečetla i původní dílo.
To se mi jeví jako svěží, trefné, víceméně stále aktuální.
Ani já se nemůžu ubránit jisté nechuti k závěru v podobě "pošty pro tebe", ale jsem ochotna tento přešlap autorovi pro jednou odpustit...
Nelitovala jsem svého výběru.Drama mám docela ráda a u tohohle jsem se i zasmála.Vtipné,střelené,krásné.Doporučuji!
Tato knížka se mi docela líbíla, ale více krát ji číst nebudu. Nemám moc vzah ke klasice.
Dílo, které prohloubilo mou lásku ke klasice (ale pořád jsem vybíravá)! A ještě víc k samotnému Moliérovi. Lakomec je postava, na kterou se nezapomíná, stejně jako na jeho příběh.
Kniha poukazuje na typické maloměšťáctví, zesměšňuje jej. Je zde zajímavě ukázané, jak člověk může lpět na penězích a díky tomu zapomenout na své nejbližší.
Přečetla jsem si to, protože to je jedna z možných knih u matury. Je to čtivý, humorný a zábavný děj. Dost jsem se nasmála :) Akorát konec malinko horší ;-)
Několik lehce úsměvných momentů a dnes už nijak převratná, ale pořád platící myšlenka, tudíž vcelku odsýpající nadprůměr, který mi ale osobně nic víc neřekl. Mnozí mají tuhle chytrou hru dodnes v paměti, já na ní nevidím prostě vůbec nic, co by bylo hodno zájmu.
peníze humor zfilmováno divadelní hry francouzská literatura sourozenci rodinné vztahy vdovci rozhlasové zpracování chamtivost
2008 | Lakomec |
2006 | Tartuffe |
1952 | Zdravý nemocný |
1978 | Don Juan |
1966 | Lakomec / Misantrop / Tartuffe |
Velmi pěkná kniha, nečekala jsem, že Harpagon dovolí, aby se uskutečnil sňatek Mariany s Kleantem, ale on je ochotný pro peníze udělat vše. Trochu mi bylo líto, že to tak brzy končí.