Lakomec
Jean-Baptiste Poquelin
Lakomec je asi nejznámější Moliérovou komedií. Hlavní postavou je lichvář a necitelný lakomec Harpagon, který je pro peníze schopen obětovat vše, i rodinu a děti. Ztráta jeho bohatství pro něj představuje ztrátu smyslu bytí a ztrátu zdravého rozumu. Jeho postava je tragikomická a představuje Molièrův důkaz o tom, že peníze přirozeně deformují charakter a mezilidské vztahy.... celý text
Úžasná kniha! Měl jsem pochyby, jestli mě komedie z klasicismu dokáže ještě v dnešní době rozesmát, ale musím říct, že byly naprosto neoprávněné. Molière měl skutečně úžasný smysl pro humor a myslím, že tato hra nikdy nezestárne.
Lidé se za tu dobu vůbec nezměnili :)
Nesmírně čtivé, vtipné a aktuální. Harpagonovy monology k sobě samému neměly chybu. Registroval jsem, že je zfilmováno a že je v hlavní roli jedinečný de Funes. Když si vezmu výbornou scénu z knihy, kdy chce Harpagon od pletichářky získat informace o Marianně a jejích citech vůči němu a pletichářka z něj zároveň chce dostat nějaký peníz, jak Harpagon neustále mění spokojené a nespokojené výrazy, tak to je voda na mlýn hereckých a výrazových schopností mistra LdF :-) Výborné dílo, vřele doporučuji všem, ne jen hledačům kratší povinné literatury.
Lakomec je jedna z lepších komedií klasiky, ale za mě je nepřekonatelný Sluha dvou pánů. Pokud vás čeká maturita a snažíte se přečíst ty nejkratší věci, obětujte se a přečtěte si o 30 stran delší hru Sluha dvou pánů. Lakomec není tak vtipný, promyšlený, ani vypointovaný.
Není to špatné, ale znovu bych si ho už nepřečetla.
Líbila se mi, je až k podivení, jak aktuální tematika lakomství stále je. Molière dokáže skvěle pobavit a zároveň je velmi moudrý.
Kniha se čte hezky, ale přišlo mi to až komixky zamotané. Ne moc, ale občas jsem musela i přemýšlet, o co tam vlastně jde, což není vůbec špatné :) Za mě asi nejlepší dílo k povinné četbě
Tak tohle mě hodně pobavilo, nikdy jsem si nemyslela, že by to povinná četba dokázala, ale stalo se. Moliére už používal i nespisovný jazyk, což mě celkem překvapilo, ale mile.
Kniha pěkná, krátká i celkem čtivá. Kdybych ji nemusela číst jako maturitní četbu, asi bych si ji sama od sebe nepřečetla - teď už vím, že by to byla docela škoda :D
Posloucháno jako audiokniha 1hod 16min.
Klasická komedie,o lakomci, kterého zajímají jenom jeho penízky. Byla jsem minulý rok i na venkovním divadle v Brně, kde lakomce stvárnil Bolek Polívka a bylo to skvělé. Lakomce doporučuji všemi deseti :-) Navíc tohle kraťoučké dílo máte přečtené raz dva :-)
Mé hodnocení možná ovlivnilo i to, že mi po celou dobu během čtení běžel před očima vynikající film s geniálním de Funésem. Jedná se o nadčasové (osobně znám takových lakomců více než dost), brilantní dílo, u kterého se navíc skvěle pobavíte. Už jen to, že se Harpagon stal synonem pro slovo "lakomec", mluví samo za sebe. Tohle mluví v autorův prospěch daleko víc, než ta nejvýznamnější a nejpozitivnější recenze.
K dnešnímu dni se stále jedná o jednu z mých nejoblíbenějších divadelních komedií. Kratičká knížka se čte téměř sama a čtenáře svým příběhem, rozmanitými postavami a zápletkami rozhodně nenudí. V rámci maturitní četby vřele doporučuji.
Čtivá, poměrně úsměvná divadelní hra, na kterou bych si bez váhání zašel i do divadla. A co víc, stále je mnoho faktorů aktuálních...
Moc povedená a zábavná knížka z povinné četby. Četla se jedním dechem a navíc mám dojem, že se podle ní natočil docela hezký film. Takže jestli nestíháte četbu k maturitě, tahle knížka je přesně pro vás.
Čtivá kniha, krásný příběh. Překvapilo mě vydání v edici D, které je upraveno do současné češtiny, což může být pro mnohé plusem. Osobně dávám přednost starším překladům.
peníze humor zfilmováno divadelní hry francouzská literatura sourozenci rodinné vztahy vdovci rozhlasové zpracování chamtivost
2008 | Lakomec |
2006 | Tartuffe |
1952 | Zdravý nemocný |
1978 | Don Juan |
1966 | Lakomec / Misantrop / Tartuffe |
Lakomec je o dualistickém vnímání významu slova bohatství. Zatímco starý Harpagon v příběhu zastupuje onen konzervativní, zaujatý a emočně chladný pohled, mladé postavy vnímají bohatství právě ve všedních věcech, jako iracionální pocity, štěstí a láska. Na střetu těchto dvou pohledů, je postavená dramaturgie celého Lakomce. Místy vás překvapí, jak dokáže být humorný. Harpagon je sice z dnešního pohledu karikatura, ale nad jeho dialogy se doteď smějeme. Pro mě osobně knížka postrádala větší sofistikovanou/výpovědní rovinu. V mých očích tak klouže pouze po povrchu, jinak velice zajímavého tématu, ale hlubší výpověď neskýtá. Skvělý protiklad je například Shakespeare, který ve svých dílech právě onu sofistikovanost má. Jednak jde více do hloubky a druhak dokáže tvořit humor mezi řádky, který vzniká hrátky se slovy a slovními hříčkami. Další věc je, že si nejsem jistý Lakomcovou (ne)nadčasovostí. Příběh je natolik naivní a povrchní, že by v dnešní době zřejmě nefungoval (tedy alespoň ne v originální formě, ve které byl napsaný). Navíc se nedokáže zbavit historického kontextu, na kterém jsou založeny určité pilíře příběhu (věno, otec rozhodující o budoucnosti svých dětí a podobně). V nějaké podobě by to určitě do dnešní doby bylo přenositelné, ale určitě ne tak flexibilně, jako právě již zmiňovaný Shakespeare. Nemluvě o tom, že v dnešní době je toto téma použito v hodně jiných podobách a v současné pop-kultuře je vnímané, spíš jako bezduchá fráze. Čímž nechci shodit nezpochybnitelné kvality Lakomce, nýbrž narážím na jeho bohužel, slabší přesah do dnešní doby. Vtipná, krátká věc, nad kterou se pobavíme. V mých očích ale zůstane uvězněná v 17. století.