Láskyplné povídky
Ida Sebastiani (p)
"Láskyplné" povídky tvoří sedmnáct příběhů, které spojuje láska a vztahy mezi muži a ženami, rodiči a dětmi a občas i něco navíc. Autorka - t. č. ministryně spravedlnosti a ředitelka Justiční akademie - žije s manželem, dvěma dětmi a mnoha zvířaty v západních Čechách a v nepatrných zbytcích času publikuje povídky, fejetony a odborné články v časopisech a různých médiích.... celý text
O těchto povídkách jsem se dozvěděla náhodou a naprosto mne nadchly - až na výjimky jsou docela krátké (což je super, protože se dají lehce číst např. při cestování nebo když je prostě méně času a člověk si nemusí pamatovat, kde skončil), ale ty pointy asi tak v předposlední větě na konci povídky jsou často dechberoucí a nepředvídatelné. Opravdu doporučuji a sama vyzkouším i minutové povídky.
Výborně napsáno, skvělý výběr témat, vyvážení napětí v povídkových sděleních. Byla jsem mile překvapena.
Přiznám se, že při mém názoru na autorku coby političku, jsem od knihy povídek nic nečekala, ale byla jsem mile překvapena, stojí za přečtení.
Knížku jsem přečetl jedním dechem. Autorka, jako ministryně spravedlnosti dělala jednu botu za druhou, pravda, avšak jako spisovatelka je vynikající! Skvěle komponované příběhy, mnohdy s překvapivým rozuzlením, veselé i smutné, rozverné i s hluboce filosofickým nábojem nutícím čtenáře k zamyšlení nad stavem dnešní společnosti i nad jejím dalším vývojem do budoucna.
Knížka určitě bude patřit mezi ty, k nimž se budu často vracet.
Ty uvozovky v titulu nejsou náhodou. Lásky je v povídkách pomálu. Ostatně tak jako v životě. Zaujal mne především skvělý způsob literárního zpracování obyčejných životních pravd, které často nevidíme, nechceme vidět. U některých povídek se mi vybavily Dahlovy Příběhy nečekaných konců.
2017 | Jak se žije padesátkám aneb Čarodějnice neupalovat |
2018 | Jak chovat muže aneb Manuál pro otrlé |
2020 | Matkovražedkyně - Ironický román o zločinu |
2009 | Láskyplné povídky |
2012 | Sbohem, cizinko |
Ke knížce jsem se dostala díky čtenářské výzvě a musím říct, že mě příjemně překvapila. Jedná se o krátké povídky, některé se mi líbily méně, jiné více a některé tak, že jsem po dočtení zůstala sedět a překvapeně "čučet". Určitě doporučuji k přečtení.